Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Διευρύνεται το χάσμα Ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην εναρκτήρια σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση, κατά της επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Η Διάσκεψη, στην οποία ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συμπροήδρευσε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Ελλήνων και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014.

Στην εναρκτήρια πανηγυρική σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Τραγάκης, οι βουλευτές μέλη των συναρμόδιων Επιτροπών κ.κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος (Οικονομικών Υποθέσεων), Δημήτρης Κρεμαστινός (Κοινωνικών Υποθέσεων), οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη:

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια πολυαναμενόμενη, θα έλεγα, Διάσκεψη, η οποία ανοίγει και επίσημα το κοινοβουλευτικό σκέλος της Ελληνικής Προεδρίας, την πρώτη από τις επτά προγραμματισμένες Διασκέψεις της Βουλής των Ελλήνων.

Η Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση λαμβάνει χώρα για δεύτερη φορά μετά από αυτή του Βίλνιους, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, επί Λιθουανικής Προεδρίας.  Έχει δε ως στόχο την εντονότερη συμμετοχή και διαβούλευση  των κοινοβουλίων επί ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τους πρόσφατους μηχανισμούς οικονομικής, χρηματοπιστωτικής  και δημοσιονομικής διακυβέρνησης. Τους μηχανισμούς δηλαδή  που έχει αναπτύξει η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την κρίση, να καλύψει ανεπάρκειες του οικοδομήματος της ΟΝΕ και να προλαμβάνει στο εξής παρόμοιες  οδυνηρές καταστάσεις.

Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ τους Λιθουανούς συναδέλφους, για την επιτυχημένη Προεδρία που ολοκλήρωσε η χώρα τους με το τέλος του 2013.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός  διότι αυτή η Διάσκεψη λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας.

Αποδεικνύει δε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων και Ευρωκοινοβουλίου, μόνο δυναμικά αποτελέσματα μπορεί να παράξει. 

Οι άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων και του  Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα, εκπροσωπούν τους πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε., δηλαδή τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό συμβολίζει την διακριτή μεν αλλά συμπληρωματική αποστολή των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, η αγαστή συνέργεια των οποίων καλείται να εξαλείψει το δημοκρατικό έλλειμμα που δυστυχώς παρατηρείται σήμερα στην Ευρώπη.

Η έλευση του 2014 δεν σηματοδότησε μόνο μία νέα αρχή για αυτήν την συνεργασία αλλά και μία νέα αρχή για ολόκληρη την Ευρώπη , της οποίας η οικονομία φαίνεται να επιστρέφει με αργά αλλά σταθερά βήματα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, έπειτα από 18 ολόκληρους μήνες.

 Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και τα πρώτα σημάδια εξισορρόπησης της οικονομίας είναι πλέον εμφανή. 

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη θα παρουσιάσει οριακή αύξηση ενώ εγχώρια ζήτηση, εξαγωγές και ανταγωνιστικότητα επίσης θα κινηθούν με θετικούς ρυθμούς.

Βέβαια, η αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε στο οικοδόμημα της ΟΝΕ, λόγω λανθασμένων πολιτικών των κρατών-μελών, έλλειψης αποτελεσματικής εποπτείας από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και ανεπαρκών ευρωπαϊκών μηχανισμών, όπως αποδείχτηκε, θα παρατείνει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Το υψηλό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες, ο κατακερματισμός των χρηματαγορών, η ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ιδίως στους νέους ανθρώπους, θα συνεχίσουν να αποτελούν μεγάλο βραχνά και να αντισταθμίζουν οποιαδήποτε οφέλη μπορεί να προκύψουν από τους βελτιωμένους δημοσιονομικούς δείκτες.

Ταυτόχρονα διευρύνεται το χάσμα Ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά με την συνεχή μεταφορά κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού από τον μεν στον δε, καταδικάζοντας ειδικά τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής σε έναν αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στη  χώρα μου.

Οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας που αναδείχθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης, ανάγκασαν την χώρα να μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής και να υλοποιήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σκληρές, αλλά, εκ των πραγμάτων, αναγκαίες πολιτικές.

Πρόκειται για μία δίχως προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεγαλύτερη και ταχύτερη που έχει ποτέ επιτευχθεί από μέλος του ΟΟΣΑ. 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 13,4 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ ενώ το  πρωτογενές έλλειμμα κατά 10,8 μονάδες με εμφάνιση θετικού προσήμου στο τέλος του 2013.

Σήμερα η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει ταχεία μείωση και η χώρα έχει ανακτήσει περίπου τα 2/3 της ανταγωνιστικότητάς που είχε χάσει μεταξύ 2001-2009.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σε αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος,  μεγάλες τομές στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία, την Παιδεία, το Ασφαλιστικό Σύστημα, την αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ενώ όμως οι πολιτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, το δυσανάλογα υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, έθεσε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των συγκεκριμένων προγραμμάτων προσαρμογής.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά το ¼ περίπου σε σύγκριση με το 2009, η χώρα έμεινε σε  ρυθμούς ύφεσης για έξι συναπτά έτη, η ανεργία σήμερα αγγίζει το 27% και στους νέους το 57% και το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Με απλά λόγια. Οι αλλαγές ήταν και είναι επώδυνες για τους πολίτες των χωρών που ακολουθούν το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το βιοτικό επίπεδο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Ειδικά στην Ελλάδα, όπως όλοι διαπιστώνουν πλέον, υπήρξαν δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, οι θυσίες των οποίων ήταν και είναι μεγάλες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, με αποτέλεσμα να εντείνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Ρεύμα που βρίσκει θιασώτες και σε πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών που δεν βλέπουν με θετικό μάτι την αυξημένη οικονομική εισφορά στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Συνεπώς, τώρα είναι κρισιμότερη από ποτέ η διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας των εν λόγω προγραμμάτων. Η απλή διαβεβαίωση ότι τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται και υλοποιούνται με αξιόπιστο, νόμιμο και διαφανή τρόπο και με την συμμετοχή όλων των νομιμοποιούμενων αρχών, δεν είναι αρκετή και δεν πείθει πλέον τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η παραγωγή αποτελεσμάτων ορατών στον μέσο πολίτη και η δημιουργία συνθηκών με στόχο το κοινό όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας και την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οράματος.

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής οικογένειας. Βασικός στόχος του ευρωπαϊκού οράματος.

Κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι

Η Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη για το 2014, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει ως κύρια προτεραιότητα την δημιουργία ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και την επίτευξη ανάκαμψης διαρκείας.

Το κυριότερο, όμως, εμπόδιο για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη είναι η περιορισμένη ρευστότητα  στην αγορά, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης  σημαντικό πρόβλημα είναι η περιοριστική δημοσιονομική εξυγίανση.

Στον αντίποδα αυτών, σημαντικό βήμα για την προώθηση της ανάπτυξης είναι η ταχεία εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχει τεθεί σε εφαρμογή, ενώ το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε πρόσφατα τα κύρια χαρακτηριστικά του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης.

Τόσο αυτοί οι μηχανισμοί, όσο και οι  νομοθετικές πρωτοβουλίες που  θα βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο εξάρτησης τραπεζών – δημόσιου χρήματος και θα διαλύσουν τις όποιες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Στόχος των κρατών μελών και των ηγεσιών τους είναι να υπάρξει αφενός ένας υγιής τραπεζικός κλάδος, θωρακισμένος έναντι πιθανών κινδύνων αφετέρου να καταστεί εφικτή η αύξηση  χορήγησης δανείων. Και αυτό προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία.

Διότι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν δεν επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας, τότε δεν θα επιτύχουμε τον βασικό μας στόχο.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ίδιων των πολιτών. Την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την ευρωπαϊκή οικογένεια από τη σκοπιά όμως του απλού πολίτη, του ανθρώπου και όχι με την απλοϊκή θεώρηση των αριθμών.

Άλλωστε γνωρίζουμε όλοι πως ο στόχος της ανάπτυξης δεν είναι αόριστος. Έχει ως βάση τον πολίτη. Έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Την βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών των κρατών μελών και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι

Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε πλήρως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η εφαρμογή του κρίθηκε πετυχημένη, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Οι συστάσεις που εκδόθηκαν για τα κράτη-μέλη, κρίθηκαν αρκετά ισορροπημένες και υπήρχε η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ υιοθέτησης ξεκάθαρων και μετρήσιμων στόχων και ελευθερίας κινήσεων από το κράτος-μέλος ώστε να επιλέξει ποιο μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσει. 

Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες είναι ουσιώδους σημασίας και για αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις συστάσεις που τις αφορούν.

Σύμφωνα με την Έκθεση για τον μηχανισμό επαγρύπνησης για το 2014, τα περισσότερα κράτη μέλη σημείωσαν πρόοδο όσον αφορά τη διόρθωση των ανισορροπιών τους.

Και στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις επιπτώσεις της κρίσεως στην κοινωνία.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως η εγχώρια ζήτηση σε αρκετές οικονομίες υποχωρεί λόγω της ανάγκης αύξησης της αποταμίευσης των νοικοκυριών από τη μία πλευρά, και από την άλλη λόγω των μισθολογικών εξελίξεων, καθώς και των πιέσεων που ασκούνται στις επιχειρήσεις για τη μείωση του χρέους.

Με απλά λόγια και πάλι, η μείωση μισθών, η υψηλή φορολόγηση και η απουσία ανάπτυξης πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Σε συνδυασμό με την ανεργία οδηγεί σε επιδείνωση πολλών κοινωνικών δεικτών. Σε επιδείνωση της ποιότητα ζωής.

Φέτος η περίοδος συμπίπτει με τη χρονική περίοδο των ευρωεκλογών και έτσι η όλη διαδικασία θα αποτελέσει πρόκληση για την Ελληνική προεδρία ώστε να κατορθώσει να την ολοκληρώσει με επιτυχία και εντός των χρονικών περιθωρίων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ένα βασικό μάθημα που μας δίδαξε η κρίση είναι η ανάγκη για πολιτική εμβάθυνση πέραν της οικονομικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής.

Η πολιτική ολοκλήρωση είναι απαραίτητη ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία στα επίπεδα που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι καίριας σημασίας  ο αποφασιστικός και ενεργός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η στενή συνεργασία του με τα εθνικά κοινοβούλια.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ απαιτείται,  οι αποφάσεις που παίρνονται, να λαμβάνουν υπόψη την ευημερία της Ένωσης συνολικά.

Να αποτυπώνουν τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εταιρική αλληλεγγύη.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο σε κοινοτικό όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Δικαιοσύνη και διαφάνεια πρέπει να συνοδεύουν κάθε προσπάθεια ούτως ώστε όχι μόνο να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους αλλά και η  ευρεία αποδοχή τους.

Τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα αλλά και τις δύο επόμενες ημέρες βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και οι θέσεις που θα εκτεθούν εδώ θα είναι, χωρίς αμφιβολία, μεγάλου ενδιαφέροντος.

Προσμένω λοιπόν σε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο .

Σας ευχαριστώ».