Χρ. Βερναδάκης: Τα κόμματα, οι εκλογικές συμπεριφορές και η Χρυσή Αυγή

«Κόμματα, εκλογικές συμπεριφορές και η Νεοναζιστική Χρυσή Αυγή»  ήταν το θέμα που ανέπτυξε το βράδυ της Δευτέρας στο Ιδεοδρόμιο, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ  στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά» και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC Χριστόφορος Βερναδάκης.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βερναδάκης,  μετά τις εκλογές του 2012 έχουμε ραγδαία αλλαγή του περιβάλλοντος των ερευνών. Ενώ παλιά για χίλιες συνεντεύξεις χρειάζονται 7 χιλιάδες τηλέφωνα, τώρα χρειάζονται 30 χιλιάδες.  «Μιλάμε για πολύ μικρότερο βαθμό ανταποκρισιμότητας αλλά και εγκυρότητας αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δημοσκοπήσεις εκλαμβάνονται ως στοιχείο του συστήματος και δέχονται μεγάλη κριτική και απαξίωση» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.

Οι αλλαγές στις ηλικιακές ομάδες

Όπως είπε , πολλές είναι οι συνεντεύξεις που διακόπτονται, ενώ μεγάλο ζήτημα είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδέσεων. Υπολογίζεται  ότι υπάρχουν  350 χιλιάδες λιγότερες συνδέσεις. Επίσης, δεν υπάρχουν οι νεότερες ηλικίες στα δείγματά. Βάσει της απογραφής θα έπρεπε να υπάρχει 12% εκπροσώπηση από τον πληθυσμό 18-24 ετών και είναι στο  1%, ενώ περίπου το ίδιο συμβαίνει και για τους 25-34 και αντίστροφα, υπάρχει  υπερ-εκπροσώπηση των μεγάλων ηλικιών.

Τι «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις

Ο κ. Βερναδάκης  υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως κάποτε δούλευαν με το 30% του σώματος και τώρα δουλεύουν  με το 10%. «Σε αυτό βλέπουμε κατάρρευση της ΝΔ και προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από 0,5% μέχρι 4%. Η δικιά μου εκτίμηση είναι για πολύ υψηλά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν τα γεγονότα υπολόγιζα το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής κοντά στο 20% και ότι στις Ευρωεκλογές θα είναι σχεδόν σίγουρα πάνω από την ΝΔ.

Για αυτό το λόγο εκτιμώ ότι οι Βουλευτικές εκλογές θα προηγηθούν ή θα γίνουν ταυτόχρονα, ώστε η κυβέρνηση να δώσει μάχη με διλλήματα που θα θέσει και πριν εμφανιστούν τα αποτελέσματα της χαλαρής ευρωπαϊκής ψήφου. Να θυμίσω ότι το 2009 πρώτα ήρθε η ήττα της ΝΔ με 3% στις ευρωεκλογές και μετά η διαφορά αυξήθηκε στο 10%.

Οι εκτιμήσεις του κ. Βερναδάκη

Αναλύοντας τις εκτιμήσεις του ο . Βερναδάκης για το πολιτικό σκηνικό είπε ότι η διάταξη των κομμάτων είναι ρευστή. «Πριν τα γεγονότα με την Χρυσή Αυγή ήμουν σίγουρος ότι 2 από τους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ θα μείνουν εκτός Βουλής. Και αυτό γιατί πρόκειται να γίνει σκληρή μάχη, χωρίς επιστροφή. Για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σοβαρή μια προοπτική συστέγασης με ΔΗΜΑΡ και γενικά τον κεντροαριστερό χώρο για να φθάσουν στο 4%-5% και την επιβίωση. Αλλιώς θα είναι στο 1,5%-2% γιατί έχει κατακρεουργήσει τη θεμελιακή αντιδεξιά του βάση.

Και η ΔΗΜΑΡ μόνη της θα έχει χαμηλά ποσοστά. Ο δείκτης πολιτικής χρησιμότητάς της έχει χαθεί. Είχε προωθήσει την εικόνα της ευρωπαϊκής αριστεράς, που θα ήταν ανάχωμα σε σκληρές πολιτικές, δεν την υπηρέτησε όμως.

Το ΚΚΕ πιθανώς να το διασώσει η οργανωτική του ανθεκτικότητα. Θα μπορούσε να είναι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αν έκανε το στοιχειώδες, μέχρι 2-3 μήνες πριν τις εκλογές του 2012 όταν είπε ότι θα επέστρεφε την εντολή που τυχόν να του δινόταν από την κάλπη. Θα τεθεί ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του.

Η ΝΔ κινείται με μαθηματική ακρίβεια προς την εξαέρωση που συνέβη στο ΠΑΣΟΚ μετά το 2009 και εμφανίζει την Χρυσή Αυγή ως πρωταγωνιστή. Η προοπτική να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στο δεξιό χώρο είναι πολύ πιθανή. Το είχαμε ως δεδομένο, πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στο παρελθόν είχε διαμορφωθεί το σενάριο της σοβαρής Χρυσής Αυγής ως ακροδεξιό κόμμα και όχι ως ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα δεν γίνονται δεκτή ούτε στο ευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα. Εκεί είναι άλλη η ιδεολογική, συμβολική και μορφολογική σύνθεση των κομμάτων. Η δολοφονία επιτάχυνε τις εξελίξεις. Παραμένει ένας πολύ ισχυρός πυρήνας, πολύ πάνω από το 10%. Αποτελεί κίνδυνο για το αστικό σύστημα.

Η ομαλή μετεξέλιξη θα ήταν με απαλλαγή από τους συμμορίτες και την εμφάνιση μιας πολιτικής ομάδας από τον Ν. Μιχαλολιάκο. Δεν ξέρουμε τι βαθμό αυτονόμησης θα έχει η τωρινή ηγετική ομάδα και αν θα είναι φυλακή.

Επιπλέον, η εξέλιξη της αστικής πάλης θα είναι αδυσώπητη εκλογικά και για χρήσιμα μορφώματα όπως τους Οικολόγους Πράσινους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι στρατηγικής σημασίας να επιβιώσουν, ώστε να κινηθεί ένα κομμάτι της Δεξιάς στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το κέντρο βάρους των ΑΝΕΛ είναι στα κοινωνικά ζητήματα, ενώ βλέπουμε να εφαρμόζεται μια πολιτική ακροδεξιά χωρίς τα ελευθεριακά στοιχεία που έχει ο φιλελευθερισμός.

Διαμορφώνεται μια σύνθετη πολιτική γεωγραφία, πιθανότατα μια Βουλή 4 ή 5 κομμάτων, από την οποία θα είναι δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής. Για αυτό είναι σημαντική η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς πρόκειται για εργαλεία διακυβέρνησης για τα επόμενα 5 χρόνια».