Ελλάδα: Κακές συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερη εξαθλίωση παγκοσμίως

 Λίγες ημέρες πριν, παρουσιάσαμε μία ευχάριστη είδηση που ήθελε την Ελλάδα στη δεκάδα με τους ονειρεμένους προορισμούς του κόσμου. Την ίδια στιγμή ωστόσο, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα δύο ιδιαίτερα σημαντικών ερευνών, με όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά νέα για την κοινωνικοοικονομική θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Η αλήθεια είναι ότι δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις ραγδαίες αλλαγές στην Ελλάδα της κρίσης που έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει μεγάλο μέρος των πολιτών, όμως, όταν καταγράφονται και σε σημαντικές έρευνες που σφυγμομετρούν το κοινό αίσθημα, δεν μπορούμε παρά να προβληματιστούμε, αν όχι να να συνεχίσουμε να ανησυχούμε.

Για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης (Directorate-General for Employment Social Affairs and Inclusion), διεξήχθη μία έρευνα με σκοπό να εξετάσει με ποιο τρόπο η κρίση έχει επηρεάσει τις εργασιακές συνθήκες. Για τις ανάγκες της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 μέχρι τις 5 Απριλίου, συμμετείχαν 26.571 άνθρωποι από 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα στην τελευταία θέση των συνθηκών εργασίας

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το 82% των ερωτηθέντων, κατέχει την πρώτη θέση στις χώρες με τις χειρότερες συνθήκες εργασίες ενώ ακολουθούν η Κροατία (79%) και η Ισπανία (76%). Στον αντίποδα, στην πρώτη τριάδα των χωρών με τις καλύτερες συνθήκες βρέθηκαν η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία. Γενικότερα, η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ικανοποιημένη με την ποιότητα και τους όρους της εργασιακής τους πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή, το 88% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, πιστεύει ότι οι συνθήκες εργασίας επιδεινώθηκαν (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο) τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ, από τις όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο στην Εσθονία, τη Μάλτα και τη Λιθουανία φαίνεται ότι παρουσιάστηκε μία κάποια βελτίωση.

Ικανοποίηση από το το επάγγελμα που εξασκούν

Εντυπωσιακά βέβαια, είναι και τα ευρήματα που αποκαλύπτουν ότι μόνο το 27% των Ελλήνων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα, δεν βρίσκουν ενδιαφέρον στο επάγγελμα που εξασκούν. Οι πιο ευτυχισμένοι φαίνεται ότι είναι οι εργαζόμενοι στην Αυστρία, το Βέλγιο και τη Φινλανδία καθώς το 95%, το 94% και το 93% των ερωτηθέντων θεωρούν άκρως ενδιαφέρουσες τις αρμοδιότητες τους και άρα το αντικείμενο εργασίας τους.

Ικανοποίηση από τις εργασιακές συνθήκες 

Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα και η μόνη που η πλειοψηφία των εργαζομένων (54%) δεν είναι ικανοποιημένη από την ισορροπία που υπάρχει μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Και σε αυτήν την κατηγορία, οι Δανοί έχουν τα πρωτεία, καθώς το 89% δηλώνει ευχαριστημένο.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. όπου λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα.

Ασφάλεια στην εργασία

Στην κατηγορία για το πόσο ασφαλείς είναι οι συνθήκες εργασίας τους, το 70% των Ευρωπαίων πολιτών που ρωτήθηκαν δήλωσε ευχαριστημένο με το επίπεδο ασφάλειας που απολαμβάνει, ενώ πάλι οι Έλληνες βρίσκονται στη χαμηλότερη κατάταξη από τα 28 κράτη-μέλη, με μόλις 53% να δηλώνει ευχαριστημένο.

Το 56% των Ελλήνων (51% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ο κυριότερος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας είναι η έκθεση στο άγχος, το 27% επισημαίνει τις επαναληπτικές κινήσεις ή τις κουραστικές στάσεις του σώματος (28% στην ΕΕ) και το 17% τους κινδύνους ατυχημάτων ή σοβαρών τραυματισμών (17% στην ΕΕ). Τέλος, το 53% των Ελλήνων δηλώνουν ότι στο χώρο εργασίας τους το προσωπικό δεν ενημερώνεται σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, το 51% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας ή των ατυχημάτων στην εργασία  και το 76% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προσαρμογή του χώρου εργασίας για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Μελετώντας τα εύρημα της έρευνας (εδώ, μπορείτε να αναζητήσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα), παρατηρούμε λοιπόν, ότι η Ελλάδα σε όλες τις κατηγορίες βρίσκεται στην πρώτη θέση δυσαρέσκειας και απογοήτευσης από τις εργασιακές συνθήκες συγκριτικά με τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ σε πολλές κατηγορίες συγκεντρώνει ένα ποσοστό που αδυνατεί να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κατάσταση εξαθλίωσης

Ταυτόχρονα, μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Cato, με βάση τα δεδομένα του Economist Intelligence Unit που αναλύθηκαν από τον καθηγητή Steve Hanke του πανεπιστημίου Johns Hopkins, κατέταξε την Ελλάδα στη δέκατη θέση στη λίστα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη εξαθλίωση παγκοσμίως.

2013 Misery Index Scrores-Global

Οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, αξιολογήθηκαν με κριτήρια τον πληθωρισμό, τα επιτόκια δανεισμού και τα ποσοστά ανεργίας  Στην κορυφή της λίστας, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη εξαθλίωση στον κόσμο, βρέθηκε η Βενεζουέλα λόγω προβλημάτων πληθωρισμού και ακολουθούν το Ιράν (για τον ίδιο λόγο), η Σερβία λόγω ανεργίας, η Αργεντινή λόγω πληθωρισμού, η Τζαμάικα λόγω επιτοκίων δανεισμού, η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Νότια Αφρική λόγω ανεργίας, η Βραζιλία λόγω επιτοκίων δανεισμού και στη δέκατη θέση η Ελλάδα λόγω υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό, ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization – ILO) θεωρεί πως η κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η ILO θεωρεί πως ακόμη και με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3,5%, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι κοντά στο 22% μέχρι το 2019. Αυτή τη στιγμή, οι επίσημες μετρήσεις καταγράφουν ότι η ανεργία έχει ανέλθει στο 27%. 

Πηγή: www.pathfinder.gr