Ο Έλληνας καλλιτέχνης του Βερολίνου | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

«Κέρδισε» το Αμβούργο με το ελληνικό φως.

Όταν επικοινωνείς με τον Γιώργο Εγγονίδη νιώθεις διπλά ικανοποιημένος. Ο πρώτος λόγος περιστρέφεται γύρω απ’ το γεγονός της μοναδικότητας του χαρακτήρα του, της αφοσίωσής που δείχνει στην τέχνη και της πετυχημένης του πορείας. Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ιδίωμα Πιερικό, γιατί ο Γιώργος είναι περήφανος που κατάγεται από την Πιερία και πιο συγκεκριμένα από τον Κορινό, γεγονός το οποίο δεν ξεχνά ποτέ μα ποτέ να υπενθυμίζει σε όλους – ανεξαιρέτως –  τους συνομιλητές του.

Μια ιστορία μετανάστευσης που επαναλαμβάνεται πέρα – δώθε στην Γερμανία, βρίσκει τον Γιώργο Εγγονίδη στα δεκαέξι του χρόνια ως σερβιτόρο σε κάποιον γερμανικό μπουφέ. Σήμερα ο Πιεριέας καλλιτέχνης με έδρα και γκαλερί του το Αμβούργο, μεσουρανεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Γερμανίας.

Έργα του, πίνακές του, εσωτερικοί και εργοστασιακοί χώροι που έχει αναλάβει, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα και αποτελούν κάθε φορά αντικείμενο καλλιτεχνικής έρευνας και συζήτησης.

REAL NEWS 20/5/2012

Ο Έλληνας ζωγράφος εξηγεί πώς κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και να καθιερωθεί στην καλλιτεχνική σκηνή της Γερμανίας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ του Γιώργου Εγγονίδη θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Ως γιος μεταναστών στη Γερμανία, αν ακολουθούσε την προκαθορισμένη πορεία της οικογένειας του θα συνέχιζε να εργάζεται ως σερβιτό­ρος σε ελληνικά εστιατόρια. Αυτό βέβαια, θα συνέβαινε αν στερούταν του ταλέντου και της προσωπικότητας που τον βοήθησαν να ξεχωρίσει και σήμερα να κερδίζει τη ζωή του με την τέχνη του.

Γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό καταγωγής του, τον Κορινό της Πιερίας. Το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική εμφανίστηκε όταν, πι­τσιρικάς παρακολουθούσε στο χωριό έναν ζωγράφο, ο οποίος έφτιαχνε τις πινακίδες των μαγαζιών και πίνακες μ ετοπία και θαλασσο­γραφίες. Επιστρέφοντας στη Γερμανία στα 16 του χρόνια, άρχισε να εργάζεται ως σερ­βιτόρος ενώ παράλληλα συνέχισε να ζωγραφίζει. Τα πρώτα του έργα αποτύπωναν τη λα­χτάρα του για την πατρίδα. Σήμερα, στα 44 χρό­νια του, πολλά έχουν αλλάξει.

Σταμάτησε να δουλεύει σερβιτόρος ζει και ερ­γάζεται ως ζωγράφος οτο Αμβούργο, designer και υπεύθυνος για το εικαστικό κομμάτι των ιστοσελίδων στα design ξενοδοχεία Gastwerk, The George και 25 Hours, ενώ έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, στην Αμερική και στη Μέση Ανατολή.

«Δεν απαρνιέμαι τις ρίζες μου»

«Περίμενε να χαμηλώσω το ραδιόφωνο για να σ’ ακούω καλύτερα», ακούγεται να λέει από την άλ­λη άκρη της γραμμής από το ατελιέ του στο Αμ­βούργο. «Είμαι φανατικός του Real FM. Ξεκινάω απ’ το πρωί με Τράγκα και συνεχίζω…», εξηγεί, διασκεδάζοντας με την έκπληξη μας καθώς αντί κάποιου γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού, στο βάθος ακούγονται οι φωνές του Λιάγκα και της Τρυφίδου. «Αισθάνομαι πολύ Έλληνας… Δεν απαρνιέμαι τις ρίζες μου, τα σοκάκια όπου έπαι­ζα μπίλιες κρυφτό, Χαβάη 5-0, τους φίλους μου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν μακριά, κάποτε πάλι εκεί θα γυρίσω και δεν σου κρύβω ότι μόνο που το σκέφτομαι δακρύζω από συγκίνηση…».

Η συζήτηση εύλογα ξεκινάει με το ερώτημα πώς ένας γιος μεταναστών, που εργαζόταν ως σερβιτόρος κατάφερε να καθιερωθεί ως ζωγρά­φος. «Δούλευα σε μια ελβετική αλυσίδα εστιατο­ρίων στο κέντρο του Αμβούργου κι εκεί γνώρισα πολλούς ανθρώπους που με παρέσυραν να κά­νω το χόμπι μου επάγγελμα. Ζωγράφιζα πριν και μετά τη δουλειά – οι πίνακες στους τοίχους του σπιτιού μου ήταν σαν ταπετσαρία. Μόλις έκανα ένα δώρο ή που­λούσα κάποιον χαιρόμουν, για­τί είχα χώρο να κρεμάσω έναν καινούργιο», λέει, με μια φυ­σικότητα που ακολουθείται από ένα εξίσου φυσικό και πηγαίο γέλιο.

