Μαρία Γιαννακάκη: Μέτωπο ενάντια στο φασισμό όλων των δημοκρατικών δυνάμεων

«Δυστυχώς το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα αποφασιστικότητα από την πρώτη στιγμή. Η Δημοκρατική Αριστερά είχε από την επόμενη των εκλογών επισημάνει τον κίνδυνο. Προσωπικά έχω υποστηρίξει πάνω από ένα χρόνο ότι πρόκειται για εγκληματική συμμορία» επισημαίνει σε συνέντευξη της στο Katerini News η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.  

Για την κα Γιαννακάκη  χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά σε πολιτικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο, όμως η  ψήφιση αντιρατσιστικού νόμου θα έδειχνε τη βούληση του πολιτικού συστήματος να σπάσει το αυγό του φιδιού.

Όσο για την κρίση που περνά η χώρα μας η βουλευτής είναι κατηγορηματική: «λύσεις έτοιμες δεν υπάρχουν, και σε εσωτερικό επίπεδο, οφείλουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει ανεξαρτήτως μνημονίου». Αποκλείει κάθε συζήτηση για άλλα μέτρα που θα έχουν να κάνουν με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΔΗΜΑΡ θα υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών, πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση.

Συλλήψεις μελών της Χ.Α; Έπρεπε να φτάσουμε σε δολοφονία για να κινητοποιηθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί; Συμφωνείτε με την άποψη ότι υπήρξε ανοχή του πολιτικού συστήματος στη «δράση» της Χ.Α;

Η δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής της δράσης της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να συνεχίσει το έργο της με αποφασιστικότητα εφαρμόζοντας τη νομιμότητα και όλο το θεσμικό πλαίσιο. Από την άλλη είναι ανάγκη όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να συγκροτήσουν ένα πολιτικό μέτωπο ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό αφήνοντας στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες απέναντι στον κίνδυνο του εκφασισμού της κοινωνίας.

Δυστυχώς το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα αποφασιστικότητα από την πρώτη στιγμή. Η Δημοκρατική Αριστερά είχε από την επόμενη των εκλογών επισημάνει τον κίνδυνο. Προσωπικά έχω υποστηρίξει πάνω από ένα χρόνο ότι πρόκειται για εγκληματική συμμορία. Με συνεχείς παρεμβάσεις μου και στην Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχα επισημάνει πολλές περιπτώσεις καθυστερήσεων στην διερεύνηση επιθέσεων και εγκληματικών ενεργειών. Παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν, η ΝΔ επέμενε στο ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικός νόμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ψήφιση του θα έλυνε όλα τα προβλήματα, ούτε ότι δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δράση. Η ψήφιση όμως αντιρατσιστικού νόμου θα έδειχνε τη βούληση του πολιτικού συστήματος να σπάσει το αυγό του φιδιού. Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ναζισμού. Χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά σε πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Επανεκλογή της κα Μέρκελ και Ελλάδα. Το μήνυμα της καγκελάριου εστάλη στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά, πως ο έλληνες δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Πρέπει να κρατάει η χώρα «μικρό καλάθι»;

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα πολιτικών. Η κα Μέρκελ, ενισχυμένη από το αποτέλεσμα των εκλογών θα συνεχίσει την ίδια πολιτική μονομερούς λιτότητας, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης, πολιτική η οποία δεν ανοίγει προοπτικές διεξόδου από την κρίση, αντίθετα αφού εξαθλιώσει τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα δημιουργήσει προβλήματα και στην Γερμανική οικονομία. Παράλληλα, αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό στην Ευρώπη. Φοβάμαι ότι οι ευρωκάλπες του Μαίου θα μας επιφυλλάξουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Η αυξανόμενη αμφισβήτηση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, επιβάλλουν την εφαρμογή δυναμικών πολιτικών που θα δώσουν στην Ευρώπη νέα πνοή και προοπτική.

Η προοπτική της συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, παρόλη την κρίση της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία 20 χρόνια, μας επιτρέπει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για «περισσότερη» κοινωνική πολιτική. Όμως, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε: λύσεις έτοιμες δεν υπάρχουν, και σε εσωτερικό επίπεδο, οφείλουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει ανεξαρτήτως μνημονίου.

Στην Ελλάδα και πάλι η τρόικα, ανοικτά μέτωπα και κινητοποιήσεις. Βλέπετε να έρχονται και νέα μέτρα;

Οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πρέπει να αποκλειστεί. Από την άλλη, η Κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει την  τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων, όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι μη αποδοτικές ρυθμίσεις διακανονισμού των υποχρεώσεων των πολιτών στο κράτος και τις τράπεζες. Να διατηρήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και να διεκδικήσει τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τους ανέργους, όπως και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, με προτεραιότητα την προώθηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Να επιμείνει στην παροχή ρευστότητας στη πραγματική οικονομία και στην επανατοποθέτηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με αξιολόγηση δομών, επιχειρήσεων και προσωπικού και στην αποσύνδεση της κινητικότητας από απολύσεις.

Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες πρέπει να εξυγιανθούν εν λειτουργία και να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Να αποτραπεί επίσης η πώληση των Επιχειρήσεων Ύδρευσης διότι το αποτέλεσμά θα είναι η αντικατάσταση ενός κρατικού μονοπωλίου από ένα ιδιωτικό.

Ποια θα είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ στις επικείμενες (αυτοδιοικητικές) εκλογές και ποιος είναι στόχος;

Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.

Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, να  ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, να αναδείξουν Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων. Οι ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις ενεργών πολιτών που υποστηρίξαμε την προηγούμενη φορά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους Δήμους, θεωρούμε ότι απέδωσαν για τις τοπικές κοινωνίες και συνέβαλαν στη ανανέωση των αντιλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέλη μας δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτές τις κινήσεις, χωρίς κομματική κηδεμόνευση, ισότιμα και συνεργατικά με άλλους ενεργούς πολίτες. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών, πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση.