ΔΝΤ: Ανάπτυξη και μείωση ανεργίας στην Ελλάδα το 2014

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014 και στο 2,9% το 2015, ενώ, η ανεργία θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4% .

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, κάνοντας λόγο για πληθωρισμό στο 0,4% το 2014 και για 0,3% το 2015.

Όσον αφορά στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2014, από 1% που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ για το 2015 ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει χρήση αντισυμβατικών μέτρων, προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξη και να επιτύχει τους στόχους για τη σταθερότητα των τιμών.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος (από 3% το 2013) και 3,9% το 2015. Ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι όπως ο χαμηλός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στην ευρωζώνη, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, παρουσιάζοντας χθες την έκθεση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία.

Ειδικότερα για την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι η πιο ισχυρή και υπολογίζεται να διευρυνθεί κατά 1,7%.Επίσης, τόνισε ότι, για πρώτη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια, οι προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου θα έχουν «χαμηλό, αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης».

Ο κ. Μπλανσάρντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008, δεν είναι μόνο πιο έντονη, αλλά και περισσότερο διευρυμένη».

Σημείωσε, ακόμη, ότι τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν ορισμένες κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, «έχουν χαλαρώσει», ενώ οι επενδυτές «ανησυχούν λιγότερο» για την πιθανότητα χρεοκοπίας αυτών των χωρών. Επίσης, υποστήριξε ότι οι τράπεζες «ισχυροποιούνται σταδιακά».