Ο “Μπάτσος”, ο Μπράβος και ο κ. Βουλευτής | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Προ ημερών, 31/5/13, σε τηλεοπτικη εκπομπή , κληθείς ο βουλευτής κ. Βούτσης να καταθέσει την άποψή του για το θέμα της οπλοφορίας των βουλευτών-θέμα που απασχόλησε πρόσφατα τόσο το Κοινοβούλιο όσο και την κοινή γνώμη-είπε ότι “θα ήμουν θετικός σε μια συζήτηση να απαγορευθεί γενικώς η οπλοφορία στην κοινωνία. Το να λέμε μόνο για τους βουλευτές και να έχει ο τελευταίος «μπάτσος», μπράβος και οτιδήποτε κυκλοφορεί μέσα στη χώρα….”.

Σωστός ο κ. Βουλευτής. Ευθύς, σαφής, ειλικρινής, στομφώδης, αντρίκιος.

Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που ο λόγος βρίσκεται σε απόλυτη εκτροπή. Αν ζούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, θα μας είχαν αφαιρέσει το δικαίωμα χρήσης. Χυδαιότητα, ασυνταξία, ανευθυνότητα λόγω της ατιμωρησίας. Ο ιστορικός λόγος, αυτό που είπε ο ποιητής «βλέπει ο Θεός το Αϊβαλί και σταματάει ο νούς του», το ονομάζει «συνωστισμό», κι αυτό που ο ποιητής, πάλι είπε «γυναίκες Ηπειρώτισες Ξαφνιάσματα της φύσης», το αμφισβητεί. Απομένει να μάθουμε από τον σύγχρονο ιστορικό λόγο αν υπήρξε Μεσολόγγι κι αν γύρω απ’ αυτό οι τούρκοι εκαναν «ασκήσεις πεζικού». Να μάθουμε αν υπήρξε η «Αραπίτσα» και πού αλλού μπορεί να φτάσει ο νους μας.

Να πάμε και στον πολιτικό λόγο, που χαρακτηρίζεται από ακατάσχετη φλυαρία, ξερολισμό, λαϊκισμό, ασάφεια, ψεύδος, θράσος και ότι άλλο μπορεί κανείς να φαντασθεί. ΄Ενα λόγο απλά διαπιστωτικό, ακατάσχετα καταγγελτικό και γενικά άγονο.

Μέσα σ’ αυτό το λόγο ο κ. Βούτσης, πρόσθεσε και μερικά δικά του στοιχεία. Αυτά που συχνά συναντάμε -με μαύρο κυρίως σπρέι- στους τοίχους. Με μεγάλη άνεση πολλών καρατιών-δεν ξέρω από πού αντλούμενη- χαρακτηρίζει τον  Ελληνα Αστυνομικό «ΜΠΑΤΣΟ». Και δεν μένει εκεί, τον βάζει στην ίδια μοίρα με τον «μπράβο» και με «οτιδήποτε κυκλοφορεί μέσα στη χώρα».

Μπράβο κ. Βουλευτά. Δηλαδή δεν σας αποκαλώ «μπράβο», απλώς συγχαρητήρια ήθελα να σας πω. Έχω όμως κάποιες επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, απορίες και παρατηρήσεις. Όπως το ακούσατε, παρατηρήσεις.

Η άγνοιά σας για τον Έλληνα Αστυνομικό και την Ελληνική Αστυνομία, με νομιμοποιούν να σας υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα.

Αν παρακολουθείτε τηλεόραση-εκτός από τις συχνές δικές σας παρουσίες στα κανάλια- θα πρέπει να είδατε ή ακούσατε προ τριημέρου τις λιτές, σεμνές και μεστές από μετριοφροσύνη δηλώσεις αστυνομικού της Ομάδας «ΔΙΑΣ», που όταν ρωτήθηκε από που ορμώμενος επέδειξε θάρρος και αυτοθυσία κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, απήντησε ότι «του το επέβαλε το υπηρεσιακό του καθήκον, διότι αποκλειστικός σκοπός της αποστολής του είναι η προστασία του πολίτη».  Έτσι, με λίγα λόγια, σταράτα, αντρίκια.

Ο….μπάτσος αυτός κ. Βουλευτά, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του, πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ και δέκα επτά χρόνια έχουν εισέλθει στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, κουβαλώντας μαζί τους καντάρια από μόρια που τους εξασφάλιζαν την είσοδο στις περισσότερες από τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Αυτά για να γνωρίζετε το επίπεδο των μπάτσων.

Ήθελα να ξέρω, όπως και ο κάθε Έλληνας πολίτης, ο δικός σας ο μπάτσος-βλέπετε το κολλήσατε και σε μένα-, ο αστυνομικός ήθελα να πω, που είναι στην προσωπική σας ασφάλεια από ποια Αστυνομία είναι; εισαγωγή από το εξωτερικό τον κάνατε;

Ο «τελευταίος μπάτσος» κ. Βουλευτά, επιτελεί έργο υψηλού κινδύνου, χωρίς να αμείβεται τα νυχτερινά, τις υπερωρίες και τις αργίες, καθηλωμένος στο εφτακοσάρι που επιλέξατε σαν ποσό αμοιβής του, ισοπεδώνοντάς τον οικονομικά, ηθικά, κοινωνικά, επαγγελματικά. Και δεν φτάνει αυτό, με τις αλησμόνητης μνήμης δηλώσεις σας, έρχεστε να θίξετε την αξιοπρέπεια των αστυνομικών και να τροφοδοτήσετε τον ήδη ασκούμενο επ’ αυτών επαγγελματικό και κοινωνικό ρατσισμό, χωρίς να σκέφτεστε τις κάθε είδους επιπτώσεις στο οικογενειακό τους-κυρίως-περιβάλλον.

Οπαδός-προφανώς και σεις- της καφενειακής αντίληψης του «άργησε να έλθει το περιπολικό», αγνοείτε την προσφορά των αστυνομικών στο κοινωνικό σύνολο. Αγνοείτε το πόσοι αστυνομικοί «εκτελέστηκαν» τα τελευταία-και προηγούμενα-χρόνια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος από κακοποιούς και τρομοκράτες. Αγνοείτε ότι χωρίς την ακατάπαυστη και αποτελεσματική δράση των αστυνομικών, η τρομοκρατία και το κοινό έγκλημα θα είχαν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Αγνοείτε την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας στον τομέα της εξιχνίασης του εγκλήματος, αφήνοντας τον εαυτό σας να κολυμπάει και να πατώνει στα ρηχά. «Άργησε να έλθει το περιπολικό».

Οι αστυνομικοί κ. Βουλευτά, στην πλειοψηφία τους, είναι πιστοί στον όρκο που έδωσαν και δίνουν νυχθημερόν τη μάχη τους για την επιτέλεση του καθήκοντος. Οι λίγοι τεμπέληδες, επίορκοι και ανεπαρκείς, ενόσω δεν καλύπτονται από σας τους πολιτικούς, αποβάλλονται από το Σώμα, το οποίο όπως -ίσως – γνωρίζετε, είναι ο μοναδικός Δημόσιος Οργανισμός που διαθέτει μηχανισμούς αυτοκάθαρσης.

Για να μην αφήσουμε όμως να μας ξεφύγουν τα λάθη των αστυνομικών, στην αστυνομική ενέργεια, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι αυτή η αποστολή, η αστυνομική, δεν χαρακτηρίζεται από ίχνος στατικότητας. Όλα είναι απρόβλεπτα και η πρωτοβουλία πάντοτε, όπως και το στοιχείο του αιφνιδιασμού ανήκουν στον παρανόμως ενεργούντα. Τα πράγματα είναι δύσκολα κ. Βούτση. Τα μαγικά δεν πιάνουν και οι αστυνομικοί τρέχουν νυχθημερόν αφοσιωμένοι στο καθήκον τους. Εκεί πάνω γίνονται και λάθη. Έτσι είναι. Όποιος πλένει πιάτα σπάει και από κανένα. Εσείς κινούμενος μεταξύ Βουλής, Γραφείων κόμματος και τηλεοπτικών σταθμών, δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο να διαπράξετε λάθος.

Κάποιες διορθωτικές δηλώσεις που κάνατε, με πολλές περικοκλάδες, στολίδια, μερεμέτια και δικαιολογίες, προσπαθώντας να εξηγήσετε τι είπατε, δεν πείθουν κανένα. ΄Οτι είπατε είναι καταγεγραμμένο. Όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στη συνείδηση των περισσοτέρων-πιστεύω-αστυνομικών. Δεν θα τρέχουμε όλοι να ερμηνεύσουμε τα λεχθέντα προσπαθώντας να δούμε «τι ήθελε να πει ο ποιητής». Κάτι είπατε, ότι αν κάνατε τη δήλωση τώρα θα τα λέγατε διαφορικά. Πράγματι συγκινηθήκαμε, ανατριχιάσαμε αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για συγγνώμη. Καλά κάνατε, διότι δεν θα γινόταν δεκτή, όπως πολύ καλά αντιληφθήκατε.

Δεν ξέρω πόσο προσεκτικός θα είστε στο μέλλον κ. Βούτση, αλλά τα αισθήματά σας για την κοινωνία των ένστολων αποκαλύφτηκαν. Μόνο που πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η κοινωνία έχει ευαισθησίες και δυσκολεύεται να αποδεχθεί τέτοιου είδους δηλώσεις, ιδίως όταν προέρχονται από δημόσια πρόσωπα.

Υπάρχει και μια άλλη ανησυχία κ. Βούτση. Επειδή όλα συμβαίνουν σ’ αυτή τη ζωή, φοβάμαι μη σας δούμε καμιά μέρα-έστω και για μια μέρα- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παίρνοντας τα εύσημα για την υπερβολική αγάπη σας προς τους «μπάτσους». Γιατί το λέω αυτό; Να, θυμήθηκα που κάποτε ένας υφυπουργός Άμυνας, ενώ χαστούκισε αναιτίως και δημοσίως τροχονόμο σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός του, έσπευσε να του δώσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προς τέρψιν των απανταχού Ελλήνων Αστυνομικών (ή μπάτσων κατά την προσφιλή σας έκφραση.) Από τότε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σώθηκε. Αλλιώς θα πήγαινε άδικα χαμένο.

Λίγη προσοχή στα λόγια κ. Βούτση δεν βλάπτει. Όπως δεν βλάπτει και λίγη σωφροσύνη. Για τη γενναιότητα να λαμβάνει κανείς την ευθύνη των λεγομένων του και να μη προσφεύγει σε φθηνές και ανεπαρκείς δικαιολογίες, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει εσάς. Αφήστε ήσυχη την Αστυνομία. Μη νοιάζεστε τόσο πολύ. Οι κανονισμοί ορίζουν πότε και ποιόν οπλισμό θα φέρουν οι Αστυνομικοί όταν επιχειρούν ή και όταν δεν επιχειρούν .