Τα έντεκα ”γιατί” του στομαχόπονου. | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

οι πολλές τσίχλεςΗ συνήθεια να μασάτε  πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορεί να ευθύνεται  στην  εκδήλωση συχνών  πόνων  στο στομάχι.  Και αυτό γιατί η  ουσία σορβιτόλη, που βρίσκεται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, προκαλεί  εκτός του πόνου  απότομη απώλεια βάρους και διάρροια. Η λύση  για να απαλλαγείτε από τους πόνους   είναι να μασάτε λιγότερες   τσίχλες μέσα στην ημέρα…  σκωληκοειδίτιδαΟ οξύς και ξαφνικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από την σκωληκοειδίτιδα πολλές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί και ως έντονος στομαχόπονος. Η έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση αυτή πραγματικά σώζει ζωές καθώς μια σκωληκοειδίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειλήσει τη ζωή  του πάσχοντα. παρενέργειες φαρμάκωνΑν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ο πόνος στο στομάχι μπορεί να είναι μια παρενέργεια από  τα  σκευάσματα που σας χορήγησε ο θεράπων  ιατρός σας.Κυρίως τα αναλγητικά ή αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη καθώς και όσα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, έχουν την τάση να προκαλούν πρήξιμο και ενδεχομένως πόνο στο στομάχι. έλκος

Οι ασθενείς που πάσχουν από στομαχικό έλκος είναι δυστυχώς συνηθισμένοι σε πόνους στο στομάχι κυρίως μετά από γεύματα. Μόνη λύση που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η προσεγμένη (χωρίς πολλά μπαχαρικά και αλάτι) διατροφή.

ενδομητρίωσηΗ ενδομητρίωση  εκτός από την υπογονιμότηατ που προκαλεί εύθυνεται και για τον πόνο στο στομάχι της γυναίκας. Η λύση βρίσκεται στο χειρουργικό νυστέρι ή στην φαρμακευτική αγωγή.Φλεγμονώδεις εντερικές ασθένειεςΟι ασθένειες αυτές μπορεί να εμφανισθούν  τόσο στο παχύ όσο και στο λεπτό έντερο και να έχουν άσχημη εξέλιξη. Έντονοι πόνοι,  διάρροια και  ακατάσχετη αιμορραγία πρέπει να σας κινητοποιήσουν για να δράσετε αμέσως. καρκίνοςΔεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ενδεχόμενο, όμως σπανίως ο πόνος στο στομάχι μπορεί να υποδηλώνει και κάποια μορφή καρκίνου στο συκώτι, στο στομάχι ή στις ωοθήκες-και δυστυχώς καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.Μαζί με τον έντονο πόνο, εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, έμετοι και αλλαγή στις ώρες και ποσότητες των εκκενώσεων.

παράσιταΣίγουρα το τελευταίο που θα περιμένατε να ακούσετε από το γιατρό μετά από μια εξέταση είναι πως το στομάχι σας πονάει επειδή υποφέρετε από… παράσιτα! Υπάρχουν εκατοντάδες είδη παρασίτων αλλά τα πιο κοινά μπορεί να τα «κολλήσετε» από κολύμπι σε λίμνη ή πισίνα ή από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Άλλα είδη παρασίτων μπορεί να σας… επισκεφθούν λόγω μισοψημένου ή μολυσμένου φαγητού. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρουΑν και  χαρακτηρίζεται αθώο, παρατηρείται στο 20% των ενηλίκων. Οφείλεται σε διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα και πρέπει να ελέγχεται άμεσα από γαστρεντερολόγο, καθώς μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή οργανική νόσο.

Ενοχλήσεις στο έντερο που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος  απαιτούν ιατρική περίθαλψη.

Πηγή: www.iatropedia.gr