Οι δικηγόροι του Katerini News σχολιάζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Μανώλης Παπάς  – Η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει ενώ η ΕΡΤ λειτουργούσε

Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής από τον Πρόεδρο του ΣτΕ για την ΕΡΤ, πολιτικοί δήλωσαν, δημοσιογράφοι σχολίασαν και ιστοσελίδες ανήρτησαν διάφορα:

Το ΣτΕ επικύρωσε την κατάργηση της ΕΡΤ (Γ.Στουρνάρας)

Η απόφαση του ΣτΕ είναι νίκη της λαϊκής πλειοψηφίας, κόντρα στο «μαύρο» (Παπαδημουλης)

Το ΣτΕ αποφάσισε ουσιαστικά "ναι στο κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά όχι στο μαύρο" (newsit.gr)

Το ΣΤΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση (newsbeast.gr)

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Οι προσωρινές διαταγές δεν ακυρώνουν υπουργικές αποφάσεις, ούτε κρίνουν συνταγματικές ή μη τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ έπραξε το αυτονόητο: εφάρμοσε το νόμο. Και συγκεκριμένα εφάρμοσε το ν. 1730/1987 «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.», ο οποίος στο άρθρο 2 παρ. 1 αναφέρει :

«Σκοπός της ΕΡΤ-Α.Ε. είναι η οργάνωση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη της "κρατικής" ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, καθώς και η συμβολή της, με τα μέσα αυτά : α) στην ενημέρωση, β) στη μόρφωση και γ) στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού. Η ΕΡΤ-Α.Ε. δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους.»

Η αναστολή αφορά αποκλειστικά στο μέρος της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία των ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

Στην αίτηση ακύρωσης η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει ότι η υπουργική απόφαση προσκρούει στο άρθρο 15 του Συντάγματος που αφορά στους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης. Τίποτα από αυτά δεν κρίθηκε με την προσωρινή διαταγή. Το ΣτΕ θα αποφανθεί προσωρινά με την απόφαση επί της αίτησης αναστολής και οριστικά με την απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης.

Το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο: η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση της ΕΡΤ έπρεπε να γίνει ενώ αυτή λειτουργούσε, αφού η διακοπή λειτουργίας της είχε σαν αποτέλεσμα να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τον παραπάνω νόμο συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του Προέδρου του ΣτΕ.

Χαράλαμπος Ι. Μπρουσκέλης – Θριαμβολογούν όλοι!

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ με αφήνει με ερωτήματα και προβληματισμούς …. Δύσκολα μια Δικαστική Απόφαση μπορεί να θεωρηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη ως κερδισμένη και από τους δύο …. Η απόφαση του ΣτΕ το κατάφερε. Αύριο κιόλας θα γίνουμε μάρτυρες της θριαμβολογίας ΟΛΩΝ για την δικαίωση που τους αποδίδει η εν λόγω απόφαση …. Και η ομιχλώδης υποψία ότι η Δικαιοσύνη αναγκάζεται να λειτουργήσει βιαστικά, υπό καθεστώς πίεσης από την επικαιρότητα και να υιοθετήσει Σολωμόντειες λογικές για να αποκαταστήσει την κοινωνική ηρεμία θα παραμείνει …. Είναι όμως αυτός ο πραγματικός της ρόλος ;
 

Γιώργος Δίντσης – Απόφαση άνευ ουσίας

Η απόφαση του ΣτΕ, για την προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δεν μου έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση, για να πώ την αλήθεια. Ούτε και συμμερίζομαι τις απόψεις που την θεωρούν ως ήττα του Πρωθυπουργού. Καταρχάς, οι "κεφαλές" του Συμβουλίου της Επικρατείας αντικαθίστανται με την αλλαγή της εκάστοτε Κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει, ότι οι αποφάσεις που εκδίδει αυτό εκφράζουν κατά κανόνα την κυβερνητική βούληση, έστω και συγκαλυμμένα. Δυστυχώς, το ΣτΕ χρησιμοποιείται ξεκάθαρα για να "χρυσώνεται" το χάπι στην πολύπαθη ελληνική κοινωνία. Ο παραπάνω ισχυρισμός μου αποδείχθηκε και από την απόφαση του για το λεγόμενο "χαράτσι".

Εν προκειμένω, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με προσωπικό ασφαλείας, δεν θα αναστείλει την ειλημμένη απόφαση για απόλυση των αρκετών εκατοντάδων εργαζομένων της. Το ΣτΕ, κατά την ταπεινή μου άποψη, κατέληξε σε αυτό το σκεπτικό με την απόφασή του για δύο λόγους : α) για να κατευνάσει τον ελληνικό λαό, ο οποίος ξεσηκώθηκε απολύτως δίκαια, έπειτα από τους άγαρμπους χειρισμούς του κ. Σαμαρά, β) για να κερδηθεί χρόνος, ώστε οι κυβερνητικοί εταίροι να φτάσουν σε μία συμφωνία για το τι πρόκειται να πράξουν επί του θέματος, καθώς προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τους από την Πέμπτη και μετά, σε σημείο να φτάσει να απειληθεί η κυβερνητική συνοχή και να εμφανιστεί πιθανό πλέον το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Γεγονός, βέβαια, που δεν συμφέρει κανέναν εκ των εταίρων, τον καθένα για τους δικούς του λόγους. Γιατί δεν συμφέρει κανέναν εξ αυτών να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές? Αυτό θα το αναλύσω σε ένα από τα επόμενα άρθρα μου…

Γιώργος Χιονίδης – Από μηχανής θεός


 

