Διαμαρτυρία για την απόφαση της Αντιπεριφέρειας για το ωράριο στην Παραλία | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων στην τουριστική ζώνη τη χειμερινή περίοδο τις Κυριακές απασχόλησε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας στη συνεδρίαση του το βράδυ της Τετάρτης.

Οι επαγγελματίες της Παραλίας διαμαρτύρονται για το ωράριο των καταστημάτων που υπέγραψε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας πριν από 20 ημέρες, αφού σύμφωνα με αυτήν επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στην Παραλία από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, αποκλείοντας όλους τους χειμερινούς μήνες.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Κυριακή κλιμάκιο ελέγχου του τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, επισκέφθηκε λειτουργούντα καταστήματα στην Παραλία και προειδοποίησε για αυστηρά πρόστιμα τους ιδιοκτήτες.

Το θέμα μπήκε στην ατζέντα   μετά από αίτημα του συνεργάτη της ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ Νίκου Χουσουρίδη,  αφού  όπως  έγινε γνωστό, η Αντιπεριφέρεια υποστήριξε ότι ουδέποτε έλαβε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για τον καθορισμό των Κυριακών.

Μετά από όχληση μάλιστα του Επιμελητηριακού Συμβούλου κ. Σκαμπαρδώνη υποστηρίχθηκε ότι το Επιμελητήριο δεν απέστειλε στα χρονικά περιθώρια που είχαν καθοριστεί τις προτάσεις του, όπως επίσης ότι κανένας φορέας της Παραλίας, δεν υπέβαλλε γραπτώς το αίτημα για λειτουργία των καταστημάτων της Παραλίας τις Κυριακές του χειμώνα.

Ο κ. Σκαμπαρδώνης υποστήριξε πως αυτή η απόφαση αντικρούει στην προσπάθεια των τουριστικών φορέων της περιοχής να κρατήσουν ζωντανή την τουριστική ζώνη και να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο.

Ο κ. Χουσουρίδης

Ο  κ. Χουσουρίδης, τόνισε πως γίνεται σαφής προσπάθεια απαξίωσης μέσω διαφόρων πρακτικών ενός θεσμού. Σημείωσε πως ενώ η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις όλων των φορέων, ακόμη κι όταν αυτοί δηλώνουν αναρμόδιοι ή όταν δεν καταθέτουν ουσιαστικά καμία πρόταση, δεν πήρε καθόλου υπόψη της τις θέσεις του Επιμελητηρίου που έγκαιρα και εντός των χρόνων κατατέθηκαν γραπτώς.

« Χάσαμε χρόνο ψάχνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία αποστολής του φαξ στις 19 Σεπτεμβρίου» τόνισε ο κ. Χουσουρίδης, αναφέροντας όλο το ιστορικό μέχρι να αποδειχθεί ότι οι προτάσεις είχαν φτάσει στα χέρια της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας.

«Εγείρονται θέματα και θεσμικά και υπηρεσιακά», είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του αφήνονται  αιχμές για τη σκοπιμότητα της σύγχυσης που προκλήθηκε.

 Ο κ. Χατζηχριστοδούλου

Τη δική του άποψη κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισημαίνοντας ότι μπορεί όλοι οι φορείς να μην έχουν τις καλύτερες σχέσεις, σε προσωπικό επίπεδο, πλην όμως είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται θεσμικά με όλους επʼωφελεία του τόπου και των πολιτών. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ψεύδεται, να παραπλανεί και να απασχολείται ένα ολόκληρο Δ.Σ. με τέτοιες κατινιές», είπε με έντονο ύφος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι αυτή η πρακτική αποτελεί προσβολή για τον ίδιο το θεσμό. «Πρέπει να καταλάβουν, ότι εμείς βρισκόμαστε εδώ εθελοντικά, δεν κόβουμε μισθό» τόνισε.

Υπερασπίστηκε την πρόταση των τουριστικών φορέων για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και το χειμώνα, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνεται υπόψη ο τουριστικός χαρακτήρας μιας γραμμής 80 χλμ.

«Επιπόλαια και αποτέλεσμα απειρίας», χαρακτήρισε την απόφαση τέλος ο κ. Χατζηχριστοδουλου, ενώ αναφερόμενος στους ελέγχους του τμήματος Εμπορίου είπε πως ενώ δεν μπήκαν στον κόπο ποτέ να ελέγξουν ένα Κινεζικό κατάστημα, βγήκαν την Κυριακή να τρομοκρατήσουν τους εμπόρους που άνοιξαν στην Παραλία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκλεισε με τη φράση: «Δεν επιτρέπονται λάθη στις πλάτες της τοπικής οικονομίας».

Ο κ. Βειδαμενίδης

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας σημείωσε ότι οι θέσεις και οι προτάσεις των τουριστικών φορέων της Πιερίας κατατέθηκαν στη σύσκεψη που έγινε με την παρουσία του κ. Τζιτζικώστα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και θεωρήθηκε τουλάχιστον αυτονόητο ότι θα υπήρχε πρόβλεψη για την τουριστική ζώνη.

«Οι επαγγελματίες είναι χαζοί να κάθονται το χειμώνα με ανοιχτά καταστήματα; Κάθονται γιατί τα έχουν ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραθανάσης

Ο Αντιπρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας κ. Καραθανάσης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι έρχονται αντιμέτωποι οι τουριστικοί φορείς εν μέσω κρίσης με ένα τέτοιο πρόβλημα, τονίζοντας ότι στην παραλιακή ζώνη θα πρέπει να λειτουργούν τα καταστήματα Κυριακές και το χειμώνα.

 Η κ. Βελώνη

Για την απαξίωση που δέχθηκε ο θεσμός του Επιμελητηρίου Πιερίας έκανε λόγο η κ. Βελώνη σημειώνοντας πως ακόμη και στο έγγραφο κοινοποίησης της απόφασης της Αντιπεριφερειάρχη το Επιμελητήριο είναι στις τελευταίες θέσεις.

 Ο κ.  Ρέχας

Ο κ. Ρέχας επιχείρησε  να δώσει απαντήσεις για τη φιλοσοφία της απόφασης της Αντιπεριφερειάρχη, τόνισε πως η παγία πρακτική για τα καταστήματα της τουριστικής περιοχής, θεωρήθηκε αυτονόητη και γιʼαυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην απόφαση.

«Έγινε παρερμηνεία της απόφασης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέχας, λέγοντας πως ο έλεγχος του τμήματος Εμπορίου έγινε μετά από καταγγελία άλλων επαγγελματιών της περιοχής.Εξέφρασε  την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και θα λειτουργούν τα καταστήματα όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για τις 7 Κυριακές, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι σύνθετο και ο Εμπορικός Σύλλογος έπρεπε να λάβει όλες τις παραμέτρους υπόψη του, και φυσικά και τη στάση της Θεσσαλονίκης,  όχι όμως να καθορίσει τη δική της απόφαση με βάση το τι θα αποφάσιζε η Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση,  εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα και ψήφισε το νόμο για τις Κυριακές» είπε και συμπλήρωσε ότι σε όλη την Ελλάδα επικράτησαν οι 7 Κυριακές πλην Θεσσαλονίκης που αποφάσισε 10 Κυριακές.

Θέση υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές στη διάρκεια του χειμώνα, κατέθεσαν η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, οι Επιμελητηριακοί σύμβουλοι κ.Ασαρίδης, κ. Καβακίδης και άλλοι φορείς.