Οι επτά ασθένειες του ..γραφείου! | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σταθμός εργασίας αποτελεί κάθε μέρος που εργαζόμαστε. Αποτελείται από τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε για την εργασία μας. Στο γραφείο πχ τα αντικείμενα αυτά είναι το γραφείο μας , η καρέκλα , ο υπολογιστής, το τηλέφωνο κτλ. Στην βιομηχανία ο πάγκος εργασίας, τα μηχανήματα της παραγωγής, είτε για συσκευασία, είτε για μέτρηση ή καταχώρηση.Ένας καλά σχεδιασμένος σταθμός εργασίας πρέπει να μας παρέχει την μέγιστη δυνατή άνεση και να επιτρέπει τον χρήστη να εργάζεται με την  λιγότερο δυνατή κούραση και άγχος. 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Ο σχεδιασμός του σταθμού εργασίας θεωρείται στην εργονομία το πιο σημαντικό στοιχείο. Ο κακός σχεδιασμός του μπορεί να είναι πηγή σημαντικών μυοσκελετικών προβλημάτων και όχι μόνο. Έτσι ο εργαζόμενος σε ένα κακά σχεδιασμένο σταθμό εργασίας εφαρμόζει για το ίδιο μέγεθος έργου πολλαπλή προσπάθεια με κακούς μη λειτουργικούς μοχλοβραχίονες με αποτέλεσμα δημιουργία μυοσκελετικών προβλημάτων από κακή στάση εργασίας και σύνδρομα υπέρχρησης και καταπόνησης. Πχ κακή θέση του υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως αυχενικό σύνδρομο, σπασμό ιερονωταίων μυών, ζάλη, κεφαλαλγία.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Η σωστή εκτίμηση της φύσης της εργασίας είναι το πρώτο βήμα. Η καταγραφή των πιθανών  τραυματισμών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του εργασιακού χώρου είναι πολύ σημαντική για την μείωση των τραυματισμών .

Π χ μία καρέκλα εργασίας στο σωστό ύψος για τον εργαζόμενο, με κάθετη πλάτη που στηρίζει το σώμα και χερούλια που αφήνουν τους αγκώνες να κάθονται στις 60 μοίρες γωνία και με προσκέφαλο ρυθμιζόμενο προλαβαίνει μυικούς σπασμούς, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες.

Πηγή: www.iatropedia.gr