Η νομική ερμηνεία της  προσωρινής διαταγής του Προέδρου του ΣτΕ που εκδόθηκε στο πλαίσιο άσκησης αίτησης αναστολής της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) κατά της ΚΥΑ ΟΙΚ//2013 «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» δεν έχει καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Ο Πρόεδρος του ΣτΕ αναστέλλει μερικώς την παραπάνω υπουργική απόφαση  και με απλά λόγια διατάσσει την επανέναρξη των μεταδόσεων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και την επαναλειτουργία των διαδικτυακών  ιστοτόπων της πρώην ΕΡΤ, μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο νέος φορέας που θα την αντικαταστήσει. Σε ό,τι αφορά το σκέλος της κατάργησης της ΕΡΤ είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι σε αυτό το στάδιο της προσωρινής δικαστικής προστασίας το ΣτΕ πιθανολογεί ότι είναι νόμιμη και γι’ αυτό δεν την αναστέλλει. Με την προσωρινή διαταγή του ο Πρόεδρος του ΣτΕ ακολουθεί την πρακτική του «με το ένα χέρι δίνω και με το άλλο παίρνω»: δίνει την επαναλειτουργία των καναλιών και των ιστοτόπων της πρώην πλέον ΕΡΤ Α.Ε., δεν τολμάει όμως να ακουμπήσει την απόφαση για την κατάργησή της και τη δημιουργία νέου φορέα. Σοφή επιλογή.

Παράλληλα, σαν από μηχανής θεός το ΣτΕ έρχεται να δώσει τη λύση στο ενδοκυβερνητικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στα καλά καθούμενα από την αψυχολόγητη κίνηση Σαμαρά να κατεβάσει εν μία νυκτί τους διακόπτες της ΕΡΤ. Δεν νομίζω να αφήνει κανέναν παραπονεμένο η απόφασή του. Και ο Σαμαράς πετυχαίνει την αξιοπρεπή υποχώρηση για την οποία παρασκηνιακά εκλιπαρούσε τις προηγούμενες ημέρες, όταν αντιλήφτηκε ότι η απόφασή του γύρισε μπούμερανγκ και ας εξαπέλυε εμπρηστικές ομιλίες στα κομματικά του ακροατήρια. Και οι μικροί της τρικομματικής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι καθώς το ΣτΕ φαίνεται να συμβαδίζει με την θέση τους (ναι στην κατάργηση, όχι με αυτόν τρόπο) παίρνοντας τη ρεβάνς τους για το φιάσκο του αντιρατσιστικού. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίβει τα χέρια του, καθώς βλέπει πως αυτή ενδεχομένως και να είναι η τελευταία κρίση από την οποία επιβιώνει η τρικομματική. Και η Χρυσή Αυγή πανηγυρίζει, γιατί με ικανοποίηση βλέπει το πολιτικό σύστημα να αυτοεξευτελίζεται, το Σύνταγμα να κουρελιάζεται, το Κοινοβούλιο να καταργείται και την αξιοπιστία των πολιτικών της αντιπάλων να χτυπάει πάτο. Για τους πολίτες δεν είμαι και πολύ σίγουρος…

Κώστας Δημόπουλος – Όλοι μαζί θεατές στο θέατρο του Παραλόγου

Πρώτα από όλα να διευκρινίσουμε κάτι: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας καθώς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει το ρόλο του προστάτη τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου.

Λειτούργησε όμως έτσι με την χθεσινοβραδινή του απόφαση? Νομίζω πως με την απόφαση αυτή το ΣτΕ ήρθε να δώσει λύση στο γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε από την πολιτική εκμετάλλευση που κάθε κυβερνητικός εταίρος ήθελε να αποδώσει στο κόμμα του από το κλείσιμο ή μη της ΕΡΤ. Ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος για πολιτική ανάλυση και γι’αυτό θα πω μόνο τούτο και θα περάσω σε περισσότερο οικεία μονοπάτια: Η απόφαση αυτή ήταν αφενός η βαλβίδα που όλοι αναζητούσαν για να μην εκραγεί η πολιτική χύτρα που έβραζε επικίνδυνα και αφετέρου ένας τρόπος να κερδίσουν όλοι τον απαραίτητο χρόνο για να αναδιπλωθούν.

Επί της ουσίας τώρα: Η απόφαση αυτή προσφέρει μερική και εντελώς προσωρινή «προστασία». Δεν καταλαβαίνω τις κραυγές χαράς και δικαίωσης που ακούγονται τις τελευταίες ώρες. Κατά την άποψή μου επικυρώνει στο ουσιαστικό της μέρος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς πρώτον ρυθμίζει το μεταβατικό διάστημα «έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης» , δεύτερον κάνει αποδεκτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήρθε να εκτελέσει την ΠΝΠ και τρίτον δίνει όλο τον απαραίτητο χρόνο για την πλήρη εφαρμογή της.

Και πώς άλλωστε να γίνει διαφορετικά καθώς πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και να τονιστεί πως μια ΠΝΠ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να τεθεί στην αναιρετική ευχέρεια του ΣτΕ και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου για όποιον μπορεί να διαβάζει πίσω από τις λέξεις.

Και κάτι τελευταίο , πρακτικό μα ταυτόχρονα και δύσκολο. Ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με ποιο τρόπο «θα λάβουν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για την επανεκπομπή προγράμματος?» Να την λειτουργήσουν οι 2 τους αποκλείεται… Να την λειτουργήσουν με το σύνολο του απολυθέντος προσωπικού πάλι αποκλείεται… Άρα? Κάτι μου λέει ότι τώρα ξεκινάει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας.