Γκρίνια στα γαλάζια παρασκήνια για Σαμαρά | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε χθες σε ελάχιστα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που δέχθηκε στο γραφείο του στις Βρυξέλλες. Οι συνεργάτες του απαντούσαν μονότονα πως «ο Επίτροπος έχει συνεχείς συσκέψεις για σοβαρά θέματα του χαρτοφυλακίου». 

Στη Λ. Συγγρού, επικρατεί ο απόλυτος προβληματισμός για το τι θα πράξει η ΝΔ σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώσει τα ισχυρά σενάρια που τον θέλουν να προτείνει τον κ. Αβραμόπουλου για διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. 

Άλλωστε όπως έχει γράψει το real.gr οι σχέσεις των κυρίων Σαμαρά και Αβραμόπουλου βρίσκονται στο απόλυτο «μηδέν» μετά τις πρώτες πληροφορίες που τον ήθελαν να βρίσκεται ψηλά στη «λίστα Τσίπρα» κάτι που καταγράφηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου λίγο πριν από τις εκλογές και τα όσα ειπώθηκαν εκεί μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες. 

Ήδη γαλάζια στελέχη άρχισαν να «ψάχνονται» για το τι θα κάνουν σε περίπτωση μιας τέτοιας υποψηφιότητας. Κάποιοι μιλούν ήδη για σενάριο «αποχώρησης» από τη διαδικασία, ενώ άλλοι έχουν αρχίσει να χτίζουν γραμμή άμυνας πίσω από το γεγονός πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ένα μείζον χαρτοφυλάκιο στην Ε.Ε. σε περίπτωση που ο κ. Αβραμόπουλος πει το μεγάλο «ναι» προκαλώντας ένα τεράστιο πλήγμα για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. 

Στη ΝΔ από την Κυριακή επικρατεί μια φαινομενική ηρεμία η οποία όμως κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην κεντροδεξιά παράταξη. Στο παρασκήνιο κορυφαίοι γαλάζιοι «βράζουν» με το στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά αλλά και με τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό -ωστόσο ουδείς μέχρι τώρα δείχνει αποφασισμένος να κάνει κάποια κίνηση περιμένοντας ίσως να ανακοινωθούν κάποιες πρωτοβουλίες από τον πρόεδρο της ΝΔ. 

Ήδη χθες ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε το νέο εκπρόσωπο της ΝΔ – τον Κώστα Καραγκούνη – ένα στέλεχος νέο σε ηλικία, χαμηλών τόνων, με μετριοπαθές προφίλ και άφθαρτο γενικά παρελθόν. Για τα υπόλοιπα ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σήμα από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά: Τα περί συνεδρίου έχουν μείνει ακόμη στα χαρτιά αν και ήδη αρκετά στελέχη – π.χ. Νίκος Δένδιας – έχουν τονίσει πως τα αίτια της ήττας θα πρέπει να συζητηθούν εντός της ΝΔ ενώ χθες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε πως όλες οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν με ψυχραιμία μέσα στην παράταξη και εκεί να αναλυθούν τα λάθη που έγιναν στην προεκλογική περίοδο και κυρίως η δοσολογία που επιλέχθηκε στη στρατηγική του φόβου που καλλιεργήθηκε συστηματικά από το επιτελείο του κ. Σαμαρά. 

Ήδη οι εμπειρότεροι παρατηρούν ότι η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές έδειξε μια απίστευτη απο-συσπείρωση όσο πλησίαζαν οι εκλογές έχοντας απέναντί της τους ίδιους τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. 

Και μπορεί μέχρι τώρα ουδείς να δείχνει διατεθειμένος να σύρει έναν χορό αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά, ωστόσο στο παρασκήνιο παλαιά και νεότερα γαλάζια στελέχη συζητούν μακριά από τις κάμερες για το μέλλον και τη φυσιογνωμία της παράταξης. 

Και τα όσα έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο κ. Κώστας Μπούρας ανέλαβε να παραδώσει στον Αλ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του τα κλειδιά του πρωθυπουργικού γραφείου, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση σε πολλούς γαλάζιους οι οποίοι μίλησαν ανοιχτά για «φάουλ» του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μία μέρα πριν είχε μιλήσει με τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο και είχε επικαλεστεί τον «πολιτικό πολιτισμό». Άλλωστε και στο Ζάππειο ο κ. Σαμαράς απέφυγε επιμελώς να δώσει δημοσίως τα συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές. 

Ο συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε αιχμηρά την απόφαση του κ. Σαμαρά μέσω twitter καλώντας μάλιστα τους υπουργούς να μην ακολουθήσουν σε καμία περίπτωση μια ανάλογη απόφαση στη διαδικασία παράδοσης των υπουργείων ενώ και όσα γαλάζια στελέχη βρέθηκαν από χθες το βράδυ στα τηλεοπτικά πανελ πήραν σαφείς αποστάσεις από το χειρισμό που έκαναν στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του.