Κελέμης: Η συμφωνία Κεφαλογιάννη-Fuchtel δημιουργεί προοπτικές

Δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού  στην Ελλάδα  και πραγματοποποίησης σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο δημιουργεί η συμφωνία που υπέγραψαν στην ΙΤΒ του Βερολίνου η υπουργός Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Hans-Joachim Fuchtel. Για το θέμα αυτό μιλάει στο Sofokleousin.gr ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Dr. Αθανασίος Κελέμης, τονίζοντας τις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται. 

* Συνέντευξη: Ελενα Ερμείδου

Sofokleousin.gr: Κύριε Κελέμη, η εικόνα της Ελλάδας λέγεται ότι βελτιώνεται, αισίως και του τουρισμού. Ποια είναι η άποψη σας;

Αθανάσιος Κελέμης: Με τον τομέα του τουρισμού να απασχολεί κάθε πέμπτο εργαζόμενο, να καλύπτει περισσότερο από το 50% του εμπορικού ελλείμματος, να εισφέρει το 16,4% του ΑΕΠ, να δημιουργεί 34 δισ. ευρώ ζήτηση στην οικονομία και να εισφέρει έσοδα που φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 13,5 δισ. ευρώ, δικαίως εναποθέτει κανείς πολλές από τις ελπίδες ανάκαμψης της χώρας στην τουριστική κίνηση.

 Τα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν, μέχρι στιγμής, ενθαρρυντικά. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το σύνολο των αφίξεων των τουριστών από το εξωτερικό αυξήθηκε στο πρώτο τετράμηνο του 2014 κατά 30% στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας και 36% στο μεγαλύτερο – το Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ η TUI, η οποία κατέχει κορυφαία θέση στη γερμανική τουριστική αγορά, έδειξε στο πλαίσιο της τελευταίας Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITB του Βερολίνου ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μεταφέροντας σε συναντήσεις με την Υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τη θετική προοπτική του ομίλου για περαιτέρω επενδύσεις στην ελληνική αγορά. 

Sofokleousin.gr: Ποια η είναι συμβολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου; 

Α. Κελέμης: Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας προς όφελος των εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στηρίζει την όποια προσπάθεια ενδυνάμωσης του τουριστικού κλάδου, αλλά και την παρουσία της Ελλάδας, που συμμετέχει επιτυχώς επί σειρά ετών στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση ITB Berlin, που διοργανώνεται ετησίως. 

 Το Επιμελητήριό μας είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του Εκθεσιακού Οργανισμού του Βερολίνου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκθεσιακούς οργανισμούς παγκοσμίως και είναι ο επίσημος διοργανωτής της έκθεσης ITB Berlin. Η επόμενη διοργάνωση θα λάβει χώρα από 4 έως 8 Μαρτίου 2015, ενώ εδώ και επτά συνεχόμενα χρόνια ο Εκθεσιακός Οργανισμός αναπτύχθηκε και στην αγορά της Ασίας, διοργανώνοντας την αντίστοιχη τουριστική έκθεση ITB ASIA, που λαμβάνει χώρα κάθε Οκτώβριο στη Σιγκαπούρη. Σ’ αυτήν την έκθεση, από την πλευρά της Ελλάδας, έλαβαν μέρος ο ΕΟΤ και η εταιρία TOUR GREECE SA. 

Επίσης, λίγο πριν μερικούς μήνες, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πήρε την πρωτοβουλία για ένα πιλοτικό έργο διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα στα τουριστικά επαγγέλματα. Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν δύο σχολές επαγγελματικές κατάρτισης σε Αθήνα και Κρήτη, οι οποίες προσφέρουν συνολικά 90 θέσεις εκπαίδευσης για νέους έως 20 ετών, συνδυάζοντας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα αυτό έχει διάρκεια 3 χρόνια και πραγματοποιείται από κοινού με τον ΟΑΕΔ και την εταιρία DEKRA. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν τα συναρμόδια Ελληνικά και Γερμανικά Υπουργεία, καθώς και άλλοι γερμανικοί και ελληνικοί φορείς, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή εξετάζεται η διεύρυνση του διττού συστήματος με εφαρμογή του προγράμματος και σε άλλα επαγγέλματα, που έχουν ζήτηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  

Sofokleousin.grΠόσο σημαντική είναι για τον ελληνικό τουρισμό η ΙΤΒ του Βερολίνου;

Α. Κελέμης: Η ITB Berlin, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1966 στο Βερολίνο, αποτελεί παγκοσμίως τη μεγαλύτερη εκθεσιακή πλατφόρμα στο είδος της και τη δεύτερη κατά σειρά, στο σύνολο των γερμανικών εκθέσεων, μεγαλύτερη έκθεση ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας. Στη φετινή διοργάνωση, η Ελλάδα κατέλαβε 1.250τ.μ. και εκπροσωπήθηκε από 108 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 52 μέσω της ομαδικής συμμετοχής που οργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, ο ΕΟΤ. 

