Σε οριακό σημείο σύμφωνα με την Πρόεδρο των ιατρών: "Στο νοσοκομείο Κατερίνης δεν έρχονται ασθενείς για να πεθάνουν"

Σε οριακό σημείο είναι όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της προέδρου της ένωσης νοσοκομειακών  γιατρών Δήμητρας Μανωλακάκη η λειτουργία του νοσοκομείου Κατερίνης. Ελλείψεις σε ιατρούς, ειδικότητες, κλινικές με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό και 30 περιστατικά τα βράδια,  κλινικές που πρόκειται να κλείσουν, εφημερίες απλήρωτες από το 2012, έλλειψη υλικών, εικονικά νούμερα κρεβατιών σε κλινική και  20 χιλιάδες εισαγωγές σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, συνθέτουν την εικόνα του νοσοκομείου Κατερίνης που αποτελεί ένα κτιριακό κόσμημα εξωτερικά.

Στην τοποθέτηση της στη συνάντηση των φορέων για τη Δημόσια Υγεία η κα Μανωλακάκη αποκάλυψε το μέγεθος των προβλημάτων ζητώντας την υποστήριξη του κόσμου.

Πράγματα για τα οποία όπως υπογράμμισε η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει αναφερθεί, ενώ τα τελευταία δημοσιεύματα που αναφερόταν στην κίνηση του νοσοκομείου και ότι δεν πληροί τα διεθνή στάνταρ, δεν ανταποκρίνονται όπως είπε στην πραγματικότητα.

«Βρίσκομαι ανάμεσα σε κόσμο που με ρωτούν αν θα κλείσει το νοσοκομείο και τους απαντώ, δεν ξέρω αλλά αντιστρέφω το  ερώτημα και τους ρωτώ τι κάνουν αυτοί για να μη κλείσει. Έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο κτίριο τελευταίων προδιαγραφών, όμως υπάρχουν  ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό οι οποίες γίνονται συνεχώς και μεγαλύτερες» ανέφερε η κα Μανωλακάκη.

Κλινικές με τρεις ιατρούς

Είναι χαρακτηριστικό πως όλο το καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε,  κρατήθηκε μια χειρουργική κλινική με τρεις χειρουργούς  που σημαίνει ότι ο καθένας από αυτούς ήταν 10 μέρες μέσα στο νοσοκομείο μέρα-νύχτα, και άλλες 10 μέρες σε ετοιμότητα αν τον καλούσε ο συνάδελφος του. Ο καθένας από τους χειρουργούς έκανε 20 εφημερίες.  Το ίδιο συμβαίνει με την καρδιολογική κλινική,  με τη παιδιατρική κλινική, σε λίγο θα υπάρξει  πρόβλημα και με τους αναισθησιολόγους οι οποίοι θα μείνουν τρεις. Όπως ειπώθηκε το νοσοκομείο  έχει  πολύ μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το θέμα γιατί δεν επανδρώνεται. Μάλιστα όπως σημείωσε, η κάθε κλινική το βράδυ έχει μόνο ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό και έχει 30 περιστατικά.

Ειδικότητες που λείπουν

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Μιλτιάδη Χανδόλια, υπάρχουν ειδικότητες που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο ή δεν υπάρχουν για κάποιες μέρες. «Ο πολίτης που προσέρχεται βλέπει ένα τεράστιο οικοδόμημα και  θεώρει ότι υπάρχουν τα πάντα μέσα,  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις.

Δεν υπάρχουν καθόλου παιδοχειρουργός,  νευροχειρουργός, αγγειοχειρουργός γαστρεντερολόγος. Επίσης  πάρα πολλές μέρες τουλάχιστον τις μισές μέρες του μήνα δεν υπάρχουν  ουρολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι , πνευμονολόγοι, οφθαλμίατρος. «Αυτό καταντάει τραγικό, γιατί μπορεί να μη κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ασθενή αλλά σε μια πόλη 60 χιλιάδων κατοίκων ένα περιστατικό απλό, να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα τεράστιο κτίριο που θα πρέπει να έχει τα πάντα. Σίγουρα σε συνθήκες κρίσης δεν μπορούμε να προσδοκούμε ένα επίπεδο υγείας  όπως στη Σουηδία, όμως από ένα σημείο και μετά είναι θέμα πολιτικής βούλησης τι θέλουμε να κάνουμε με αυτά τα λίγα  λεφτά που υπάρχουν, τι είδους υγεία θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο».

