Έντονο προεκλογικό «χρώμα» στο δημοτικό συμβούλιο | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Έντονη προεκλογική χροιά είχε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, με μοναδικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του 2014, οποίος  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού μειοψήφησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση που έγινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν  οι εντάσεις, η σκληρή κριτική, και η  αναφορά  από όλους τους συμβούλους αλλά και τους επικεφαλής, στο γεγονός ότι ουσιαστικά επρόκειτο για τον τελευταίο προϋπολογισμό της παρούσας διοίκησης.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης

Στην εισήγηση του ο  δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χονίδης, αναφέρθηκε αρχικά στα στοιχεία του προϋπολογισμού σημειώνοντας πως είναι της τάξης των 90 εκ. ευρώ, απολύτως ρεαλιστικός και σε κάθε περίπτωση διαμορφωμένος στις παρούσες οικονομικές δυσμενείς συνθήκες.

«Έκλεισε ο κύκλος μου στην αυτοδιοίκηση»

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μηλιώτης άσκησε σκληρή κριτική στη  δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για πολλές αδυναμίες, που η διοίκηση όχι μόνο αυτή αλλά και των περασμένων ετών δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν.

Έκανε λόγο για μεγάλο προβληματισμό, λόγω της αδυναμίας είσπραξης οφειλών παλαιοτέρων ετών, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δημοτικές επιχειρήσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ωφέλειας για τους δημότες, ενώ τόνισε πως κυριάρχησαν στη διάρκεια της θητείας η αδιαφάνεια, η αναθέσεις έργων, η κακή διαχείριση, η μη αξιοκρατία στην επιλογή διευθυντικών στελεχών, η αδυναμία αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων όπως στον τομέα του περιβάλλοντος, στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στη διαχείριση του νερού, στις καταπατήσεις γης κ.α.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, λέγοντας πως θεωρεί ότι έκλεισε αυτός ο κύκλος.

 Την έντονη αντίδραση του δημάρχου κ. Χιονίδη, προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Μηλιώτη που ζήτησε να δημοσιοποιήσει όποια στοιχεία έχει ο κ. Μηλιώτης για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και αναθέσεις έργων. «Ή να δώσετε στοιχεία ή να ανακαλέσετε» είπε  ο κ. Χιονίδης.

«Είστε κουρασμένοι και κουράσατε»

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της παράταξης του κ. Καραφουλίδη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Οφίδης, έκανε λόγο για σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αστοχίες, χαρακτηρίζονταν τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό, χωρίς όραμα.

Έκανε ειδική αναφορά στο ότι δεν περιλαμβάνονται έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες για τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού, την αγροτική ανάπτυξη, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας κ.α.

Ειδικότερα για τον τουρισμό τόνισε πως και στον φετινό προϋπολογισμό αν και υπήρχε πρόβλεψη για δαπάνες 5.000 ευρώ δεν υπήρξε καμία απολύτως δαπάνη στον τομέα της προβολής.

«Χύθηκαν πολλά δάκρυα,  για το έντυπο της Περιφέρειας που «ξέχασε» την Πιερία αλλά τελικά εμείς οι ίδιοι την ξεχάσαμε» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη  πως ο δήμος πρέπει να αλλάξει πλεύση, να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική, την οποία όπως είπε  δεν μπορείτε να υπηρετήσετε η σημερινή διοίκηση.

«Είστε κουρασμένοι και κουράσατε. Η μόνη λύση είναι να γυρίσει σελίδα αυτός ο τόπος» τόνισε χαρακτηριστικά.  

Εικονικός προϋπολογισμός

«Εικονικό, πλασματικό, φορομπηχτικό» χαρακτήρισε  τον προϋπολογισμό ο κ. Σαλπιστής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η αυτοδιοίκηση, και που έχει τεθεί από τον ίδιο τον Καλλικράτη,  προωθεί τις  ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή εργασιακών σχέσεων, την  τοπική φορολογία, και κάνει τους δήμους τροχονόμους μεγάλων συμφερόντων ή ευρωπαϊκών πολιτικών.

