Τι πιστεύουν στην Ευρώπη | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Στέλεχος της Task Force που όρισε η Κομισιόν, με επικεφαλής τον Ράιχενμπαχ, για τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μεταρρυθμίσεις είναι η υπερ-πληθώρα νόμων, οι κάθε είδους νομικισμοί και η ευκολία παραπομπής στα δικαστήρια.για οποιαδήποτε υπόθεση. Με αυτό τον τρόπο, όποτε πάει να ξεκινήσει κάτι, «κολλάει» σε κάποιο νόμο, ή προεδρικό διάταγμα, ή υπουργική απόφαση. Όταν λύνεις το ένα, βρίσκεις μπροστά σου το επόμενο πρόβλημα. Και στο τέλος, ανακαλύπτεις ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, επειδή επιστρέφεις στο αρχικό πρόβλημα, που προσπάθησες να παρακάμψεις. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Και όχι μόνο για να απολύσεις έναν δημόσιο υπάλληλο, όπου είναι λογικό ως ένα βαθμό να υπάρχουν νομικά ζητήματα. Αλλά ακόμη και όταν πηγαίνεις να βοηθήσεις μία επιχείρηση να κάνει εξαγωγές, το νομικό πλαίσιο είναι εμπόδιο!»

Ο ίδιος άνθρωπος, ωστόσο, διαπιστώνει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα. Παράλληλα, εξηγεί ότι δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα: «Στην Ευρώπη, δεν πηγαίνει αυτή τη στιγμή καμία εταιρεία να κάνει επένδυση με 10.000 θέσεις εργασίας. Ξεκινούν όλες από μικρά βήματα, γιατί φοβούνται το ασταθές περιβάλλον και το ρίσκο. Τέτοιες «μικρές επενδύσεις πρέπει να προσελκύσει η Ελλάδα.»

Ο Ντάνιελ Γκρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, υποδεικνύει τον δείκτη που κατά τη γνώμη του θα δείξει πότε θα βγει η Ελλάδα από την ύφεση: «Είναι ο δείκτης των εξαγωγών μη-πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ελληνικές εξαγωγές δεν αυξάνονται! Είναι ανεξήγητο αυτό που συμβαίνει, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και μείωση των ημερομισθίων. Οι επιχειρήσεις δεν αποδίδουν όσο θα περίμενε κανείς. Πιθανές εξηγήσεις συνδέονται με τη διαφθορά, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων… Πάντως, γρήγορη ανάκαμψη δεν είναι εφικτή, χωρίς να αυξηθούν οι εξαγωγές. Μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία.»

Και, τέλος, ένας αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής με βαθιά γνώση της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας των Γερμανών. Τον ρώτησα, κατά πόσο συνεκτιμούν στο Βερολίνο, το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, υπό την πίεση για μέτρα – μεταρρυθμίσεις, ενόψει και των ευρωεκλογών: «Οι Γερμανοί μπορεί να έχουν στο μυαλό τους, ότι αν είναι να έρθει μία άλλη κυβέρνηση, τότε δεν θα ήθελαν να τα έχουν σπάσει εκ των προτέρων με αυτήν. Ναι μεν εκτιμούν την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης και θα ήθελαν να συνεχίσει την προσπάθειά της, αλλά υπό τον όρο ότι θα αποδίδει… Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι έχουν αλλάξει πολλά από τις εκλογές του 2012, όπου ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα θα μπορούσε να θέσει αυτόματα εκτός ευρώ την Ελλάδα. Θεωρούν ότι όποιος και αν κυβερνά, θα αντιληφθεί ότι πρέπει να είναι συνομιλητής τους. Ένα εξίσου σοβαρό θέμα, είναι το ποιός θα επικρατήσει, εάν κάποτε στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία. Γιατί κάποιος θα επικρατήσει τότε στον ΣΥΡΙΖΑ…»

Και τώρα τα δικά μου συμπεράσματα: οι Βρυξέλλες μπορεί να έχουν κάνει μεγάλα, μεγαλύτερα, ή τεράστια λάθη με τα ελληνικά μνημόνια. Όμως, αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δικαιώνονται, γιατί τα μνημόνια στην περίπτωση της Ιρλανδίας δείχνουν ότι ίσως η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο και στην περίπτωση της Ελλάδας φάνηκε αχνά στον ορίζοντα η ανάπτυξη. Το ύφος τους και η επιχειρηματολογία τους «φωνάζουν»: επί τρία χρόνια ακούμε αμφισβητήσεις, κριτική και αποδοκιμασία για τις αποφάσεις μας. Λοιπόν, το πρόγραμμά μας αποδίδει και αυτό το λένε οι αριθμοί και οι προβλέψεις για ανάκαμψη από το τέλος αυτού του χρόνου. Και εννοούν, ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο πρόγραμμά τους, αφού επιπλέον αυτό κάπου βγάζει. Θα επιμείνουν για ένα ακόμη μνημόνιο, εάν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο τρόπο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014; Δεν το ξέρω. Αλλά υποψιάζομαι, ότι έχουν πάρει χαμπάρι πως η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα, ενόψει ευρωεκλογών. Αισθάνονται ότι με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα κάπου συνεννοούνται. Ενδεχομένως, να αρκεσθούν σε διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» – αλλά θα είναι σκληροί και θα απαιτήσουν αυτά να εφαρμοστούν. Ίσως να μιλάμε πράγματι για ένα ακόμη μνημόνιο – αλλά αποκλειστικά με διαρθρωτικά μέτρα (βλέπε απολύσεις στο δημόσιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ουσιαστικότερη προσπάθεια για χτύπημα της φοροδιαφυγής και ιδιωτικοποιήσεις). Ίσως και να μην το λένε μνημόνιο… Δεν θα πέσουν να πεθάνουν, όμως, αν πέσει αυτή η κυβέρνηση. Τη θέλουν, εφόσον φέρνει αποτελέσματα. Δεν θα διστάσουν να την αντιμετωπίσουν ως «αναλώσιμη» αν αποφασίσει να επαναστατήσει και να περάσει στην «αντίσταση»… Το μήνυμά τους είναι με μία κουβέντα: σας στηρίζουμε – αλλά απαιτούμε μεταρρυθμίσεις και όχι άλλη κοροϊδία σε αυτό το κομμάτι.

Η Μέρκελ περιμένει τον Σαμαρά στο Βερολίνο για να τα ξαναπούν εφ’ όλης της ύλης την ερχόμενη Παρασκευή. Στοιχηματίζω ότι αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα που θα εισπράξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την Γερμανίδα Καγκελάριο. Για την απάντησή του, επί της ουσίας, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμη. 

Πηγή: protagon.gr