Παράλληλα, από το 1990 ξεκίνησε να καλλιεργεί το ταλέντο του. Στο στούντιο Paulwitz-Matthai, στο Αμβούργο, σπουδάζει θεωρία χρώματος, τεχνικές ζωγραφικής κα ι γλυπτική. Ασχο­λείται με τη γραφίστικη, τις τεχνικές της τοιχογραφίας και των σκηνικών και επιμορφώνεται στον το­μέα του φωτισμού κα ι της διακόσμησης κατοικιών. Το 1994 ταξιδεύει στη Μύκονο και την Κω, όπου ανακαλύπτει το μοναδικό ελληνικό φως το οποίο μεταφέρει στις εικόνες του. Τα έργα του χαρακτη­ρίζονται από αφαιρετικό στιλ, ενώ μεγάλο ενδια­φέρον βρίσκει στο γυναικείο σώμα. «Με εξιτάρει γιατί, λόγω των καμπυλών που έχει, με παιδεύει πιο πολύ στη ζωγραφική», εξηγεί γελώντας.

Αφετηρία για την καθιέρωση του θεωρεί τη στρο­φή του στους πίνακες μεγάλων διαστάσεων. «Εμε­να σ’ένα μικρό διαμέρισμα και οι πίνακές μου ήταν αντίστοιχα μικροί. Μόλις ένας φίλος μου μου πα­ραχώρησε ένα μεγάλο σπίτι, βρήκα την ευκαιρία να "μεγαλουργήσω". Τα μεγάλα τελάρα είχαν με­γάλη ανταπόκριση. Ημουν τυχερός αλλά έπαιξαν ρόλο και τα χρώματα που χρησιμοποιούσα, γιατί ως Ελληνας αγαπάω τα θερμά χρώματα, που εδώ είναι και λίγο ασυνήθιστα», καταλήγει.

«Tous ταίζουν προπαγάνδα»

Αντιλαμβάνεται το ανθελληνικό κλίμα που έχει καλ­λιεργηθεί στη Γερμανία, παρότι ο ίδιος δεντο έχει βιώσει. «Προσωπικά, δεν έχω αντιμετωπίσει ρατσισμό ή κάποια λεκτική επίθεση. Πα­ρότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μου είναι Γερμανοί, με ξέρουν σαν Γιώργο… Από την άλλη, η Μέρκελ και το κόμμα της δεν είναι το σύνολο των Γερμανών. Υπάρχουν Γερμανοί που ζουν χρόνια στην Ελ­λάδα και την αγαπάνε. Ξέρω, όμως ότι η κίνηση στα ελληνικά εστιατόρια έχει πέσει, αλλά είναι και λίγο αυτονόητο, γιατί εδώ τους ταΐζουν με προπαγάνδα», λέει, συμπληρώνοντας πως όταν χρειάζεται αφήνει τις μπογιές και τα πινέλα και επιστρέφει στα παλιά του λημέρια. «Πάω σε φίλους που έχω από την εποχή που δούλευα ως σερβιτόρος και τους βοηθάω όταν έχουν πολλή δου­λειά. Άλλωστε, σ’ αυτό το επάγγελμα χρωστάω τις εμπειρίες μου για τη ζωή και τη γνωριμία με τους ανθρώπους που με βοήθησαν να ανακαλύψω ποιος είμαι και τι μπορώ να καταφέρω».

Δείτε παρακάτω τη μεταμόρφωση ενός παλαιού εργαστηριακού χώρου στο Βερολίνο σε σύγχρονο ξενοδοχείο με την επιμέλεια του Πιεριέα καλλιτέχνη.

Κατεβάστε εδώ το δημοσίευμα της REAL NEWS για τον Γιώργο Εγγονίδη: (Αρχείο PDF).

Δημοσιεύματα για τον Γιώργο Εγγονίδη:

http://www.abendblatt.de/hamburg/persoenlich/article110547345/Georgios-Engonidis-Mit-der-Heimat-im-Herzen.html

http://www.hamburg040.com/genuss/2012/georgios-engonidis-kunst-aus-hamburg-von-giorgio/295

http://www.mopo.de/news/ausstellung-bilder-aus-dem-bauch-heraus,5066732,5618852.html

http://reisememo.ch/europa/deutschland/design-hotel-gastwerk-hamburg-loft-gaswerk-bahrenpark?utm_campaign=intra-blog-linking&utm_medium=blog&utm_source=reisememo

http://www.classicdriver.com/de/magazine/popup_print.asp?print=true&lPageID=3700&id=2869

http://www.art-department-dubai.com/content_1-en.html

Georgios Engonidis: Ein Herz für Kinder mit Kunst im Gastwerk Hotel

http://www.hamburg040.com/genuss/2012/georgios-engonidis-kunst-aus-hamburg-von-giorgio/295

http://www.preprintmedia-server.de/kidsaktuell/KA-Nr_8.pdf