Επιτακτική η οριστική επίλυση της διάβρωσης των ακτών | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Η θάλασσα «τρώει» λίγο – λίγο  την παραλία Κατερίνης και χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό με μεγαλύτερες καταστροφές καθιστώντας επιτακτική την οριστική  επίλυση του προβλήματος.

Όταν τον Μάρτιο είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα με δυνατούς ανέμους, όλος ο οικισμός της παραλίας υπέστη ζημιές. Το νερό της θάλασσας «βγήκε» σε δρόμους και πλατείες, «μπήκε» σε πολλά σπίτια και καταστήματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο στην περιοχή του ξενοδοχείου «Αλκυών» , στην περιοχή που βρίσκεται το δημοτικό σχολείο καθώς και στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης.

 Διάβρωση της ακτογραμμής από το 1990

Η διάβρωση των ακτών είναι ένα σύνθετο φυσικό φαινόμενο . Από μόνη της είναι μια φυσική διαδικασία, όμως οι ανθρώπινες παρεμβάσεις επιταχύνουν το φαινόμενο προκαλώντας προβλήματα σε παράκτιες υποδομές. Ολοένα και περισσότερες περιοχές βλέπουν κάθε χρόνο την ακτογραμμή τους να αλλοιώνεται και να υποχωρεί.

Στην παραλία το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών εμφανίστηκε λίγο μετά  το 1985 με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται οι συνέπειες του έργου με αποτέλεσμα να κριθούν αναγκαία μέτρα τα οποία θα περιόριζαν το φαινόμενο της διάβρωσης και κατ΄επέκταση των καταστροφών σε κτίσματα που είχαν κατασκευαστεί μπροστά στη θάλασσα. Η πρώτη παρέμβαση απέτυχε να προστατεύσει την ακτή και έτσι αναζητήθηκαν τρόποι που θα εμπόδιζαν την περεταίρω  καταστροφή της ακτογραμμής και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η  μελέτη που εκπονήθηκε το 2008 προέβλεπε τότε την τοποθέτηση 4 οριζοντίων υφάλων κυματοθραυστών μήκους 200 μέτρων ο καθένας με ενδιάμεσο κενό μεταξύ τους 110 μέτρα σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή. Επιπλέον προέβλεπε την απομάκρυνσης των υφιστάμενων εγκάρσιων καθέτων προς την ακτή προβόλων και την συμπλήρωση της ακτής με άμμο στα αντίστοιχα τμήματα της παρέμβασης .

Η εταιρία που ανέλαβε τότε την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών προχώρησε στην κατασκευή των υφάλων, στην απομάκρυνση των καθέτων προς την ακτή προβόλων και κατά τις υπηρεσίες της ΤΥΔΚ τότε στην μερική αναπλήρωση της ακτής με άμμο στην κατοικημένη περιοχή.

Έκτοτε έγιναν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της αναπλήρωσης της ακτής με άμμο με νέα μελέτη που έγινε το 2010 η οποία όμως λόγω αδυναμίας του τότε δήμου Παραλίας δεν υλοποιήθηκε.

Παρέμβαση από το Δήμο Κατερίνης

Το 2011 ο δήμος Κατερίνης ολοκλήρωσε την αναπλήρωση της ακτής με άμμο υλοποιώντας μελέτη  της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου αντικαθιστώντας την παλαιότερη που είχε γίνει το 2010.

Από τότε και ενώ το πρόβλημα όχι μόνο υφίσταται αλλά είναι πιο έντονο στα σημεία που υπάρχουν οι οριζόντιοι ύφαλοι κυματοθραύστες  συμπλήρωνε με άμμο την ακτή καθώς ήταν η μόνη παρέμβαση που μπορούσε να κάνει με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους.

Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του τότε ανέθεσε έρευνα στο ΑΠΘ προκειμένου να έχει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της περιοχής. Η βασική κατεύθυνση του συμπεράσματος της έρευνας ήταν η συνέχιση της επίχωσης της ακτής με άμμο.

Μετέωρο το στολίδι του νομού

«Το έργο του αλιευτικού καταφυγίου έγινε χωρίς να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» τονίζει στο Katerini-news ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παραλίας Γιώργος Κουθουρίδης . «Τοποθετήθηκαν οι πρόβολοι κάθετοι προς την ακτή και κάποια στιγμή κρίθηκε τότε,  ότι έπρεπε να τοποθετηθούν παράλληλα, για να μειωθεί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών» επισημαίνει ο κ. Κουθουρίδης και προσθέτει πως μέρος του  έργου δεν ολοκληρώθηκε από την εταιρία που είχε αναλάβει να το υλοποιήσει, με αποτελέσματα  να δημιουργούνται τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία δεν μπορούν αν μειωθούν.

«Είναι κρίμα το στολίδι του νομού μας να είναι μετέωρο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.