Προϋπολογισμός συντήρησης

Την ανάγκη να εξετασθεί ο προϋπολογισμός του δήμου μέσα στο γενικό οικονομικό πλαίσιο σημείωσε ο κ. Μάντζιος που υπό αυτές τις συνθήκες τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό συντήρησης.

«Όταν η πατρίδα αιμορραγεί δεν μπορεί να έχουμε δήμους να ευημερούν. Ο δήμος έγινε μια κρατική υπηρεσία που υπακούει στα κρατικά κελεύσματα και του μνημονίου.  Να καταλήξουμε στο να μη δεχθούμε καμία περικοπή για το 2014 και ότι θα έρθουν όλες οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το 2013. Να μην δεχθούμε απολύσεις προσωπικού, να εξετάσουμε την  αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ με δαπάνες για κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη» επισήμανε.

Άστοχος χωρίς διαβούλευση προϋπολογισμός

Στην τοποθέτησή του εκπροσωπώντας τον συνδυασμό του κ. Μηλιώτη,  ο κ.Γκούνας τόνισε πως ο προϋπολογισμό έχει αποκλίσεις και φέτος και τίποτα δεν συνηγορεί ότι θα εκτελεστεί σε ικανοποιητικό βαθμό και ο επόμενος.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για αύξηση εσόδων στο δήμο από πρόστιμα, τονίζοντας πως προφανώς δεν μπορεί να είναι εφικτός ο στόχος με δεδομένη πλέον την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, είπε πως σχεδιάζεται η κατασκευή νέου κολυμβητηρίου την ίδια στιγμή που ο δήμος συζητά την ενοικίαση ή την παραχώρηση του παλιού κολυμβητηρίου λόγω αδυναμίας συντήρησής του.

Τέλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό άστοχο, χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση, χωρίς διαβούλευση στον τομέα των αναγκαίων έργων, χωρίς στίγμα ελπίδας.

Ο κ. Χιονίδης

Απαντώντας στους παραπάνω ομιλητές ο κ. Χιονίδης, χαρακτήρισε στοχευμένη την τοποθέτηση του κ. Μάντζιου, ενώ επιτέθηκε στον κ. Οφείδη, χαρακτηρίζοντας «αηδίες» τη θέση του ότι ο δήμος δεν έχει καν καταγράψει την δημοτική του περιουσία.

Σε ότι αφορά τα έργα αγροτικής ανάπτυξης ο κ. Χιονιδης έκανε μια πρόχειρη ανάγνωση των έργων και των παρεμβάσεων στον αγροτικό τομέα, ενώ

Εμείς βάζουμε στόχους με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, είπε ο κ. Χιονίδης και δεν πετάμε λόγια στον αέρα.

Μαγική εικόνα

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κυριακίδης,  είπε πως ο δήμαρχος παρουσιάζει μια μαγική εικόνα αλλά που δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα του δημότη, τον κάλεσε να δει τις αποφάσεις αντιδημάρχων και του δήμου για τις απευθείας αναθέσεις που αμφισβήτησε ότι υπάρχουν και τέλος να αναρτήσει το σύνολο των αποφάσεων δημάρχου στην ιστοσελίδα του δήμου.

 «Επιτέλους ήρθε η ώρα να αποτοξινωθείτε από την εξουσία. Σε λίγους μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης.

Παρούσα η παράταξη στις εκλογές

Ο κ. Καραφουλίδης στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό γνωστοποίησε ότι η παράταξή του θα είναι παρούσα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, δήλωσε απογοητευμένος από τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν από το δήμαρχο που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον κ. Οφίδη και πρόσθεσε:  «Είστε μια χρεοκοπημένη διοίκηση σε διοικητικό επίπεδο. Δεν είστε τόσο καλή ομάδα. Ούτε εμείς είμαστε επαρκείς. Δεν είμαστε ότι καλύτερο για την πόλη.  Συναίνεση και σύγκλιση χρειάζεται η πόλη».