Προτάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Με διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και την συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα,  φορείς του νομού κατέθεσαν τις απόψεις τους για το εάν πρέπει ή όχι τα καταστήματα  να ανοίγουν τις Κυριακές, περισσότερες από τις 7 φορές που προβλέπει ο νόμος.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε Πιερίας έγινε  προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο  απόφαση της αντιπεριφερειάρχη για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Σε διαφορετικό μήκος κύματος η πρόταση του Επιμελητήριου για ανοιχτά καταστήματα,  με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου που λέει όχι, κατηγορηματικά αντίθετο το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, ενώ τα καταστήματα στη νότια Πιερία είναι ανοιχτά τις Κυριακές καθώς είναι τουριστική περιοχή. 

Ανοιχτά εάν συντρέχουν λόγοι

«Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίγουν τα μαγαζιά εάν δεν υφίσταται συγκεκριμένοι λόγοι»  ανέφερε στη σύντομη τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας. Στην Πιερία ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον λόγω της προσέλκυσης τουριστών. «Είναι μια συζήτηση ουσίας, θα σας ακούσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις» τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως στόχος είναι, η απόφαση να έχει βγει αρχές Οκτωβρίου για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τα μάτια στη Θεσσαλονίκη

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου  τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με  βασική προϋπόθεση  τα καταστήματα να ανοίγουν  μετά τη Θεία Λειτουργία. Όπως είπε με σεβασμό στον εργαζόμενο και δίνοντας έμφαση στο τι θα πράξει η Θεσσαλονίκη η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την αγορά της Πιερίας. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου σε έρευνα του Επιμελητήριου για τις «διαρροές» των καταναλωτών το 80% πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη. «Πρέπει να δούμε το θέμα με προσοχή, ψυχραιμία και σοβαρότητα και ο καθένας να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου λέγοντας πως έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη βιωσιμότητα  ή την ξεκούραση τους.

Όχι πέρα από 7 Κυριακές

Την αντίθεση του για τη λειτουργία των καταστημάτων εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας ο οποίος μάλιστα σχολίασε την τοποθέτηση του κ. Χατζηχριστοδούλου ως «λόγια που τα λένε οι κυβερνητικοί». Ο κ. Ρέχας εξέφρασε την αντίθεση του αφού όπως είπε δεν είναι θέμα χρόνου αλλά θέμα χρημάτων τα οποία δεν διαθέτουν οι καταναλωτές, ενώ έκανε αναφορά και στο κόστος των καταστημάτων σε ότι αφορά την επιπλέον εργασία των υπαλλήλων.

Στο  Λιτόχωρο είναι ήδη ανοιχτά

Η πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Λιτοχώρου Φανή Κουτσιμανή σημείωσε πως το Λιτόχωρο είναι τουριστικός προορισμός και έτσι υπάρχουν πολλά καταστήματα που είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Επεσήμανε ότι ο νομός θα πρέπει να είναι αυτάρκης και να μην εξαρτάται από το τι θα κάνει η Θεσσαλονίκη.

«Διαρροή» από το Αιγίνιο στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών του Αιγινίου κ. Τερζής αναφέρθηκε στη «διαρροή» που υπάρχει καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία και πρόσθεσε ότι πρέπει τα καταστήματα να είναι ανοικτά στις τουριστικές περιοχές .

Ανοικτά και ελεύθερο ωράριο

Με το σκεπτικό ότι ο Δήμος Δίου- Ολύμπου είναι τουριστικός δήμος υπάρχει ήδη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Βροχαρίδης για να είναι τα καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές και μάλιστα με ελεύθερο ωράριο από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ανοιχτά Απρίλιο-Οκτώβριο

Κατά την άποψη του προέδρου της Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Πιερίας –Ημαθίας και Πέλλας Γρηγόρη Βειδαμενίδη τα καταστήματα πρέπει να είναι  ανοιχτά  από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. «Ας το δοκιμάσουμε έστω και πιλοτικά και μετά βλέπουμε» τόνισε ο κ. Βειδαμενίδης.

Όχι από το Εργατικό Κέντρο

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Βαλάσης Κοτρώνης ο οποίος αναφέρθηκε στη προστασία των εργαζομένων. Όπως υπογράμμισε, σε κάποια καταστήματα που είναι ανοιχτά τις Κυριακές σε ελέγχους που έγιναν οι εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι και αυτό όπως είπε είναι ένα δείγμα της αδυναμίας  των μηχανισμών να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Με σεβασμό στην θρησκεία

Ο εκπρόσωπος του δήμου Κατερίνης κ.Παπαζήσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο και τον αριθμό των Κυριακών που πρέπει να λειτουργήσουν τα καταστήματα και πρόσθεσε  πως ότι γίνει, πρέπει να γίνει με σεβασμό στην θρησκεία και την οικογένεια.

Η Εκκλησία

«Οι  πράξεις μας αντηχούν στην αιωνιότητα»  τόνισε ο πατήρ Παύλος Ντούρος λέγοντας πως όλοι λέμε να τιμούμε την εκκλησία, αλλά για όλους μας όταν φτάνει η κρίσιμη στιγμή της αποφάσεως τα βήματα  κάπως πισωγυρίζουν και κάνουμε υποχωρήσεις. « Αν αρχίσουμε τις παραχωρήσεις στο τέλος δεν πρόκειται να μείνει τίποτα όρθιο». Από την πλευρά του ο πάτερ Μάξιμος τόνισε ότι η αργία της Κυριακής δεν πρέπει να αλλάξει και πρέπει να τη σεβόμαστε όλοι μας.