Οι καθυστερήσεις στους αυτοκινητοδρόμους βγάζουν εκτός εαυτού τους εργολάβους | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεχείς παρατάσεις  προκαλούν γκρίνιες στους κόλπους των εργολάβων που απειλούν να φύγουν από τα έργα εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εγκρίσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο. Εργολάβος και μέτοχος μεγάλης τεχνικής εταιρείας εξέφραζε το παράπονό του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Κατηγορούσε το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση ότι με τους επικοινωνιακούς ελιγμούς της έχει καταντήσει τους εργολάβους «περιφερόμενο θίασο», χάνοντας το μέτρο. Η δυσφορία υπάρχει τόσο στις ελληνικές αλλά κυρίως στις ξένες εταιρείες (Vinci, Hochtief), που πρέπει να πείσουν τους μετόχους τους ότι τα έργα θα γίνουν, αλλά έργα δεν βλέπουν.

Το ανέκδοτο για την επανεκκίνηση εργοταξίων τον περασμένο Απρίλιο, καταδιώκει ακόμη το κυβερνητικό επιτελείο που βλέπει ότι η ανασύνθεση δυνάμεων για να ξεπαγώσουν τα έργα αποτελεί μια επίπονη και σύνθετη διαδικασία με πολλούς ενδιάμεσους κρίκους. Από αυτή την αλυσίδα λείπουν ακόμη κάποιοι σημαντικοί κρίκοι. Για παράδειγμα οι συμφωνίες με τις τράπεζες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, γεγονός που επιτείνει τις καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίο στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου σχολίαζε πρόσφατα ότι τα επιτόκια δανεισμού με τα οποία συνάφθηκαν οι συμβάσεις το 2007 και θεωρούνται πλέον επιτόκια στην σφαίρα του φανταστικού «δεν μπορούν να αλλάξουν» όταν είναι ευρέως γνωστό ότι τα επιτόκια αυτά (1,5-2%) είναι αδιανόητο να επαναληφθούν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ρίξει όλο της το βάρος στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να εξευρεθούν πόροι ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων και να καλυφθεί το χρηματοδοτικό καινό.

Μολονότι τις προηγούμενες μέρες ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Γιοχάνες Χαν, εμφανίστηκε «αδιάβαστος» σχετικά με την προετοιμασία των ελληνικών αρχών για την ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εξέφρασε εν συνεχεία (μετά την διάψευση Χατζηδάκη) την άποψη ότι τα έργα βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης». Όμως τον κ. Χαν διαψεύδουν οι πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο σύμφωνα με τις οποίες τα έργα έχουν ακόμη ελλείψεις, καθώς και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες γεγονός που συσκοτίζει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Στην ΕΕ έχουν σταλεί από το υπουργείο Ανάπτυξης όλα τα έγγραφα για την τροποποίηση του ΕΣΠΑ ώστε να μεταφερθούν οι πόροι από άλλα έργα στους αυτοκινητοδρόμους. Ωστόσο οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει ακόμη τη διαβεβαίωση ότι έχει επέλθει οριστική συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ελλάδα.

Πηγή: www.newmoney.gr