O τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή η τρίχα που έγινε τριχιά… | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

"Δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικό, αλλά και επικίνδυνο. Καθίσταται πλέον γραφική αυτή η αναπαραγωγή μιας ‘είδησης’ που – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν υφίσταται και ουδέποτε κάποιος επιστήμονας το υποστήριξε. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα τελικά μπορεί το οποιοδήποτε επιστημονικό επίτευγμα – προϊόν μόχθου ομάδας και ομάδων ανθρώπων, να γελοιοποιηθεί από τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους του διαδικτύου και όσων τους καθοδηγούν…» τονίζει η αρχαιολόγος.

Κάθε εποχή χρειάζεται και «γεννά» τους μύθους της – πολύ δε περισσότερο η σύγχρονη εποχή της απομυθοποίησης – ο θόρυβος και ο «πολύς και αστοιχείωτος» λόγος περί της σοβαρής πιθανότητας ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη να «εμπεριέχει» τον επί 2.336 χρόνια (ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ στην Πέλλα και πέθανε στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ στη Βαβυλώνα) μη εντοπισθέντα ανά τον κόσμο τάφο του Μακεδόνα στρατηλάτη, ξέσπασε ξανά.

Η αναζήτηση του τάφου του ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια πριν ανά τον κόσμο (από την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ασία – ακόμα και την Αυστραλία), η διεκδίκηση του χώρου γέννησης και ταφής τροφοδότησε την τέχνη, τη φιλοσοφία, την αρχαιολογία, τους θαυμαστές του μύθου του αλλα κυρίως την πολιτική και τους επίδοξους πολιτευτές ανα τους αιώνες που διεκδίκησαν τη δημιουργία του δικού τους … μύθου, με μόνο όπλο στην πολιτική τους φαρέτρα την αποκάλυψη του μεγαλείου Του και τη γεωστρατηγική, μικροπολιτική ακόμα και τουριστική αξιοποίηση των γεωγραφικών περιοχών που τον γέννησαν, τους κατέκτησε, τον «έζησαν» ή τον κρατούν ως πολύτιμο μυστικό στη γη τους.

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του ’60. Συνεχίζονται διεξοδικά από το περσινό καλοκαίρι από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ). Ο εντυπωσιακός – μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα περίβολος – είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου κι εχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Η ανασκαφή (η οποία προς το παρόν έχει διακοπεί εδώ και περίπου 20 μέρες και αναμένεται να συνεχισθεί απο τις αρχές Σεπτεμβρίου) χρηματοδοτήθηκε τον τελευταίο χρόνο με ποσό 180.000 ευρώ (από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού).

Ως το τέλος του χρόνου, οι ανασκαφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανασκαφή του ταφικού περιβόλου και να προχωρήσουν στο άνοιγμα του περιεχόμενου του.

Τα μέχρι στιγμής «σενάρια» που κυκλοφορούν, «θέλουν» τον τάφο εντός του τύμβου να ανήκει:

α) στη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δολοφονήθηκαν από τον σφετεριστή της εξουσίας Κάσσανδρο το 311 π.Χ.,

β) σε χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες – νεκρούς στη μάχη του Δραβήσκου το 465 π.Χ (πριν από την ίδρυση της πόλης της Αμφίπολης),

γ) στον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη που … άγνωστο πώς μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα και τάφηκε στην Αμφίπολη…

Ο μεγάλος κυκλικός περίβολος που χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. είναι σίγουρα εντυπωσιακός και κατά καιρούς, χωρίς ποτέ να έχει στοιχειοθετηθεί με τα κατάλληλα ευρήματα, υπήρχαν διάφορες εικασίες για το τι κρύβει μέσα του ο τύμβος. Επικρατέστερες πιθανολογίες ήταν ότι εκεί είναι θαμμένη η γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και ο γιος τους Αλέξανδρος Δ΄ ή ότι πρόκειται για ένα πολυάνδριο, δηλαδή έναν ομαδικό τάφο μαχητών. Εσχάτως όμως, τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας έδωσαν και πήραν και μια μικρή σπίθα στο διαδίκτυο ήταν ικανή για να ανάψει μια ολόκληρη πυρκαγιά παραφιλολογίας γύρω από το περιεχόμενο του τύμβου αυτού. Χωρίς στοιχεία, μέσα από ανακριβείς υποθέσεις, δίχως σοβαρά επιχειρήματα, με αστείες και αφελείς εικασίες, έτσι στα καλά καθούμενα, κάποιοι θέλησαν -από ανάγκη εντυπωσιασμού, από επιπολαιότητα, από απλή βλακεία ή από κάποιο άλλο συμφέρον;- να ταυτίσουν τον χώρο με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το εντυπωσιακό όμως δεν ήταν αυτό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μια τόσο αναξιόπιστη πληροφορία αναπαρήχθη, διακινήθηκε, έκανε τον γύρο ενός κόσμου, μικρού ή και μεγαλύτερου, χωρίς να διασταυρωθεί, χωρίς να διερευνηθεί ιστορικά και επιστημονικά, με αποτέλεσμα να γίνει είδηση ακόμη και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Τις φήμες διέψευσε το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και η ίδια η επικεφαλής των ανασκαφών, η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη. Είναι φοβερό όμως ότι ακόμη και μετά από όλα αυτά υπήρξαν κάποιοι που εξακολουθούσαν να επιμένουν στη συντήρηση του μύθου. Τελικά, έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη από το ψέμα; Κι έχουν άδικο αυτοί που διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι στα μέσα ενημέρωσης όταν βλέπουν να έρχονται στη δημοσιότητα αβασάνιστα συμπεράσματα χωρίς καμία σοβαρή μελέτη; Ελάχιστοι, φαντάζομαι, είναι οι χρήστες του διαδικτύου που δεν έπεσαν πάνω στην πλασαριζόμενη ως “είδηση”. Πολλοί ήταν εκείνοι που την αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό και άλλοι τόσοι αυτοί που μπορεί και να την πίστεψαν. Εγώ θα κλείσω με το χιουμοριστικό σχόλιο κάποιου φίλου, γνωστού δημοσιογράφου, όταν τη διάβασε για χιλιοστή φορά στο facebook και αγανάκτησε: “Ωρέ, αν μπορούσε να ακούσει τι παίζεται όλες αυτές τις μέρες ο Μέγας Αλέξανδρος, θα ξυπνούσε τον Βουκεφάλα από τον μακάριο ύπνο του και θα τον έβαζε να μας κουτρουβαλήσει όλους κλοτσηδόν με αυτά που λέμε και γράφουμε…”. Άδικο έχει; Πηγες: "Καθημερινή" & "Μακεδονία"