Ε9: Παράταση ίσως και μέχρι 27 Σεπτεμβρίου για μεταβολές στα αστικά ακίνητα και μέχρι 14 Οκτωβρίου για αγροτεμάχια

«Κλείδωσε» το Taxisnet για τους πολίτες που σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν για να δηλώσουν αγροτεμάχια στο Ε9. Για να περιοριστούν τα προβλήματα υπερφόρτωσης που δεν επιτρέπει στον χρήστη να ολοκληρώσει τον έλεγχο και την υποβολή της δήλωσης αστικών ακινήτων στο Ε9 (Πίνακας 1), το υπουργείο Οικονομικών δεν αρκείται πλέον στις εκκλήσεις προς τους πολίτες να μην μπαίνουν στο Taxisnet για να δηλώσουν αγροτεμάχια (Πίνακας 2), αλλά … τους έκοψε εντελώς την πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή!

Μπαίνοντας κάποιος στην αρχική σελίδα του Taxisnet και στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες» βλέπει πλέον να εμφανίζεται στην οθόνη του ένα νέο μήνυμα, στη θέση εκείνων που παρέπεμπαν στην υποβολή των δηλώσεων Ε1, Ε9 κλπ. Το νέο μήνυμα αναγράφει: «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) – (ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο για τον Πίνακα 1 και για όσους έχουν μεταβολές στον Πίνακα 1)».

Είτε μπει κάποιος στην εφαρμογή μέσω της υπερσύνδεσης αυτής, είτε μέσω των επιλογών αφού συνδεθεί με τους κωδικούς του στο Περιουσιολόγιο, δεν θα δει ποτέ να εμφανίζεται στην οθόνη του ο Πίνακας 2. Μπορεί να ανοίξει μόνο τον Πίνακα 1 , για τον οποίο η διορία λήγει τυπικά σήμερα αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα δοθεί τελικώς παράταση μέσα στην ημέρα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως παράταση τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα -ή και έως την άλλη Παρασκευή 27/9 το αργότερο-  στην προθεσμία που λήγει τυπικά απόψε τα μεσάνυχτα για την υποβολή του Ε9.

Οι διακοπές λόγω υπερφόρτωσης στο taxisnet συνεχίστηκαν καθώς, έως την τελευταία στιγμή χθες, πάνω από 1 εκατομμύριο υπόχρεοι προσπαθούσαν να στείλουν τη δήλωσή τους. Το σύστημα μπόρεσε τελικά να δεχτεί πάνω από 710.000 νέες δηλώσεις, που είναι το τριπλάσιο από το προηγούμενο «ρεκόρ» δηλώσεων σε μία μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καθησύχαζαν ότι το σύστημα Taxisnet δεν θα κλείσει απόψε στις 23.59.59, αλλά θα δέχεται τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή δηλώσεις.

Πότε και τι δηλώνουμε

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζαν:

–          Απόψε ή και μέχρι τη λήξη της όποιας παράτασης δοθεί (επίσημης ή «σιωπηρής») πρέπει να υποβάλουν δήλωση μόνο όσοι έχουν αλλαγές στον Πίνακα 1, δηλαδή στα στοιχεία για τα αστικά ακίνητα.

–          Όσοι δεν έχουν αλλαγές από τα Ε9 παλαιοτέρων ετών δεν χρειάζεται καν να υποβάλουν Ε9, αν και θα ήταν χρήσιμο να έχουν ελέγξει ότι τα στοιχεία τους από άλλα χρόνια εμφανίζονται σωστά.

–          Όσοι έχουν μόνο αγροτεμάχια, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε μέχρι να λήξει η όποια παράταση δοθεί σήμερα.

–          Όσοι έχουν αλλαγές και σε αστικά ακίνητα (Πίνακας 1) και σε αγροτεμάχια (Πίνακας 2) πρέπει, αν και εφόσον δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν και τους δύο Πίνακες μέχρι λήξη της προθεσμίας, να συμπληρώσουν τουλάχιστον τον Πίνακα 1 και να πατήσουν «οριστική υποβολή» ό,τι και αν αναγράφεται στον Πίνακα 2, έστω και αν τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια είναι λανθασμένα. Αφού «κλείσει» το Taxisnet την άλλη εβδομάδα, θα ξανανοίξει μετά από λίγες μέρες για να κάνουν μεταβολές στον Πίνακα 2  ακόμη και όσοι ήδη έστειλαν «οριστικά» το Ε9 τους. Μεταβολές ή νέες δηλώσεις για τα αγροτεμάχια θα γίνονται δεκτές μέχρι 14 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών "επείγεται" να κλειδώσει τις δηλώσεις για τα κτίσματα ώστε να υπολογίσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2013 και να στείλει τα εκκαθαριστικά το ταχύτερο δυνατό. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει η δέσμευση απέναντι στην τρόικα να εισπραχθούν τα σχετικά έσοδα το αργότερο έως το Φεβρουάριο του 2014 και με τα δεδομένα αυτά, η διαδικασία είναι ήδη σε καθυστέρηση.

Ως γνωστόν, η προθεσμία για όσους είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους και πρέπει να συμπληρώσουν τον πίνακα 1 του Ε9 λήγει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, ενώ για τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις (πίνακας 2) η προθεσμία λήγει στις 14 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία του πίνακα 2 θα χρησιμοποιηθούν για να  υπολογιστεί ο νέος φόρος για τα ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 και θα επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια.

Από το υπουργείο Οικονομικών ζητούν από τους πολίτες που δεν έχουν να δηλώσουν (ή να τροποποιήσουν) στοιχεία για εντός σχεδίου ακίνητα (δηλαδή τον πίνακα 1 του Ε9) να μην κάνουν χρήση της υπηρεσίας αυτές τις μέρες, αφού τους έχει δοθεί παράταση μέχρι 14 Οκτωβρίου προκειμένου να δηλώσουν αγροτεμάχια του Πίνακα 2.

Σκοπός του υπουργείου είναι να προλάβουν μέχρι σήμερα που εκπνέει η διορία για αλλαγές στον πίνακα 1 (στα εντός σχεδίου ακίνητα) ή το αργότερο ως την Δευτέρα, να υποβάλουν την δήλωση Ε9 οι 600.000 ιδιοκτήτες  ακινήτων με αξία άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας, ώστε να τους στείλει άμεσα τα εκκαθαριστικά για να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2013.

Ήδη έχουν υποβάλει τη δήλωση πάνω από 500.000 τέτοιοι ιδιοκτήτες. Για όλους τους υπόλοιπους, το υπουργείο Οικονομικών δεν πιέζεται να δηλώσουν άμεσα τα ακίνητά τους, διότι ο φόρος που τους αναλογεί θα εισπραχθεί το 2014.

Πηγή: www.newmoney.gr