Κώστας Κουκοδήμος: "Όλοι έχουμε φτάσει στα όρια μας. Πολίτες και πολιτικοί"

«Όλοι έχουμε φτάσει στα όρια μας πολίτες και πολιτικοί» τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος, σε ένα μεγάλο αγώνα που δίνεται με κοινό παρονομαστή την κρίση. Ο βουλευτής μιλά στο Katerini News για την Κυβέρνηση, τις επιλογές και την Πιερία. Υπογραμμίζει πως είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για έναν πολιτικό αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους ίδιους δεν εύκολες,  όμως ούτε υπαγορεύονται από κομματικά συμφέροντα. "Είναι οδυνηρό να ξέρεις ότι οι αποφάσεις σου, η ψήφος σου ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή κάποιων ανθρώπων. Όμως να ξέρεις την ίδια στιγμή ότι  αποτελούν για τη χώρα μοναδική διέξοδο" λέει χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Κουκοδήμος μιλά ακόμη για τα προβλήματα και τους τρόπους  ανάπτυξης της Πιερίας βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη δουλειά και τα έργα αφού όπως λέει «η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με την κατάθεση προτάσεων».

Όσο για τα επόμενα πολιτικά του βήματα, αυτή επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών αφού η πρόθεση του βουλευτή είναι  να υπηρετήσει τον τόπο του από τη θέση που θα του επιτρέψει να προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. 

Είναι γνωστό πως διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που μας έχει αγγίξει όλους. Τι μηνύματα παίρνετε από τους πολίτες; Έχουν φτάσει πλέον στα όρια τους;

Θεωρώ ότι όλοι έχουμε φτάσει στα όρια μας. Πολίτες και πολιτικοί. Με κοινό παρονομαστή την κρίση, όλοι δίνουμε έναν απίστευτα μεγάλο αγώνα.

Αισθάνομαι τον πόνο, την αγωνία, την απόγνωση ανθρώπων που συναντώ και συναναστρέφομαι καθημερινά. 

Είναι από τις πλέον δύσκολες στιγμές για έναν πολιτικό, πιστέψτε με. Θα μιλήσω για τον εαυτό μου βέβαια αλλά γνωρίζω ότι ισχύει για πολλούς συναδέλφους μου. Είναι οδυνηρό να ξέρεις ότι οι αποφάσεις σου, η ψήφος σου ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή κάποιων ανθρώπων. Όμως να ξέρεις την ίδια στιγμή ότι  αποτελούν για τη χώρα μοναδική διέξοδο.

 Έχουμε επίγνωση του κινδύνου για το πού θα βρεθεί η χώρα αν δεν παρθούν κάποιες αποφάσεις.  Αν δεν τα καταφέρουμε,  θα οδηγηθεί  όλη η κοινωνία στην απόγνωση. Θέλουν κάποιοι έντεχνα να εμφανίζουν τους βουλευτές αδίστακτους, αδιάφορους, υποταγμένους. Δεν είναι εύκολες αυτές οι αποφάσεις, ούτε υπαγορεύονται από κομματικά συμφέροντα. Σας μιλώ ειλικρινά.

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την Κυβέρνηση, θα αντέξει μέχρι το φθινόπωρο με τόσα μέτωπα ανοιχτά, απολύσεις, κινητικότητα, φόροι;

Ναι, πιστεύω ότι θα αντέξει, γιατί θα είναι πραγματικά άδικο για τη χώρα και τους Έλληνες να σταματήσει εδώ η μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Και θα είναι άδικο και για τις θυσίες που έκανε και συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, θα είναι άδικο για τα παιδιά μας. Πιστεύω ότι οι εκλογές ενάμισι χρόνο μετά, δεν θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Πρέπει αυτός ο αγώνας να σταματήσει μόνον όταν η χώρα πατήσει γερά στα πόδια της.

Έχετε δηλώσει «στρατιώτης» της παράταξης. Προσωπικά αν χρειαστεί θα ψηφίσετε και άλλα μέτρα ή όχι;

Μέτρα θεωρούνται  η εξυγίανση δημοσίων οργανισμών, οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ναι, είμαι στρατιώτης αλλά όχι της παράταξης όπως το θέτετε, είμαι στρατιώτης της πατρίδας. Αν με ρωτάτε όμως για το αν θα ψηφίσω νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μπορώ με σαφήνεια να απαντήσω όχι. Θεωρώ ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δηλαδή.

Θα πρέπει πλέον η πορεία να είναι προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Άντεξε μια ολόκληρη κοινωνία σε μεγάλες αλλαγές, άντεξε και πορεύτηκε με γνώμονα ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τομές, ανατροπές.

Πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας;

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα βήματα που έγιναν έναν χρόνο τώρα, έθεσαν ουσιαστικά τις βάσεις για να μπορούμε σήμερα με περισσότερη αισιοδοξία να αντιμετωπίζουμε  την πρόκληση για τη Νέα Ελλάδα.