Όχι έλλειψη  υλικών, έλλειψη κωδικών

Αναφερόμενη στην έλλειψη υλικών που παρατηρείται η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υποστήριξε ότι της έγινε  παρατήρηση όταν είπε ότι εάν  έλθει κάποιος  στα επείγοντα  με ένα απλό τραύμα μπορούνε  να βάλουν μόνο Betadin  γιατί δεν υπάρχουν αυτοκόλλητα ράμματα. «Μου  έγινε σύσταση να λέω ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υλικών,  απλώς δεν υπάρχουν κάποιοι κωδικοί. Κάποιοι κωδικοί, δεν είναι κατανοητό στον πολίτη, στην ουσία όμως σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υλικά. Το νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να καλύψει και πολύ δύσκολα περιστατικά όπως και τα καλύπτει, αλλά δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι ανάγκες που έχει».

Νοσοκομείο Κατερίνης ή Θεσσαλονίκης;

Σύμφωνα με την κα Μανωλακάκη θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες της Κατερίνης να  υποστηρίξουν το νοσοκομείο της πόλης. «Ακούω πολλές φορές που λένε, θέλεις να πας στο νοσοκομείο της Κατερίνης; Θα πεθάνεις. Γιατί; Οι ίδιοι γιατροί βρίσκονται και στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί ο ίδιος γιατρός που είναι στη Θεσσαλονίκη να είναι καλός και στην Κατερίνη όχι. Στο νοσοκομείο δεν έρχονται ασθενείς για να πεθάνουν,  έχουν πάρα πολύ καλή αντιμετώπιση. Δεν είναι "ανοργανωσιά" ότι καθυστερεί η εξυπηρέτηση τους στα επείγοντα, είναι έλλειψη προσωπικού. Το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στον εθελοντισμό όχι μόνο των γιατρών αλλά και όλων των εργαζομένων».

Εικονικά κρεβάτια, άλλα νούμερα

Όσον αφορά την ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας για τις εισαγωγές στο νοσοκομείο σύμφωνα με την οποία είναι χαμηλά τα νούμερα με βάση τα διεθνή στάνταρ  κα Μανωλοπούλου είπε πως  για το 2012 το νοσοκομείο είχε 20 χιλιάδες εισαγωγές. Σε ότι αφορά τον αριθμό των κρεβατιών σε κάθε κλινική όπως ανέφερε,  δεν είναι πραγματικός.  Για παράδειγμα η χειρουργική κλινική έχει  χρεωθεί με 30 κρεβάτια  αλλά έχει 26 καθώς τα τέσσερα είναι εικονικά,  δεν υπάρχουν. Έτσι αλλάζουν τα ποσοστά με τα πραγματικά γεγονότα.

«Σε λίγο κάποιες κλινικές θα κλείσουν,  πρέπει να κινητοποιηθούμε,  να απαιτήσουμε να έλθουν γιατροί. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά,  δεν είναι μόνο θέμα να ζητάμε εμείς,  οι πολίτες είναι η δύναμη,  αυτοί πρέπει να ζητούν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Απλήρωτες εφημερίες από το 2012

«Τα θέματα αυτά δεν τα έχει αναφέρει ο κ. Φαρμάκης ποτέ και θα βάλω σε δεύτερη μοίρα το θέμα των πληρωμών. Εμφανίστηκε ένα άρθρο σε όλους μας που λέει ότι το νοσοκομείο έχει πλεόνασμα. Οι γιατροί όμως για τις εφημερίες που έχουν κάνει, έχουν να της πληρωθούν από τον Ιούνιο του 2012» επισημαίνει. «Δεν δουλεύουμε γιατί πληρωνόμαστε,  δουλεύουμε γιατί πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας, γιατί αυτή είναι η θέση. Αν δουλεύαμε για να πληρωνόμαστε πιστέψτε με  μετά τις 4 εφημερίες κάνεις γιατρός δεν θα ήταν εκεί».