Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση από την Βουλή την επόμενη βδομάδα | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Με την απόφαση που έλαβαν στην απογευματινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρούν να επαναβεβαιώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και συνδέουν ευθέως την παραμονή της κυβέρνησης Σαμαρά στην εξουσία με τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση με ρίσκο που στοχεύει στο να διαφανεί ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις τόσο ενόψει των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσο και ευρύτερα με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Βενιζέλος: Υπάρχει σχέδιο που βγάζει την πατρίδα από την κρίση

«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και διαβεβαίωσε: «Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καταρρέει – Η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη

Η κυβέρνηση εμφανίζει «σημάδια κατάρρευσης υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της και της κοινωνικής κατακραυγής. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την γνωστοποίηση της απόφασης των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Με βάση το Σύνταγμα και τον εως σήμερα κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το αίτημα της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 7 Οκτωβρίου ενώ η συζήτηση θα ξεκινήσει δύο ημέρες μετά, δηλαδή την Πέμπτη 9.10.

Αυτό γιατί την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός και η ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος για την λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου , όμως η Ολομέλεια θα ξεκινήσει τα εργασίες της την επόμενη ημέρα και άρα τότε μπορεί να κατατεθεί το σχετικό αίτημα.

Η διάρκεια της συζήτησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρείς ημέρες ενώ τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, ο εως τώρα προγραμματισμός της Βουλής μπορεί να αλλάξει προκειμένου να κατατεθεί το αίτημα την Δευτέρα ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση εφόσον το επιθυμεί η κυβέρνηση και το εγκρίνει η πλειοψηφία του Σώματος.

Να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ανέρχεται σε 154 βουλευτές (ΝΔ 126 και ΠΑΣΟΚ 28) το ενδιαφέρον ωστόσο θα επικεντρωθεί και στην στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές