Κόκκινη γραμμή για τους αγρότες η φορολόγηση των αγροτεμαχίων | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Οι πραγματικοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Κρήτης δεν αντέχουν άλλο τις αυξήσεις σε πετρέλαιο, άρδευση, αγροτικό ρεύμα, γεωργικά φάρμακα, ασφάλιση στον ΟΓΑ και πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΠΑΣΕΓΕΣ σύμφωνα με τα οποία το κόστος των κυβερνητικών μέτρων της τελευταίας τριετίας (από τη μείωση των συντάξεων ΟΓΑ μέχρι τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και ΕΦΚ και την έκτακτη εισφορά στα φ/β) για τον αγροτικό κόσμο αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.  

Την ίδια ώρα, λένε οι αγρότες, η κυβέρνηση  τους κοροϊδεύει με ψεύτικες υποσχέσεις περί επιστροφής ΦΠΑ και αφήνει ανενόχλητους όσους «βαφτίζουν» εισαγόμενα προϊόντα δήθεν ως ελληνικά.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας στη σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων (Ομοσπονδιών και συλλόγων από όλη την Κρήτη) είναι ότι οι διοργανωτές περίμεναν 200 συνδικαλιστές, τοποθετώντας τις αντίστοιχες καρέκλες. Όμως οι συνδικαλιστές που μετείχαν ήταν τουλάχιστον 300 εκ των οποίων πολλοί όρθιοι για αρκετές ώρες! Αφού συζήτησαν επί 6 ώρες κυρίως για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά και για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, αποφάσισαν να  συναντηθούν ξανά την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου  για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Μέχρι τότε ελπίζουν να έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ώστε να μπορούν να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα, αλλά και στις μορφές των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν αν οι διατάξεις του δεν τους ικανοποιούν.

«Καλοβλέπουν τις επιδοτήσεις»

Στη σύσκεψη των αγροτικών οργανώσεων πήραν μέρος τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Περιφέρειας. Δεν είναι υπερβολή ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης βρέθηκαν κάποιες στιγμές σε δύσκολη θέση, ακούγοντας τους συνδικαλιστές να μιλούν με οργή για τα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικότερα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποιοι βουλευτές της συγκυβέρνησης μάλιστα δεν δίστασαν να επικρίνουν, απευθυνόμενοι στους αγρότες, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Είπαν ωστόσο ότι θα περιμένουν το νομοσχέδιο και πάντως δεν άφησαν ανοικτό ενδεχόμενο ότι δεν θα το ψηφίσουν εάν οι διατάξεις του δεν ικανοποιούν τους αγρότες, αν και οι συνδικαλιστές τους το ζητούσαν επίμονα.

Με δριμύτητα  επικρίθηκαν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη και οι βουλευτές που απουσίαζαν. 

Σύμφωνα με τους αγρότες η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αυξήσει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής. Πολλοί μάλιστα υποστήριζαν ότι σκόπιμα η κυβέρνηση προχωρά στη φορολόγηση της αγροτικής γης καθώς «έχει βάλει στο μάτι» όπως έλεγαν τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με συνδικαλιστές από όλες τις περιοχές της Κρήτης η κυβέρνηση θέλοντας να αυξήσει τα έσοδα της, «γλυκοκοιτάζει» τις αγροτικές επιδοτήσεις, που είναι μία μόνιμη πηγή χρημάτων.

«Δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τους φόρους και θα μας κάνει κρατήσεις από την επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και από τις επιδοτήσεις. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε χρήματα» επεσήμανε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης.

«Στο τραπέζι» πολλά θέματα

Με την ευκαιρία της συνάντησης οι συμμετέχοντες συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως η δραστική περικοπή των επιδοτούμενων κτηνοτροφικών εκτάσεων. Ορισμένοι συνδικαλιστές μάλιστα από το χώρο της κτηνοτροφίας σχολίαζαν ότι στόχος των περικοπών είναι και οι βουνοκορφές της Κρήτης «για να τις γεμίσουν με ανεμογεννήτριες και γενικά βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Επίσης, τέθηκε και το μείζον θέμα της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που καθυστερεί αδικαιολόγητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο η επιστροφή ΦΠΑ γινόταν  Μάιο – Ιούνιο. Όμως φέτος αν και έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο, οι περισσότεροι αγρότες, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις,  δεν έχουν δει χρήματα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τεράστια προβλήματα στην καλλιέργεια  προϊόντων και τη συντήρηση των αιγοπροβάτων. Τα καλλιεργούμενα θερμοκήπια έχουν μειωθεί φέτος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 15% σύμφωνα με τους συνδικαλιστές. Την ίδια ώρα αρκετοί αγρότες ψάχνουν να ενοικιάσουν τα θερμοκήπια τους αλλά δεν βρίσκουν πρόθυμους συναδέλφους τους, αν και στο παρελθόν να ενοικιαζόμενα θερμοκήπια γίνονταν ανάρπαστα.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται ακόμα για τη μη επιδότηση των θερμοκηπίων αλλά και για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων (κυρίως τομάτας) «κάτω από τη μύτη» των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ανακοίνωση συλλόγου Ιεράπετρας

Στη σχετική ανακοίνωση του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας αναφέρει τα εξής:

«Την  Κυριακή 6-10-2013, στο Τυμπάκι Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε Παγκρήτια Συνάντηση των φορέων των αγροτών, φυτικής και ζωικής παραγωγής, με θέμα τη φορόλογηση των αγροτεμαχίων.

Αποφασίστηκε ομόφωνα, η κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ούτε ένα ευρώ φορολόγηση σε κανένα αγροτεμάχιο.

Αποφασίστηκε επίσης νέα συνάντηση των φορέων των αγροτών της Κρήτης, την Πέμπτη, 10-10-2013, και ώρα 12:00, στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, Λεωφόρος 62 Μαρτύρων 146 Ηράκλειο, προκειμένου να αποφασιστεί η περεταίρω δυναμική αντίδρασή μας, στα διαφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης».

Πηγή: www.agronews.gr