4.200 σε κινητικότητα μέχρι τέλος Ιουλίου – Αιχμές Μητσοτάκη κατά Μανιτάκη: Δε βρήκα ούτε ένα όνομα για την κινητικότητα

Τα κύματα της κινητικότητας

Στο πρώτο κύμα της κινητικότητας θα βρεθούν οι σχολικοί φύλακες και πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, αυτή τη στιγμή πλεονάζουν καθηγητές πληροφορικής, οι οποίοι όμως μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού, για τους σχολικούς φύλακες. «Κρίναμε πως δεν θα επέλθει καταστροφή της χώρας χωρίς την εργασία αυτή».

«Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις, δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή»

Στο δεύτερο κύμα, αυτό που θα έρθει τον Σεπτέμβριο, εντάσσονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα γίνει και ένας «επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους».

«Η ουσία της κινητικότητας είναι το "πάντρεμα" του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλειμμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επιβεβαίωσε ότι η διαθεσιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το δικό του υπουργείο γιατί «αυτό είναι το σωστό». Οι πρώτοι που θα μπουν στη… δεξαμενή, είναι οι πλεονάζοντες οδηγοί.

Και αφου τα είπε αυτά, λίγη ώρα μετά ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου:

«Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:

Το Υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.

Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.

Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 – 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος – 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 – παραμένει σταθερός.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία».

Καρφιά για πρώην και επόμενους

«Όταν παρέλαβα το υπουργείο, δε βρήκα ούτε ένα όνομα υπαλλήλου που θα έμπαινε σε κινητικότητα» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης «καρφώνοντας» τον προκάτοχό του, Αντώνη Μανιτάκη.

«Όταν εγώ πήγα στο υπουργείο από τους 12.500 που έπρεπε να βρεθούν στις δεξαμενές της κινητικότητας βρήκα ακριβώς 0. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία παρέλαβα και τρεις μέρες μετά ήρθε η τρόικα», είπε και έσπευσε να προσθέσει πως«είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε».

«Οι απολύσεις έχουν καλυφθεί από την κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΡΤ»

Εκτός από τον προκάτοχό του, Αντώνη Μανιτάκη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε αιχμές για άλλους υπουργούς, λέγοντας πως κάποια υπουργεία έχουν καθυστερήσει να εντοπίσουν το πλεονάζον προσωπικό τους. Από τα… πυρά του δε γλίτωσαν ούτε οι δήμοι: «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους θα ήμασταν πιο δίκαιοι στις απολύσεις».

«Έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται. Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις, δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή», τόνισε.

«Δε θα είχαμε 1,5 εκατ. ανέργους αν…»

Κάνοντας μια γενική τοποθέτηση για την αναγκαιότητα της λήψης αυτών των μέτρων τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «αν η αναδιάρθρωση του κράτους είχε προχωρήσει από το 2010 από το πρώτο μνημόνιο, αν ήταν η απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα είχαμε 1,5 εκατομμύρια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και ψαλιδισμένες συντάξεις.

Είναι μια πάγια άποψη την οποία έχω και φυσικά τώρα καλούμαι και εγώ και οι συνάδελφοι υπουργοί γιατί εγώ έχω έναν επιτελικό ρόλο υπό μεγάλη πίεση χρόνου να φέρουμε εις πέρας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ποιο είναι αυτό: 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι 30/6 αυτού του έτους συν 2.000 απολύσεις».

Πως μπαίνουν στη… δεξαμενή της κινητικότητας

«Όλοι οι οργανισμοί κάνουν οργανογράμματα, εντοπίζεται το πλεονάζον προσωπικό, αξιολογείται το πλεονάζον προσωπικό και αυτοί οι οποίοι είναι χαμηλά στην αξιολόγηση τοποθετούνται στην δεξαμενή της κινητικότητα για επαναξιοποίηση αλλού. Έτσι θα έπρεπε να γίνεται», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Και εκτίμησε πως αν το υπουργείο του δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, δε θα είχαμε πάρει η δόση. «Το ζήτημα αυτό από πλευράς τρόικα ήταν πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα, να το πω πολύ απλά, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup εάν δεν πετύχαινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί στην ουσία μαζί τα χειριζόμαστε αυτά τα θέματα μια συμφωνία στα ζητήματα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.newsit.gr