«Καμπανάκι» της Επιτροπής Υγείας Πιερίας για το νοσοκομείο | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Για συνεχιζόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών  υγείας στους πολίτες έκαναν λόγο τα μέλη της Επιτροπής για την Υγεία που παρουσίασαν το πλαίσιο δράσης  για το επόμενο διάστημα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις υποδομές υγείας στην Πιερία.

Το κυριότερο πρόβλημα όπως αυτό παρουσιάστηκε, είναι οι ελλείψεις  ιατρών σε επίπεδο ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το νοσοκομείο Κατερίνης γίνονται κάθε μέρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν 3 με 4 διακομιδές και αυτό γιατί δεν υπάρχουν οι ειδικότητες των ιατρών για αυτά τα περιστατικά, ή εάν υπάρχουν δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν αφού είναι εξαιρετικά λίγοι.  

Ο μοναδικός στόχος είναι όπως υπογραμμίστηκε αυτό που δικαιούνται και οι ίδιοι αλλά και οι πολίτες,   ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αγώνες και πιέσεις προς την κεντρική εξουσία, το Υπουργείο Υγείας αλλά και προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου.

Στις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής είναι να διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο στους πολίτες ενώ έχουν προγραμματίσει την Τετάρτη το μεσημέρι συνέλευση  όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας  στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Τα νούμερα διαψεύδουν

«Βλέπουμε μια κατάσταση στο νοσοκομείο που δεν είναι ενθαρρυντική ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο μέλλον» επισήμανε το μέλος της Επιτροπής και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Πιερίας Λάζαρος Φυρινίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Φυρινίδης που είναι στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου, στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου υπάρχουν μόνο 2 γιατροί.

Σε ότι  αφορά την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου  υπάρχουν 2 γιατροί οι οποίοι σύντομα  θα συνταξιοδοτηθούν. Η παιδιατρική κλινική έχει επίσης 2 γιατρούς, ενώ κατά το οργανόγραμμα του νοσοκομείου θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι γιατροί. «Κατανοούμε την αγωνία και των διοικούντων ότι θέλουν να έχουν ένα νοσοκομείο το οποίο να έχει όλες τις ειδικότητες των γιατρών, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει» τονίζει ο κ. Φυρινίδης.

Δύσκολες συνθήκες για τους ιατρούς

Ο ειδικευόμενος  καρδιολόγος εκπρόσωπος των ειδικευομένων ιατρών του νοσοκομείου Κατερίνης   Κώστας Μπαλντούμας έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες κάτω από τα οποίες εργάζονται λόγω  έλλειψης γιατρών. «Λόγω των συνταξιοδοτήσεων και λόγω του ότι τελειώνουν οι συμβάσεις των επικουρικών, ολοένα και λιγοστεύουν οι γιατροί». Όπως πρόσθεσε για τους ειδικευόμενους οι συνθήκες είναι δύσκολες καθώς όταν υπάρχουν λίγοι γιατροί το βάρος πέφτει σε αυτούς. «Το νοσοκομείο δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έρχονται ειδικευόμενοι, αλλά το να κάνεις 10 και 12 εφημερίες είναι ανθρωπίνως αδύνατο».   

Οχήματα «επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

 Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βασίλης Βάγιος αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού και  στην παλαιότητα των ασθενοφόρων τα οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία». Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος το κάθε αυτοκίνητο έχει «γράψει» 400 με 500 χιλιάδες χιλιόμετρα, συνεχώς επισκευάζονται, ενώ τα μισά είναι στο συνεργείο.

Ελλείψεις και στον ΕΟΠΥΥ

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Σαρηγιαννίδης ο οποίος εργάζεται στον ΕΟΠΥΥ  επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι υπεύθυνοι, κυβέρνηση και  υπουργεία κάνουν λόγο για σπατάλη που πρέπει να σταματήσει. «Εννοούν πως είναι καλό να μην μπορεί ο εργαζόμενος να πλησιάζει γιατρό όταν τον έχει ανάγκη, καλό είναι για αυτούς να πληρώνει ο ασθενής 25 ευρώ στην εισαγωγή, καλό είναι να πληρώνουν 15% στις εξετάσεις ο κόσμος». Όπως είπε, στον ΕΟΠΥΥ μέσα σε δυο χρόνια έχουν φύγει ήδη έξι γιατροί λόγω συνταξιοδότησης, θα φύγουν μέχρι του χρόνου άλλοι τρεις και δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις. «Αυτό σημαίνει ότι το ¼ της δύναμης των γιατρών έχει ήδη απομακρυνθεί».

Συνταξιοδοτήσεις ναι, προσλήψεις όχι

Ο Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Κατερίνης Κώστας Πουλικίδης  τόνισε μεταξύ άλλων ότι από αρχή του έτους δεν καλύπτονται οι εφημερίες από οφθαλμίατρους και οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται είτε σε εξωτερικό γιατρό,  είτε στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον όπως είπε έχει χαλάσει και ο μαστογράφος ο οποίος ακόμη δεν έχει επιδιορθωθεί.

 Σε ότι  αφορά το προσωπικό ανέφερε  ότι από το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν γίνει διορισμοί, αλλά κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται  εργαζόμενοι σε ποσοστό που ξεπερνά το 25%.

«Κάνουμε μια προσπάθεια σαν πολίτες που θα χρειαστούμε αύριο την πόρτα του νοσοκομείου και θέλουμε να είναι στελεχωμένο με γιατρούς» τόνισε ο κ. Πουλικίδης, αναφερόμενος στην προσπάθεια ενημέρωσης που γίνεται.

Αγώνας για βελτίωση των υπηρεσιών

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Βαλάσης Κοτρώνης  κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις των μελών της Επιτροπής για την βελτίωση των υπηρεσιών  στον τομέα της  Υγείας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μάντζιος σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο στον τομέα της Υγείας και εξέφρασε την αγωνία του για τον ανασφάλιστο κόσμο που δεν έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

«Έγκλημα» της Πολιτείας και των Διοικητών

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο πρώην ΨΝΠΟ Αστέριος Καστόρης  έκανε λόγο για «έγκλημα που συντελείται στην Πιερία και στην Ελλάδα γενικότερα, στο οποίο εγκληματίες είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας  και συνένοχοι στο έγκλημα οι διοικητές των νοσοκομείων».Όπως υπογράμμισε σήμερα που  η ανάγκη για περίθαλψη των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, σήμερα το ΕΣΥ δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που χρειάζεται στους πολίτες και ιδιαίτερα στην Πιερία.

«Αυτό που κάνει ο κ. Διοικητής, λέγοντας συνέχεια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νοσοκομείο και όλα θα πάνε καλά, εμείς πιστεύουμε ότι είναι τουλάχιστον εγκληματικό. Αν δεν έλθουν γιατροί με την κινητικότητα, αν δεν λειτουργήσουν αυτές οι κλινικές που υπολειτουργούν σήμερα, πολύ σύντομα θα κλείσουν και αν κλείσουν και προσωπικό του νοσοκομείου θα είναι πλεονάζον, αλλά ταυτόχρονα  και λιγότερη δημόσια υγεία θα προσφέρεται στους έχοντες ανάγκη στην Πιερία».