Η κινητικότητα και ο φόβος των καταλήψεων | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει το μέτωπο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων παρατηρεί με ανησυχία να εντείνεται κύμα μαθητικών καταλήψεων σε σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας. 

Με την ενεργοποίηση του plan b του υπουργείου Παιδείας θα οριστικοποιηθούν πριν την έλευση του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικα στα τέλη του μήνα οι λίστες των 12.500 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας. 

Χθες εκδόθηκαν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση 1.929 οργανικών θέσεων σε 9 υπουργεία. Μια μικρή καθυστέρηση για τυπικούς λόγους υπάρχει στην κατάργηση 400 θέσεων στο Εθνικής Άμυνας. 

Στα υπόλοιπα υπουργεία η κατανομή των θέσεων που καταργούνται έχει ως εξής:

-560 από το υπουργείο Εργασίας

-595 από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν σε θέσεις καθαριστριών
-98 από το υπουργείο Υποδομών
-150 από το υπουργείο Πολιτισμού
-131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
-100 από το υπουργείο Ανάπτυξης
-140 από το υπουργείο Τουρισμού
-100 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και
-20 από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα, με νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να καταργηθούν και άλλες 600 θέσεις, οι 300 από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, από περιφερειακές υπηρεσίες και άλλες 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αφορούν σε πρώην μεταταχθέντες της Ολυμπιακής.

Η εκκρεμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων

Το μόνο που απομένει για να οριστικοποιηθεί η λίστα των υπαλλήλων που εντάσσονται στην κινητικότητα είναι τα ονόματα των περίπου 1.900 διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. 

Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ απέστειλαν, εμπρόθεσμα, στο υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα της αυτο-αξιολόγησης, ωστόσο υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά έχουν και 2.500 ελλείψεις. 

Μάλιστα, μετά και τη χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους στο Λαύριο οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας την οριστικοποίηση των προσλήψεων 402 μελών ΔΕΠ και επιπλέον κονδύλια για προσωπικό ΕΤΕΠ που θα καλύψει τα διδακτικά κενά που διαπιστώνονται. 

Το plan b 

Σε εναλλακτικό σχέδιο αξιολόγησης του διοικητικού προσωπικού των ανώτατων ιδρυμάτων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, μετά την «άρνηση» των διοικήσεων των ιδρυμάτων να παρουσιάσουν πλεονάζον διοικητικό προσωπικό. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έφτασε ήδη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει τους 10 δείκτες με βάση τους οποίους θα γίνει η ποιοτική κατάταξη του προσωπικού βάσει προσόντων, σχέσης εργασίας κλπ. Η αξιολόγηση θα γίνει από το ίδιο το υπουργείο με βάση τα στοιχεία που του έχουν δώσει τα Ιδρύματα.

Φοβούνται κύμα καταλήψεων

Με ανησυχία η κυβέρνηση παρατηρεί το εντεινόμενο κύμα σχολικών καταλήψεων σε σχολεία της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας. Τρεις καταλήψεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ενώ χθες ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 15. 

Στο υπουργείο Παιδείας παρατηρούν στενά τις μαθητικές κινητοποιήσεις με τη μορφή καταλήψεων καθώς υπάρχει διάχυτος ο φόβος το μέτωπο των κινητοποιήσεων να μετατοπιστεί από τους εκπαιδευτικούς στους ίδιους τους μαθητές. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση, καθώς θα αναζωπυρώσει το φθίνον απεργιακό μέτωπο των καθηγητών.

Ενώ την πρώτη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας των καθηγητών, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ξεπέρασε το 90%, χθες το ποσοστό έπεσε στο 80%. Σύμφωνα όμως με πηγές του υπουργείου Παιδείας, χθες καταγράφηκε κάμψη και η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία δεν ξεπέρασε το 48%.

Σήμερα, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δάσκαλοι συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία απευθύνεται με ανοιχτή επιστολή της στους γονείς ζητώντας τη συμπαράστασή τους, κάνοντας λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.