Κοινή έκθεση 34 τοπικών καλλιτεχνών για τον Όλυμπο | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Δίου-Ολύμπου τόσοι πολλοί καλλιτέχνες συμμετέχουν μαζί σε μια εικαστική έκθεση και μάλιστα με κοινή θεματολογία: Τον Όλυμπο!

Πρόκειται για τριάντα τέσσερις (34) καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση εικαστικών έργων με θέμα «Όλυμπος: Έμπνευση για Δημιουργία» που διοργανώνει ο δήμος Δίου-Ολύμπου έως τις 13 Αυγούστου 2013, σε αίθουσα δίπλα από το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου (Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 20.00 – 23.00).

Η παρουσίαση των έργων πραγματοποιείται, με πρωτοβουλία του Δ.Δίου-Ολύμπου και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο.

ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

Βασική πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών αποτέλεσε το μυθικό βουνό, ειδικότερα όμως πηγή έμπνευσης γι αυτούς στάθηκαν οι κορυφές και οι πλαγιές του βουνού των θεών και μάλιστα σε διάφορες εποχές του χρόνου, τα άνθη και τα αρωματικά του φυτά, πουλιά και ζώα (κυρίως τα αγριοκάτσικα που οι Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy είχαν φωτογραφίσει στο μυθικό βουνό το 1913).

Επιπλέον, οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν στα έργα τους εκκλησιές και ξωκλήσια του Ολύμπου, μονοπάτια και καταρράκτες, όψεις του Λιτοχώρου, ανθρώπους και στοιχεία πολιτισμού της περιοχής καθώς επίσης και στοιχεία που σχετίζονται με τους μύθους, την ιστορία και τη ντόπια παράδοση.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει ένας εξαιρετικός πίνακας που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Πίτσιος ο οποίος παρουσιάζει τον πρώτο Έλληνα κατακτητή του μυθικού βουνού, τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο, να αγναντεύει με θέα τις κορυφές του Ολύμπου.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κατά αλφαβητική σειρά, στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμόπουλος, Μέλια Αργυροπούλου, Δέσποινα Ασλανίδου, Μαρία Ανδριά, Γιώργος Αρζανας, Γιώργος Βροντινός, Χαρούλα Γαλανοπούλου, Μαρία Γερολιόλιου, Λουΐζα Γκάλιου, Θάνος Κυρίτσης, Έλλη Κατσάρα, Έφη Καλαμπάκα, Ευανθία Κατσαμάκα, Μαρία Καμπίσιου, Ελένη Καραγιάννη, Θωμάς Καρτσιώτης, Θάνος Κόσυφας, Χαρά Κωφού, Μιχάλης Κωστόπουλος, Χρήστος Κυπαρισσάς, Παρασκευή Μαγαλιά, Κώστας Μαγούλας, Παναγιώτης Μακρής, Χρυσούλα Μπαρτζώκα, Χρυσούλα Μπεσινα, Βίκυ Νικοπούλου, Σάκης Ντάβανος, Αθηνά Παπαδοπούλου, Γιάννης Πίτσιος, Δέσποινα Ποικιλίδου, Στέλλα Σακκουλα, Γιώτα Σκρέτα, Θεοχάρης Τσοκανάρας, Μαρία Χατζή.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 2 Αυγούστου, δηλαδή 100 χρόνια ακριβώς από τότε (2/8/1913) που ο Λιτοχωρίτης Χρήστος Κάκαλος αλλά και οι Γαλλοελβετοί Fred Boissonnas (φωτογράφος) και Daniel Baud Bovy (συγγραφέας) κατακτούσαν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τις μέχρι τότε απάτητες κορυφές του Ολύμπου.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΖΟΥΡΑ

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς της αντιδημάρχου πολιτισμού Δ.Δίου-Ολύμπου Σοφίας Ζουρζούρα αλλά και του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου.

Η κ. Ζουρζούρα μιλώντας γι αυτή την ξεχωριστή, από κάθε πλευρά έκθεση, στάθηκε όχι μόνο στην καλλιτεχνική έμπνευση έργων με θέμα τον Όλυμπο αλλά κυρίως στην κοινή παρουσία των 34ων ντόπιων καλλιτεχνών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό αποδεικνύει ότι αν δουλεύουμε όλοι από κοινού, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα σ’ αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος πολιτισμού ευχαρίστησε τους δύο χορηγούς της εκδήλωσης και συγκεκριμένα το «Κτήμα Αδάμου» για τα ποιοτικά κρασιά που προσέφερε, καθώς επίσης και την εταιρία φωτοβολταϊκών ERA ENERGY, ενώ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η έκθεση αυτή θα μεταφερθεί στη Λεπτοκαρυά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, αφού ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες για τα έργα που προσέφεραν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση, μίλησε για τον Όλυμπο, για το ξεχωριστό κάλλος του αλλά και σ’ εκείνα που προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες, στην οικονομία και στην κοινωνία της περιοχής αλλά και ευρύτερα.

Γι αυτό, είπε ότι θα πρέπει όσοι ζουν κάτω από τη σκιά του Ολύμπου να αισθάνονται ευγνώμονες, να τον εκτιμούν αλλά και, όπως είπε χαρακτηριστικά, να εύχονται και όλοι να ευχόμαστε «τον Όλυμπο και τα μάτια μας»!

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθανάσιος Τσιφοδήμος, Νίκος Λάππας, Γιώργος Ελευθερίου κ.ά., εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, ορειβάτες, καλλιτέχνες, κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες.