Χρυσές βίλες στα δίχτυα του ΣΔΟΕ | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

«Κόλπο γκρόσο» με πολυτελείς βίλες που ενοικιάζονται μέχρι και 10.000 ευρώ την ημέρα, χωρίς να δηλώνεται ούτε ένα ευρώ στην εφορία, έχει στηθεί στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά, με τη φοροδιαφυγή να ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Από τον Ιούνιο του 2012 που ξεκίνησε η έρευνα έως σήμερα, έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 3.000 ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 500 περιπτώσεις παράνομων εκμισθώσεων, κυρίως από ξένους ιδιοκτήτες.

Οι περισσότερες υποθέσεις εντοπίστηκαν σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Πάτμο και Κεφαλονιά, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, για να αποκαλυφθεί το «μαύρο χρήμα» που διακινείται από τις παράνομες ενοικιάσεις.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες δεν ενοικιάζουν μόνο τις βίλες, αλλά και…υπηρετικό προσωπικό, το οποίο δεν δηλώνεται πουθενά και πληρώνεται με «μαύρο» χρήμα και χωρίς ασφάλιση.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλύψει, μέχρι στιγμής, τα εξής:

Το κόλπο στήνεται μέσω Διαδικτύου. Οι ενοικιάσεις των πολυτελών ακινήτων γίνονται μέσω ίντερνετ και γραφείων του εξωτερικού τα οποία κλείνουν τις παράνομες και «αόρατες» ενοικιάσεις.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα διαφημίζουν στη διεθνή αγορά, αναρτώντας τις αγγελίες ενοικιαστηρίων σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες, που αφορούν στην αγορά του real estate.

Δεκάδες είναι τα ελληνικά και ξένα site, στα οποία έχουν εντοπιστεί σχετικές καταχωρίσεις εξοχικών κατοικιών, που διατίθενται από ιδιώτες προς ενοικίαση, προσφέροντας στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Οι κατοικίες επιφάνειας έως και 600 τ.μ. ενοικιάζονται σε ξένους και Έλληνες από 300 έως 10.000 ευρώ την ημέρα. «Και βεβαίως μιλάμε για εισοδήματα που είναι "μαύρα" και αφορολόγητα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Τα καταλύματα ενοικιάζονται χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, κάτι που δεν γνωρίζουν οι ξένοι ενοικιαστές και χωρίς να εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά.

ΠΗΓΗ: Έθνος