Συνέντευξη Ηλία Τσολακίδη: “Οι πολίτες προσπαθούν, οι πολιτικοί απέχουν”

«Θα περάσουμε ένα δύσκολο χειμώνα, τα πράγματα καθημερινά οξύνονται και συνεχώς έχουμε νέους πολίτες που μέχρι χθες ήταν όλα εντάξει, και ξαφνικά ένα δάνειο, ένα σπίτι, κάποια χρέη, τους έκαναν να γονατίσουν και δεν υπάρχει πλέον τίποτα». Έτσι περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με την μέρα στην Πιερία, ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας «Ο Τόπος μου» Ηλίας Τσολακίδης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής «Κόντρα στο Ρεύμα».

Μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη στην οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν  στηρίζοντας ο ένας τον άλλο με βάση τον εθελοντισμό και μέσα από τις 19 δράσεις που έχει αναπτύξει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης.

Η τελευταία και επίσης σημαντική δράση είναι η δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου «Αλέκος Φτίκας», που οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες των ανθρώπων της Ομάδας με την συμβολή και του νοσοκομείου Κατερίνης. Πέραν τούτου ουδείς,  όπως  τονίζει ο κ. Τσολάκίδης αφού οι δικές τους προσπάθειες και χώροι που δημιουργούνται δεν έχουν κορδέλες για φωτογραφίες.

Νίκησε το κράτος..

Το βράδυ της  Δευτέρας η δράση «Κόντρα στο Ρεύμα» επαναδραστηριοποιήθηκε  μετά από μια μικρή παύση,  με τη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Καπνικό Σταθμό.

«Τον αγώνα αυτόν τον χάσαμε, τελικά νίκησε το κράτος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσολακίδης.

« Το θέμα της ΔΕΗ έχει ατονήσει διότι νίκησε το κράτος, αυτόν τον αγώνα τον χάσαμε, όπως και τον αγώνα των διοδίων. Έβγαλαν  μια υπουργική απόφαση και με αυτή την απόφαση, μεταφέρθηκαν  όλα τα χρέη στο Δημόσιο, και το χαράτσι πηγαίνει  στη ΔΕΗ. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί συγκεντρώνονται μέχρι που «θυμώνει» η ΔΕΗ και κόβει το ρεύμα. Το ρεύμα επανασυνδέεται μέχρι που η ΔΕΗ «θυμώνει» πάρα πολύ και το κόβει από την κολόνα. Είναι μια πάγια τακτική, όταν το ποσό ανέλθει σε κάποιο σημείο που πιστεύει η ΔΕΗ ότι δεν θα πάρει τα χρήματα της, αναγκάζεται και το κόβει». Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα των χρημάτων που είναι περίπου 1700 ευρώ τα οποία συγκεντρώθηκαν όταν οι πολίτες έδιναν δυο ευρώ για το ενδεχόμενο να γίνουν προσφυγές στη ΔΕΗ. Η πρόταση των συντονιστών είναι να διατεθούν στο Κοινωνικό Ιατρείο που χρειάζεται εξοπλισμό.

Κόντρα στο ρεύμα ή κόντρα γενικώς

 Η δράση  «Κόντρα στο Ρεύμα»  δεν αφορούσε μόνο το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά μια  γενικότερη πρωτοβουλία, ως μια στάση ζωής και αντίδρασης. Οι διαπιστώσεις όμως κατά τον κ. Τσολακίδη δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές σε ότι αφορά την στάση του κόσμου.

«Δυστυχώς όμως ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να πάει κόντρα στο ρεύμα. Το λέω γιατί οι δράσεις όπου ο πολίτης δεν έχει κανένα όφελος,  για παράδειγμα  η πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες» όπου έρχεται να ψωνίσεις αλλά έχεις άμεσο όφελος από αυτό, εξοικονομείς χρήματα έχει πολύ κόσμο,  αλλά δράσεις όπως η πρωτοβουλία για τις εξορύξεις χρυσού, στις Σκουριές, εκεί ήμασταν τρεις και κούκος, δεν ήμασταν πάνω από 30 άτομα. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι αυτό που θα συμβιεί στις Σκουριές δεν θα επηρεάσει και τη δική μας καθημερινότητα. Στα διόδια ακριβώς η ίδια ιστορία» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας.

Χρήσιμοι πολίτες

Η ερμηνεία δύσκολη όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσολακίδης αφού, ή  ο κόσμος έχει ακόμα αποθέματα και τρέφει ελπίδες ότι θα λυθούν τα θέματα του στο άμεσο μέλλον ή κάποια στιγμή, ή θα τη βγάλει καθαρή κάποια στιγμή, ή έχει το ΄χει χάσει τελείως όπως τονίζει.

«Υπάρχει κόσμος που από τη μια πλευρά παρακαλά για ένα κουτί φάρμακα, διότι δεν μπορεί να βρει πουθενά αλλού αυτή τη στήριξη, αλλά από την άλλη πλευρά μένει απαθής. Ίσως να του λείπει η δύναμη, μπορεί μέσα από τις δράσεις της ομάδας να αποκτούν αυτή τη δύναμη και να  βλέπουν να λείπει από τους συμπολίτες μας. Κάποιος  ο οποίος μένει στο σπίτι του και δεν έχει να ασχοληθεί με τίποτα άλλο εκτός από το πρόβλημα του,  κάποια στιγμή χάνεται μέσα σε αυτό το πρόβλημα. Για αυτό και λέμε στον κόσμο να έλθει εδώ. Όχι οπωσδήποτε να κατεβούμε στην πλατεία να διαδηλώσουμε,  αλλά να περάσει ένα απόγευμα μιλώντας με κάποιον, να κάνει κάτι εποικοδομητικό, να φανεί κάπου χρήσιμος.

Υποκαθιστά τις δομές του κράτους

Ο κ. Τσολάκίδης αναφέρθηκε στο παράλογο της υπόθεσης όπου η Εθελοντική Ομάδα καλείται να υποκαταστήσει τις δομές του κράτους και μάλιστα με την «επίσημη βούλα». Ο ίδιος δέχθηκε τηλεφώνημα  από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο ξεκίνησε μια νέα υπηρεσία η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και έχει ως στόχο να καταγράψει όλες τις δομές αλληλεγγύης που υπάρχουν στη χώρα. Έχει δημιουργηθεί μια γραμμή επικοινωνίας όπου ο ανήμπορος πολίτης παίρνει τηλέφωνο στο υπουργείο και ρωτά ποιες δομές υπάρχουν στο νομό του. Από προχθές το υπουργείο Εργασίας παραπέμπει στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας.

Οι πολιτικοί, οι κορδέλες και οι φωτογραφίες

 Ο κ. Τσολακίδης θεωρεί τραγικό το γεγονός ότι η Εθελοντική ομάδα μπορεί να κάνει του δουλειά του κράτους, που είναι υποχρέωση του, ενώ είναι ιδιαίτερα καυστικός με τους πολιτικούς του νομού μας.

«Πρόσφατα είδα μια εικόνα όπου διάφοροι πολιτικοί του τόπου μας συνωστίζονταν πάνω σε μια κορδέλα, ποιος θα την κόψει. Κάνεις από αυτούς τους κυρίους δεν έχει βρεθεί ποτέ δίπλα μας, ποτέ, και αυτό είναι τραγικό. Αυτοί οι οποίοι είναι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης κόβουν κορδέλες και παραπέμπουν από τα υπουργεία τους στις  Εθελοντικές  ομάδες».

Καμιά βοήθεια – κάνεις ευπρόσδεκτος

Ο κ. Τσολακίδης είναι κατηγορηματικός. Ο χώρο του Καπνικού Σταθμού, στην προσπάθεια για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και γενικότερα όλων των δράσεων,  κανείς ποτέ δεν ήταν δίπλα τους.