Συνολικά, η έκθεση συγκέντρωσε 114.000 επαγγελματίες επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 4% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση και 22.000 συμμετοχές στο ITB Berlin Kongress, το οποίο διενεργείται στη διάρκεια της έκθεσης και προσφέρει πλήθος παρουσιάσεων και workshops για τα επίκαιρα θέματα του κλάδου. Στο πλαίσιο της ITB απονέμεται και το ITB Award σε διαφορετικές κατηγορίες.

 Η ITB Berlin παρέχει όλη τη γκάμα για τον τουρισμό και τις υπηρεσίες του, από cruises, eTravel, mobility services, adventure travel, wellness, συνεδριακό τουρισμό μέχρι κατάρτιση και εκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα και αποτελεί ένα διεθνές γεγονός για όλα τα Μ.Μ.Ε. 

6.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και 250 bloggers παρακολουθούν καθημερινά τα εκθεσιακά δρώμενα και μεταδίδουν σε όλο τον κόσμο τα νέα και το πνεύμα της έκθεσης. Επίσημες αποστολές από χώρες εκτός Γερμανίας, Πρεσβείες, Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς απ’ όλο τον κόσμο τιμούν με την παρουσία τους το εκθεσιακό γεγονός. 

Η ITB Berlin προσφέρει σε εκθέτες και επισκέπτες μια online πλατφόρμα επικοινωνίας, το Virtual Market Place (VMP), όπου παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τους επισκέπτες της έκθεσης όλο το χρόνο.

Sofokleousin.gr: Τι σημαντικό επιτεύχθηκε στην ΙΤΒ 2014; 

Α. Κελέμης: Highlights της ITB Berlin 2014 ήταν το θέμα των social media, οι υπηρεσίες mobile travel, ενώ ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε το για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Blogger Speed Dating (συνάντηση εκθετών με bloggers του κλάδου).  

Σημαντικό γεγονός στην ITB Berlin ήταν η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού, κα Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Hans-Joachim Fuchtel, για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας για άτομα που χρειάζονται περίθαλψη, καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο στη Ρόδο. Προσβλέπουμε ότι ο ιατρικός τουρισμός θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα κάποιας οικονομικής ανάκαμψης. 

Sofokleousin.gr: Πώς βλέπετε τον τουρισμό υγείας για άτομα που χρήζουν περίθαλψης και άτομα τρίτης ηλικίας; 

Α. Κελέμης: Θα μπορούσε να αποτελέσει έναν, ακόμη, σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς, αλλά και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Η Ελλάδα διαθέτει υποδομές υψηλού επιπέδου στον ιατρικό τομέα, άρτια τεχνογνωσία και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και υπό αυτή την έννοια έχει όλα τα εχέγγυα να αναβαθμίσει την παρουσία της στον ιατρικό τουρισμό.

Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι, ένας σημαντικός αριθμός τραυματιών από την κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή υποστηρίχθηκε ιατρικά, τόσο στο πεδίο της αποθεραπείας, όσο και σε αυτό της αποκατάστασης, από εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της Ελλάδας. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να αναπτύξει υποδομές σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα και, παρά την κρίση, τα επενδυτικά προγράμματα συνεχίζονται ακριβώς διότι, μεταξύ άλλων, στόχο ανάπτυξης αποτελούν και οι ασθενείς από το εξωτερικό. Μένει ωστόσο η όλη προσπάθεια να τύχει και της στήριξης των αρμοδίων αρχών και φορέων της χώρας, ώστε οργανωμένα η Ελλάδα να προβάλλει στο εξωτερικό τις υπηρεσίες της και να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης ιατρικών τουριστικών παροχών.

Sofokleousin.gr: Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας για την ενδυνάμωση του ελληνικού τουρισμού;  

A. Κελέμης : Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια και, εφόσον αρχίζουν να διαφαίνονται κάποια σημάδια βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, θα άξιζε τον κόπο ή χώρα μας να παρουσιαστεί, για άλλη μια φορά, ως τιμώμενη χώρα στην έκθεση ITB Berlin, να αποσπάσει ακόμη θετικότερα σχόλια και μεγαλύτερη προβολή του τουριστικού προϊόντος της, καθώς και να κερδίσει τη θέση που της αναλογεί ως φορέας ενός υψηλού πολιτισμού από αρχαιοτάτων χρόνων.   

Για φέτος, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει με αφορμή τη Γενική του Συνέλευση τον κ. Thomas Ellerbeck, Member of the TUI AG Management Board Group Director Corporate & International Affairs. Η επίσκεψη του κ. Ellerbeck στην Ελλάδα, όπως και άλλων ηγετικών στελεχών του Ομίλου τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι δείγμα της δυνατότητας που έχει η Ελλάδα, να ενισχύσει την τουριστική αγορά της και τις ευκαιρίες ανάπτυξης, και με νέες μορφές, στην αναδυόμενη αγορά του τουρισμού

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/171907.html