Πριν από τρία περίπου χρόνια βρεθήκαμε στην πλέον δυσχερή θέση, να αγωνιούμε για το αύριο, για την επιβίωση μιας ολόκληρης χώρας, να αμφισβητούμαστε από όλους και σε όλα τα επίπεδα.

Δεν έπιασαν λοιπόν, υπό αυτή την έννοια, τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού;

Σήμερα η Ελλάδα, όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν, έχει κερδίσει σημαντικές μάχες, έχει διαψεύσει όλους εκείνους που θεωρούσαν την καταστροφή μας δεδομένη, έχει πετύχει να βγει από το «κάδρο» του γκρίζου και της μιζέριας.

Θεωρώ ότι έγιναν σημαντικά βήματα, όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Υψηλή ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, διόδια, ζητήματα σοβαρά που μαραζώνουν την Πιερία. Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το μοντέλο ανάπτυξης  του νομού για να ανακάμψει;

Η Πιερία βρίσκεται αντιμέτωπη με την υψηλή ανεργία, τα λουκέτα, την έλλειψη επενδύσεων. Αυτά είναι και τα προβλήματα της χώρας. Η κρίση σάρωσε τα πάντα και δυστυχώς όλοι μας βιώνουμε τις συνέπειες της.   Όσο για τα διόδια, έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα. Έγιναν δεκάδες αναφορές, ερωτήσεις, παρεμβάσεις, συναντήσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Δώσαμε κι εμείς μάχη, ας μην κρινόμαστε τόσο εύκολα ως «απόντες» από το πρόβλημα. Γιατί το ακούσαμε κι αυτό. Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, να πείσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, δεσμεύσεις, ελαφρύνσεις.  Αυτό που συμβαίνει στην Πιερία με τα αλλεπάλληλα διόδια είναι άδικο. Το είπαμε σε όλους τους τόνους.

Παλεύουμε ακόμη και σήμερα που το θέμα δεν είναι στα φώτα της δημοσιότητας. Παλεύουμε να πετύχουμε ό,τι δυνατόν καλύτερο.

Η Πιερία έχει δυνατότητες ανάπτυξης και αυτές οι δυνατότητες δεν είναι αόριστες και γενικές. Είναι ο τουρισμός και η γεωργία. Όμως όχι με τα μοντέλα που έως σήμερα υιοθετήθηκαν. Είναι ο τουρισμός 12 μήνες το χρόνο, είναι η σύνδεση του τουριστικού μας προϊόντος με τη γη, με τα τοπικά προϊόντα, είναι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους δυο παραπάνω τομείς.

Ξέρετε, η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με την κατάθεση προτάσεων.

Σαφώς και υπάρχουν πολλές ακόμη προτάσεις και τομείς που θα συνέβαλλαν αποφασιστικά στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης, πλην όμως, καίριο σημείο θεωρώ την καταγραφή, την αξιολόγηση και την χάραξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης που θα θέτει προτεραιότητες και στόχους.

Δεν μπορούμε να προχωρούμε αποσπασματικά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε, δεν έχουμε τα περιθώρια ατέρμονων συζητήσεων. Οι ιδέες δεν λείπουν. Αυτό που έχουμε ανάγκη όμως είναι το συλλογικό όραμα για το νομό μας και η συμμετοχική διαδικασία για να το κάνουμε πράξη.

Είστε ικανοποιημένος για  αυτά που έχετε προσφέρει στην Πιερία και στους Πιεριείς που σας τίμησαν με την ψήφο τους;

 Ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος.  Από τότε που αγωνιζόμουν ως αθλητής έχω μάθει να μην αρκούμαι και να προσπαθώ για το καλύτερο. Οι επιδόσεις μπορεί να μην είναι πάντα οι ιδανικές αλλά ο αγώνας δεν σταματά λεπτό.

Θα ήμουν πραγματικά ικανοποιημένος, αν δεν υποχρεωνόμουν σε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές όλων των συμπολιτών μου. 

Όταν μπήκα στον στίβο της πολιτικής ήμουν αποφασισμένος για ένα πράγμα μόνο και γιʼαυτό δεσμεύθηκα στους συμπολίτες μου. Να μην σταματήσω να αγωνίζομαι. Αυτό κάνω πέντε χρόνια τώρα και υπό αυτή την έννοια αισθάνομαι ότι τίμησα την ψήφο τους. Η δύσκολη συγκυρία στην οποία κλήθηκα να υπηρετήσω τη χώρα μου, ίσως δεν επέτρεψε σε όλους μας να κάνουμε περισσότερα.

Τα επόμενα βήματα σας θα αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή ή περιλαμβάνουν το δήμο Κατερίνης;

 Το βέβαιο είναι ότι θα αφορούν αυτήν καθεαυτή την πολιτική. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία πρόθεσή μου είναι να υπηρετήσω τον τόπο μου από τη θέση που θα μου επιτρέψει να προσφέρω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου.