Ελλάδα και Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τι γνωρίζουμε;

Από την εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, γύρω στο 2007 έως και σήμερα, εκατομμύρια πρώην καπνιστές κατάφεραν και διέκοψαν το τσιγάρο σε όλον τον κόσμο. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως μεταξύ των εναλλακτικών υποκατάστατων νικοτίνης, το άτμισμα είναι η πιο επιτυχημένη μέθοδος που βοηθά ως νούμερο 1 επιλογή. Και όχι μόνο! Η κοινότητα των Ελλήνων ατμιστών συνεχώς αυξάνεται και πλέον, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί άμεσα προϊόντα ατμίσματος τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και σε ηλεκτρονικά. Μια νέα μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα έδειξε πως  έχει βρει μεγάλη απήχηση, ενώ πάνω από 100.000 κάτοικοι της Αττικής που στράφηκαν σε αυτό, κατάφεραν και διέκοψαν το κάπνισμα. Ας δούμε όμως, τι έδειξαν  οι έρευνες για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας, και ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία  γύρω από αυτό:

Πρώτη Πανελλήνια μελέτη για τα οφέλη στην Δημόσια Υγεία

Το 2018, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια μελέτη για τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα. Οι αρμόδιοι ήταν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Πάρθηκε ένα δείγμα ατμιστών στην Αττική, γύρω στα 4.000 άτομα και τα πορίσματα που προέκυψαν ήταν πλήρως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, δήλωσε πως: «Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα. Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής».

Στατιστικά στοιχεία διακοπής καπνίσματος με τη χρήση ατμικών προιόντων

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), στην Ελλάδα γύρω στο 19% των καπνιστών πεθαίνουν κάθε χρόνο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι Έλληνες ξεκίνησαν τα ατμικά προϊόντα. Έχει αποδειχτεί πως το 60% των πρώην καπνιστών που δοκιμάζουν το άτμισμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να διακόψουν  το τσιγάρο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως η απεξάρτηση είναι ευκολότερη μιας που η νικοτίνη που περιέχεται στα υγρά αναπλήρωσης καλύπτει τις ανάγκες τους. Έτσι όχι μόνο αποφεύγουν την πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα που προκαλείται από την καύση του κοινού τσιγάρου, αλλά μπορούν σταδιακά να επιλέξουν υγρά αναπλήρωσης με μηδενική περιεκτικότητα νικοτίνης. Από την άλλη, 0 Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), τονίζει πως: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη στους παθητικούς ατμιστές». Αυτό αποδεικνύει πως παρόλο που το άτμισμα δεν επιτρέπεται στην χώρα μας σε κλειστούς χώρους, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ακόμα και αν σταματήσει αυτός ο περιορισμός.

Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Με την αύξηση των πρώην καπνιστών που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η Ευρωπαϊκή επιτροπή θέσπισε μέτρα για την χρήση και πώληση του. Πλέον, έχει θέσει συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς τόσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όσο και για την διάθεση του στην αγορά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ατμικών προϊόντων πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανονισμούς, έτσι ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές. Ο σκοπός αυτών των μέτρων στοχεύει στην προστασία της υγείας των ατμιστών. Οι κυρώσεις σε όσες εταιρείες δεν ακολουθούν τις οδηγίες είναι αυστηρές και απαγορευτικές όσον αφορά την κυκλοφορία των προϊόντων τους.

Είδαμε παραπάνω πως τα ατμικά τσιγάρα έχουν βοηθήσει τους Έλληνες στον αγώνα για την διακοπή του καπνίσματος. Συμπερασματικά, 1 στους 4, κατάφεραν και απαλλάχθηκαν από αυτή την βλαβερή συνήθεια με επιτυχία. Επιπλέον, το 30% που ξεκίνησαν το άτμισμα για πάνω από 10 έτη, μέχρι και σήμερα το συνεχίζουν κανονικά. Παρόλα αυτά, ακόμα χρειάζονται αρκετές μελέτες, ώστε να παρατηρηθούν πλήρως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία. Η επιστημονική ιατρική κοινότητα σε πολλές χώρες ερευνά και συγκεντρώνει δεδομένα γύρω από την χρήση τους. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε σύντομα τα αποτελέσματα.

Spread the love