Τατσόπουλος: “Δεν μπορεί να συνυπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ”

Την άποψη πως δεν είναι σοβαρή μια πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξέφρασε ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσίως απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ Fm, o κ. Τατσόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν είναι σοβαρή η πρόταση για συνεργασία με τους Ανεξάρτητους, τους Ανεξέλεγκτους Έλληνες…”

Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε πως όταν γίνεται λόγος για τους όμορους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί προφανώς και δεν είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΚΚΕ. Είναι ενδεικτική η έκφραση που χρησιμοποίησε: “Είμαστε σαν την Ανατολή με τη Δύση”. Για τον ίδιο όμορος χώρος είναι η Κεντροαριστερά.

“Ακόμα και με την αριστερή πτέρυγα του Λαφαζάνη δεν έχω τίποτε κοινό μαζί τους…”, συμπλήρωσε για να σημειώσει πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαλέξει να πάει, να συνεργαστεί, με όσους δεν έχει κοινά απλώς για να κυβερνήσει, τότε η επόμενη ημέρα θα είναι αποκρουστική!

Ειδικότερα για το θέμα που έχει ανακύψει εσχάτως για το ενδεχόμενο σύμπραξης με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τατσόπουλος αρνήθηκε πως το θέμα έχει τεθεί επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως το μόνο για το οποίο γίνεται προσώρας λόγος είναι οι τοπικές συνεργασίες και συμμαχίες ενόψει ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον ένας τύπος πολιτικού όπως αυτός του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη – τον οποίο θεωρητικά θα μπορούσαν να στηρίξουν οι ΑΝ ΕΛ – είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ από έναν πολιτικό τύπου Μπουτάρη, ο κ. Τατσόπουλος ήταν κάθετος: “Δεν λέω ούτε καλημέρα με ένα κόμμα που θα ψηφίσει Ψωμιάδη. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέω ότι εγώ δεν θα είμαι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ…”

Για την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη περί επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ο κ. Τατσόπουλος τόνισε πως αυτή έγινε με το σκεπτικό ότι με 153 βουλευτές δεν μπορεί να πάει μακριά η κυβέρνηση, θεωρεί όμως ότι το σενάριο αυτό “μπάζει” από παντού: “Με τη δημοσκοπική συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ δεν βλέπω να κερδίζει τίποτε εάν επανέλθει στην κυβέρνηση…”

Συνέχισε λέγοντας πως η επόμενη κυβέρνηση θα έχει κορμό είτε τη ΝΔ, είτε το ΣΥΡΙΖΑ και πως όλα τα άλλα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν ποια “συνταγή” θα ακολουθήσουν. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί είτε να στραφεί προς τη ΝΔ, είτε προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ερωτήθηκε για το κατά πόσον με το Μνημόνιο ως διαχωριστική γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τις πόρτες και τους διαύλους επικοινωνίας σχεδόν με όλα τα κόμματα απάντησε πως όταν τελειώσει το Μνημόνιο θα υπάρξει “διάδοχος” και πως η μνημονιακή πολιτική δεν θα τελειώσει εδώ…

Δήλωσε παράλληλα πως συμφωνεί ότι πρέπει να ανοίξει δίαυλος με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να ταυτοποιείται το ΠΑΣΟΚ με το Βενιζέλο. “Μην είστε σίγουροι ότι αυτό θα ισχύσει για πάντα. Μπορεί και ο Βενιζέλος ο ίδιος μπορεί να αλλάξει στάση και πολιτική. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% να παραδοθεί, να ταυτιστεί με την πολιτική ατζέντα του 3%”.

Κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει δύο “τρομακτικά αγγούρια” μπροστά της, τους πλειστηριασμούς και τους φόρους ακινήτων και ένα ακόμα πιο τεράστιο αγγούρι, αυτό του προϋπολογισμού!

Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τόνισε πως πλέον “λύθηκαν τα χέρια των κυβερνητικών βουλευτών, μετά την πρόταση μομφής, να μην ψηφίσουν τυχόν νέα μέτρα”. Ως προς το εάν η δεδηλωμένη κινδυνεύει, απάντησε πως αυτή δεν κρίνεται σε κάθε νομοσχέδιο που τυχόν δεν θα περάσει. Συνεπώς εάν το το φορολογικό νομοσχέδιο εγκριθεί με 148 ψήφους θα είναι μεν τεράστιο πολιτικό πρόβλημα αλλά δεν σημαινει ότι θα πέσει κιόλας η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον φοβάται την κριτική πως ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση που μεμψιμοιρεί απάντησε: “Εδώ βγήκαν στα βουνά, στο Βίτσι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ…”

Και τέλος ως προς το εάν ήταν λάθος επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει συγκέντρωση έξω από τη βουλή το βράδυ της ψήφισης της πρότασης μομφής ήταν σαφής: “Θεωρώ ότι ήταν λάθος. Αλλά δεν μετράει η γνώμη μου, δεν με ρωτάνε ποτέ…”

Πηγή: www.protothema.gr