Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Κατερίνη | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Με δύο συγκεντρώσεις, μία στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και μία στην Πλ. Ελευθερίας γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κατερίνη.

Την πρώτη συγκέντρωση πραγματοποίησαν εκπρόσωποι σωματείων και εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο των εορτασμών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ. Χαρακτηριστικό και των δύο συγκεντρώσεων ήταν η αρκετά μεγάλη συμμετοχή.

Στο Εργατικό Κέντρο το λόγο έλαβαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Β. Κοτρώνης, ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πιερίας Στ. Παπακώστας, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας Θ. Τσιώτσιος και ο εκπρόσωπος της ΜΕΤΑ Τ. Γιαμούζης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν το μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πιερίας Στέργιος Κλιγκόπουλος.

Και οι δυο συγκεντρώσεις έκλεισαν με πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας, σε διαφορετικούς όμως χρόνους. Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ προηγήθηκε μουσική εκδήλωση – αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, ενώ στην Πλ. Ελευθερίας υπήρχε και έκθεση για την Πρωτομαγιά.

Το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι της Πιερίας σήμερα 1η Μάη 2014, 128 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των εργατών του Σικάγο, συγκεντρωθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τιμάμε την μνήμη των πρωτοπόρων αγωνιστών της Εργατικής μας Τάξης, των νεκρών του Σικάγο, του Μάη του 36 στην Θεσσαλονίκη, των ηρώων της Καισαριανής και όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών της εργατικής μας τάξης που έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, για μια καλύτερη ζωή για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί για μας φωτεινό δίδαγμα, αντίστασης και αγώνα, ενάντια στις δυνάμεις του Διεθνούς Κεφαλαίου, που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις, που ισοπεδώνουν την εργατική νομοθεσία και κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Στο όνομα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που οι ίδιοι δημιούργησαν, επιτίθενται στις δυνάμεις της εργασίας, επιβάλλοντας σκληρές και άδικες αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, οδηγώντας στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και την ανασφάλεια την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Τα θεσμικά όργανα της πλουτοκρατίας και του Διεθνούς Τραπεζικού Συστήματος, το Δ.Ν.Τ., η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις, έχουν αναλάβει εργολαβικά να ισοπεδώσουν κάθε λαϊκή κατάκτηση, κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε φωνή αντίστασης, δημιουργώντας συνθήκες εθνικής υποτέλειας και απρόσκοπτης λεηλάτησης των εθνικών πλουτοπαραγωγικών πόρων. Εμείς οι εργαζόμενοι της Πιερίας, αρνούμαστε να αποδεχθούμε τα δεσμά που χαλκεύουν κερδοσκόποι και δανειστές, στο όνομα χρεών και ελλειμμάτων, ενώνοντας τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, που βιώνουν καθημερινά τις επιθέσεις μονεταριστικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εντείνουν ανισότητες και διακρίσεις , δημιουργούν κρίσεις, συγκρούσεις και πολέμους, αναζητώντας διέξοδο στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Α Γ Ω Ν Ι Ζ Ο Μ Α Σ Τ Ε

Για να ανατραπούν οι αντεργατικές και αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές που δημιουργούν ύφεση, ανεργία, απολύσεις, που καταργούν ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, που αποκλείουν τους εργαζόμενους από τα κοινωνικά αγαθά, που ιδιωτικοποιούν τις Δημόσιες Υπηρεσίες, που καταργούν κοινωφελείς οργανισμούς, που ξεπουλούν την Δημόσια περιουσία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές,  που υπονομεύουν την λαϊκή κυριαρχία και την Εθνική Ανεξαρτησία. Οι εργαζόμενοι της Πιερίας, βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, που οδηγούν στην ανεργία, στις απολύσεις, στην αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Σ Υ Μ Π Α Ρ Α Σ Τ Ε Κ Ο Μ Α Σ Τ Ε

Στους χιλιάδες απολυμένους συναδέλφους μας, που βιώνουν χρόνια τώρα την σκληρή πραγματικότητα της χρόνιας ανεργίας και εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ που αγωνίζονται για να μην ξεπουληθεί ο εθνικός μας πλούτος.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πιερίας και θα οδηγεί στην ανάκαμψη την τοπική οικονομία.

Μια διαφορετική πολιτική με σχέδιο και πρόγραμμα, που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα στηρίζει την απασχόληση, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή.

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε

Την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τις αγορές και τα κέρδη τους.

Α Γ Ω Ν Ι Ζ Ο Μ Α Σ Τ Ε

Για να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει από τα  εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.

Α Π Ε Ρ Γ Ο Υ Μ Ε

Για την ανατροπή και την κατάργηση όλων των μνημονιακών  νόμων.

Για να ακυρωθούν τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Για να μην περάσουν οι ομαδικές απολύσεις.

Για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ε Ξ Ο Υ Σ Ι Ο Δ Ο Τ Ο Υ Μ Ε

Tις διοικήσεις του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Πιερίας να στείλουν το ΨΗΦΙΣΜΑ αυτό στα ΜΜΕ και σε κάθε αρμόδιο.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