TWEETERA: ΤΟ ΝΕΟ TWITTER ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ MADE IN #SKG

Θεσσαλονίκη, Ιούλιος, 2013. Σε μια έρημη πόλη, που οι κάτοικοί της επιλέγουν συνειδητά τη μετακίνησή τους στις μαγευτικές παραλίες της Χαλκιδικής, οι λίγοι που μένουν πίσω να «φυλάτουν Θερμοπύλες», απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ραστώνη σε δροσερά καφέ της πόλης. Οι περισσότεροι ρεμβάζουν με θέα το Θερμαϊκό, αλλά υπάρχουν και δύο θαμώνες που είναι ανήσυχοι, συζητούν έντονα, συμφωνούν, διαφωνούν, κουνάνε χέρια, κάνουν γκριμάτσες, «ζαλίζουν» τα καλαμάκια του καφέ…

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013. Ή αλλιώς… The Judgement Day για τους δύο ρομαντικούς φίλους. Είναι στον «αέρα»… «Η ανακοίνωση της σελίδας έγινε μέσω twitter την πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου, ίσως τη χειρότερη -ημερολογιακά- ημέρα του χρόνου για να παρουσιάσεις κάτι νέο και να απευθυνθείς στους χρήστες του Internet, καθώς όλοι έλειπαν σε διακοπές. Κι όμως… Η ανταπόκριση των χρηστών μας εξέπληξε ενώ το όνομα της σελίδας κατάφερε να γίνει trend εκείνη την ημέρα. Ελέγχαμε την κίνηση στο server και δεν το πιστεύαμε… Ήμασταν σαν δύο μικρά παιδιά. To “κλείσιμο” αυτής της σημαντικής ημέρας για εμάς δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από το να γιορτάσουμε το ξεκίνημα με μπύρες στο στέκι μας, παρέα με όλα τα παιδιά που μας βοήθησαν και μας έδιναν κουράγιο να υλοποιήσουμε την ιδέα μας» λένε οι δύο ήρωες της ιστορίας μας.

Όμορφη, παραμυθένια ιστορία, αλλά κάπου εδώ πρέπει να εμφανιστεί και ο «δράκος». «Υπήρχαν και οικονομικές δυσκολίες καθώς μην έχοντας κανείς από τους δυο μας σταθερό εισόδημα έπρεπε να βρούμε πόρους για να καλύψουμε με κάποιο τρόπο τα πρώτα έξοδα για το στήσιμο της σελίδας (όπως ενοικίαση domain name και server )», σημειώνουν.

Ο Αλέξανδρος και ο Θανάσης, λάτρεις της πιο ταχέως αναπτυσσόμενης social media πλατφόρμας, του Twitter, θέλησαν να δημιουργήσουν μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να διαμορφώνουν έξυπνα το προφίλ τους, πέρα από τη συμβατική φόρμα που προσφέρει η βασική εφαρμογή, να συστήνουν τα αγαπημένα τους accounts, να φτιάχνουν τα δικά τους top – ten tweets.

«H ιδέα του Tweetera.net μας ήρθε θέλοντας οι ίδιοι ως χρήστες του twitter να δημιουργήσουμε ένα top 10 με αγαπημένες μας ατάκες και λογαριασμούς που διαβάζουμε πιο συχνά», δηλώνουν οι εμπνευστές στο Provocateur.

«Στον πρώτο μήνα λειτουργίας μας αριθμούμε ήδη 12.000 επισκέψεις και 1500 εγγεγραμμένους χρήστες. Και είναι αλήθεια πως δεν περιμέναμε ποτέ αυτήν την άμεση ανταπόκριση», τονίζουν ο Αλέξανδρος και ο Θανάσης και περιγράφουν πως κατέληξαν στο όνομα «Tweetera»: «Μας πήρε χρόνο να βρούμε το όνομα της σελίδας, αφού αναζητούσαμε ένα όνομα που να μπορούσε να επικοινωνεί αυτό που πραγματικά είναι η σελίδα. Η λίστα με τα υποψήφια ονόματα ήταν αλλά καταλήξαμε στο tweetera.net. Μία νέα εποχή για τα tweets και το twitter δηλαδή».

