Ο πυρετός στα παιδιά | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που θα παρουσιάσει ένα παιδάκι στη ζωή του, αγχώνοντας τους γονείς του, είναι ο πυρετός.Ειδικά τις εποχές που υπάρχει έξαρση των ιώσεων, τα τηλέφωνα των παδιάτρων κυριολεκτικά «παίρνουν φωτιά» !

Τι είναι όμως ο πυρετός;

Ο πυρετός είναι η αντίδραση του οργανισμού, όταν μέσα σε αυτόν υπάρχει ένας ιός ή κάποιο μικρόβιο, και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει!

Είναι ένα χρήσιμο σύμπτωμα, γιατί μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στον οργανισμό μας.

Είναι πάντα σημάδι σοβαρής αρρώστιας;

Όχι! Ένα παιδί μπορεί να έχει 40 πυρετό, και να είναι η πιο απλή ίωση, ενώ με 37,5 μπορεί να έχει σκωληκοειδίτιδα!

Αυτό  που αξιολογείται περισσότερο κατά την διάρκεια ενός εμπυρέτου, είναι η γενικότερη διάθεση του παιδιού (φαγητό, παιχνίδι) και όχι μόνο το ύψος ή η συχνότητα του πυρετού.

Ένα παιδί που στα μεσοδιαστήματα του πυρετού έχει καλή διάθεση, το πιο πιθανό είναι να πάσχει από ελαφρια αρρώστια!

Πρέπει πάντα να δίνω αντιπυρετικό;

Ανιπυρετικά δίνουμε για να καταπολεμήσουμε τη δυσφορία που προκαλεί ο πυρετός (πονοκέφαλος, κακοδιαθεσία, μυαλγίες, ταχυκαρδία, ταχύπνοια).

Η πιο συνηθισμένη οδηγία που δίνουμε στους γονείς είναι να δίνουν αντιπυρετικο όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 38.

Αν ένα παιδί δεν έχει καλή διάθεση, ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορείς να δώσεις αντιπυρετικό!

Αν δεν δώσω αντιπυρετικό, θα περάσει πιο γρήγορα η αρρώστια;

Αν και μέχρι λίγο καιρό υπήρχε αυτή η άποψη (να αφήνουμε το παιδί  χωρίς αντιπυρετικο να το «παλέψει» μόνο του) , νεότερες επιστημονικές μελέτες, δεν φαίνεται να την επιβεβαιώνουν!

Αν το παιδί έχει πολύ υψηλό πυρετό θα κάνει σπασμούς?

Πολλοί γονείς μπερδευουν το ρίγος που κάνουν τα παιδιά, όταν ανεβάζουν πυρετο, με τους σπασμούς. Όταν ένα παιδί έχει ρίγος, καταλαβαίνει τι γίνεται στο περιβάλλον. Στους σπασμούς το παιδί δεν έχει επικοινωνία με τους γύρω του!

Σπασμούς με το πυρετό μπορεί να κάνουν τα παιδιά για διάφορους λόγους. Κάποιες φορές τους σπασμούς τους προκαλεί η ίδια η αρρώστια που προκαλεί και το πυρετο, όπως πχ μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα κτλ.

Υπάρχουν όμως και παιδιά (ορισμένα μονο, που έχουν τη προδιάθεση) που κάνουν «πυρετικούς σπασμούς». Αυτοί αφορούν παιδιά ηλικίας 6 μηνών – 5 χρονών, δεν προκαλούν βλάβες στο παιδί και γενικά έχουν καλή πρόγνωση.

Οπότε, μόνο λίγα παιδιά θα κάνουν σπασμούς με το πυρετό, κάποια γιατί έχουν τη προδιάθεση, και άλλα γιατί θα τους προκαλέσει η ίδια η αρρώστια τους!

Να κάνω κομπρέσσες ή μπάνιο στο παιδί όταν έχει πυρετό;

Δεν είναι πάντα απαραίτητο.

Αν έχουμε δώσει αντιπυρετικο, ο πυρετός αργεί να πέσει, και το παιδί έχει δυσφορία, μπορεί ένα δροσερό (όχι κρύο!) μπανάκι  να βοηθήσει (όπως και οι κομπρέσσες).

Δεν κάνουμε όμως ποτέ μπάνιο στο παιδί στη φάση ανόδου του πυρετου (όταν δηλαδή έχει ρίγος ή παγωμένα τα χεράκια του όταν το υπόλοιπο σώμα του είναι ζεστό).

Επίσης κομπρέσσες βάζουμε στο μέτωπο ή στα ακρα του παιδιού (χέρια, πόδια), αλλά ποτέ στη κοιλιά ή στο θώρακα!

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στο παιδίατρό μου;

Δεν υπάρχει κανόνας.

 Άμεση σίγουρα πρέπει να είναι η επικοινωνία όταν κάνει πυρετό ένα βρέφος μικρότερο των 2-3 μηνών.

Σε μεγαλύτερα παιδιά, όταν βλέπουμε ότι το παιδί δεν έχει διάθεση στα μεσοδιαστήματα του πυρετου, παρουσιάζει αλλαγή στη συμπεριφορά του,  ο πυρετός επιμένει για πάνω από 2-3 ημέρες, το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή, παραπονιέται για «τσούξιμο» όταν  ουρεί, ή παρουσιάσει εξάνθημα (σπυράκια), καλό θα ήταν να εξεταστεί από παιδίατρο!

Συμπερασματικα, θα έλεγα ότι ο πυρετός είναι ένας σύμμαχος του οργανισμού μας, και στα παιδια είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα.

Με το πέρασμα του χρόνου, κάθε γονιός μαθαίνει καλύτερα το παιδί του και το πως αυτό αντιδρά όταν αρρωσταίνει. Οποτεδήποτε αισθανθεί  ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το παιδί του, καλό είναι το συντομότερο να απευθυνθεί στο παιδίατρό του!