Υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Φεστιβάλ Ολύμπου και Αλεξάνδρειου Ιδρύματος | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Υπογράφτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιουλίου 2014, στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡΦΕΟ). Το κείμενο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Διονύσης Πασχάλης και ο Πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος, μετά από κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε εκεί.

Η συνέντευξη τύπου άρχισε με δήλωση της Προέδρου της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νίνας Γκατζούλη, η οποία, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συνεργασία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου με το Φεστιβάλ Ολύμπου αποκρυσταλλώνει την εξωστρέφεια. Απευθυνόμαστε όχι μόνο στον τοπικό παράγοντα της Πιερίας αλλά η συνεργασία αυτή ξεχύνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, γιατί ο Ελληνισμός βρίσκεται και μεγαλουργεί σε όλη τη γη.

Ενωμένοι, λοιπόν, θα προωθήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας οπουδήποτε υπάρχει Ελληνισμός. Και μέσω των απανταχού Μακεδόνων και ευρύτερα μέσω του απόδημου Ελληνισμού ας μεταφέρουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά σε όλο τον κόσμο. Είναι ιερό μας καθήκον».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡΦΕΟ), Γρηγόρης Παπαχρήστος, μιλώντας για τη συγκεκριμένη συνεργασία έκανε λόγο για συνένωση δημιουργικών δυνάμεων. Τα σημαντικότερα σημεία της δήλωσής του έχουν ως εξής: «Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και Φεστιβάλ Ολύμπου ενώνουν σήμερα τις δυνάμεις τους, ενώνουν τους στόχους τους για την προβολή της ιστορίας αυτού του τόπου, για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του αλλά και την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των ανθρώπων αυτού του τόπου. Το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να στοχεύει πολύ ψηλά και να εκτοξεύει τις ακτινοβολίες του πολιτισμού σ’ όλα τα πέρατα του κόσμου. Με τη συνδρομή και άλλων πολιτιστικών δυνάμεων μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα.

Η εξωστρέφεια, η συνέργεια μεταξύ φορέων καθώς και οι καινοτομίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε, είναι στοιχεία που πρέπει να προωθήσουμε και να αξιοποιήσουμε. Θεωρώ ότι σε κάποιους τομείς, όπως είναι ο τομέας του πολιτισμού, μπορούμε να ενώσουμε τις δημιουργικές και πνευματικές δυνάμεις αυτού του τόπου, να θέσουμε κοινούς στόχους και κοινούς προσανατολισμούς.

Αυτά θέλουμε να πετύχουμε και αυτός είναι ο σκοπός που σήμερα εδώ, Φεστιβάλ Ολύμπου και Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπογράφουν πρωτόκολλο συνεργασίας.

Οφείλω δε να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ανωτάτης Αρχής κ. Γκατζούλη και τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Πασχάλη που επέλεξαν το Φεστιβάλ Ολύμπου και το ενέταξαν στους φορείς που πρόκειται να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν έτσι ένα δίκτυο πολιτισμού».

Ο τ. Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Ιάκωβος Τασχουνίδης, μιλώντας για τη συνεργασία μεταξύ Φεστιβάλ και Διεθνούς Ιδρύματος, έκανε λόγο για «μια συνεργασία που τιμά το Φεστιβάλ Ολύμπου» για μια «συνεργασία πολιτισμού που θα φέρει ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας, θα μας πάει πιο ψηλά».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου, Κώστας Μυστακίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι γενικά οι συνεργασίες πρέπει να έχουν όραμα και ότι αυτό το όραμα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα στενά πλαίσια της Πιερίας. Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου και του Φεστιβάλ Ολύμπου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει την αίσθηση ότι τα πράγματα ανοίγονται και πάνε πολύ ψηλά, πολύ μακριά».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Στέλιος Κυριμλής, αναφέρθηκε σ’ ένα όραμα που είχαν κάποτε οι απόδημοι Μακεδόνες της Αμερικής και γενικά όλου του κόσμου, να δουν δηλαδή το Αλεξάνδρειο ανοιχτό, να παράγει και να προωθεί πολιτισμό. Τόνισε δε ότι με τέτοιου είδους συνεργασίες, «όπως αυτή που υπογράφουμε σήμερα με το Φεστιβάλ Ολύμπου», αυτό το όραμα παίρνει σάρκα και οστά.

Ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Ιωάννης Καζταρίδης, είπε μεταξύ άλλων ότι η προώθηση συνεργασιών του Αλεξανδρείου με φορείς πολιτισμού δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητές του, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση των σκοπών του.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστάσιος Παπαναστασίου, που τυγχάνει να είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου όσο και του ΟΡΦΕΟ, είπε ότι αποτελεί ευτυχή συγκυρία η ένωση δυνάμεων του Φεστιβάλ και του Αλεξανδρείου.

Ο Διευθυντής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Νίκος Μυστακίδης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προέδρου κ. Πασχάλη, για τον οποίο, όπως είπε, σήκωσε ψηλά το Αλεξάνδρειο και το έφερε από την πλήρη αδράνεια στην πλούσια δράση και μάλιστα όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά σε πολλούς τομείς. Μιλώντας δε για την πολιτική συνεργασιών του Αλεξανδρείου, επανέλαβε μια φράση του Γκαίτε, σύμφωνα με την οποία «η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σ’ όλο τον κόσμο και γκρεμίζουν όλα τα σύνορα».

Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με μια δήλωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Ευθύμη Μαυρίδη, ο οποίος είπε ότι στο Αλεξάνδρειο συντελείται αυτό το διάστημα μια κοσμογονική αλλαγή με τις εκδηλώσεις και με την προώθηση συνεργασιών. «Γι αυτό και θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που κλήθηκα να συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτή την αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.