Ο Αλέξανδρος είναι απόφοιτος Πληροφορικής του Αριστοτελείου κι ο Θανάσης είναι απόφοιτος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν θα μπορούσαν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν την ίδεα… «Αρχίσαμε να δουλεύουμε την ιδέα λίγο μετά το Φεβρουάριο του ’13. Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα καθώς ο Θανάσης εργαζόταν στη Γερμανία οπότε όλη η επικοινωνία γινόταν μέσω skype. Ο καθένας μας δούλευε από τον υπολογιστή του και προσπαθούσαμε να ενώσουμε τα κομμάτια του κώδικα εξ αποστάσεως. Από τον Ιούλιο που επέστρεψε, η δουλειά έγινε πιο εντατική καθώς αφιερώναμε όλο και περισσότερο χρόνο βλέποντας την ιδέα μας να παίρνει μορφή».

Περιγράφουν τη δουλειά τους με ενθουσιασμό και με πάθος, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση του Tweetera…

«Το Τweetera.net αφορά χρήστες του Twitter οι οποίοι μετά την είσοδό τους στη σελίδα μας, καλούνται να φτιάξουν το προφίλ τους τοποθετώντας αγαπημένα τους tweets, τόσο δικά τους όσο και άλλων χρηστών. Τους δίνεται ακόμα η δυνατότητα να φτιάξουν λίσταtop-10 users προτείνοντας οι ίδιοι τους αγαπημένους τους followers.

Ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί εύκολα να περιηγηθεί στα προφίλ άλλων λογαριασμών ώστε να διαμορφώσει τις δικές τους προτιμήσεις αλλά και να τους προσκαλέσει να γίνουν μέλη της παρέας του Tweetera.net. Κάθε Δευτέρα αναρτώνται στη διεύθυνσηΤweetera.net/users/TweeteraNet οι δημοφιλέστεροι λογαριασμοί και τα πιο αγαπημένα tweets της εβδομάδας που πέρασε σύμφωνα με τις λίστες που έχουν δημιουργηθεί.

Μια παράλληλη δραστηριότητα είναι ο λογαριασμός του @Mister_Tweetera ο οποίος, εκτός από μασκότ μας, χρησιμεύει για να επικοινωνούμε άμεσα με τους υπόλοιπους χρήστες καθώς και για να προσεγγίσουμε στη σελίδα του Tweetera.net επισκέπτες από το εξωτερικό».Παράλληλα, η αμεσότητα της εφαρμογής παίρνει ανθρώπινες διαστάσεις. Ήδη οι χρήστες του Tweetera γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, σε ένα party όπου οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν δίχως τη συνδρομή πληκτρολογίων, «ποντικιών», να ακούσει -κυριολεκτικά- ο ένας τον άλλον.

Σε μια εποχή που όλα όσα δεν συμβαίνουν μπορούν να απαντηθούν με το προφανές, «η κρίση», δύο παιδιά από τη Θεσσαλονίκηθέλησαν να χρησιμοποιήσουν κάποιες άλλες λέξεις όπως «έμπνευση», «δημιουργία», «καινοτομία».

Και αν σκεφτεί κανείς πως κάποιοι γίγαντες της πληροφορικής όπως η Apple, η Google ξεκίνησαν από ένα γκαράζ, καταλαβαίνεις πως το όραμα θέλει και μια δόση πάθους. Γενναία δόση πάθους. Όχι πως θα στηθεί κάποια Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη. Αλλά να, είναι η ατάκα των δύο δημιουργών: «Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως κάνουμε κάτι που το διασκεδάζουμε».

Του Γιώργου Πλάτανου

Πηγή: provocateur.gr