Ειδοποιητήρια για 168.000 που δεν προσήλθαν για έλεγχο της φορολογικής δήλωσης | Katerini News | Ειδήσεις Κατερίνη

Τις επόμενες μέρες ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, κ. Θεοχάρης, αναμένεται να αποστείλει προσκλήσεις μέσω του Taxisnet σε 90.000 φορολογούμενους, προκειμένου να προσκομίσουν άμεσα στις εφορίες όλα τα στοιχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών και τα δικαιολογητικά των δαπανών που επικαλέστηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Αυτό συμβαίνει διότι η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε 340.791 φορολογουμένους προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, έληξε μεν εχθές αλλά τελικώς προσήλθαν στις εφορίες μόνο οι 172.752. Από τους 168.039 φορολογούμενους που αγνόησαν το κάλεσμα της εφορίας, περίπου 90.000 έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά το υπουργείο δεν τις εκδίδει πριν περάσουν για επανέλεγχο.

Από την καθυστέρηση αυτή, χάνει χρόνο και χρήμα τόσο το Δημόσιο, όσο και οι πολίτες. Πολλοί μάλιστα έχουν ταχυδρομήσει τα δικαιολογητικά τους με συστημένες επιστολής προς τις εφορίες, για να μην στήνονται ξανά στις ουρές, αλλά φαίνεται πως κάπου η αλληλογραφία «παράπεσε» και σκάλωσε η διαδικασία.

Όσο καθυστερεί πάντως η εκκαθάριση:

– πολλοί φορολογούμενοι χάνουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε δύο δόσεις τον φόρο και θα κληθούν να τον πληρώσουν αργότερα εφάπαξ.

– εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι καθυστερούν να προχωρήσουν στην υποβολή δήλωσης Α21 για την καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων, παρότι οι ίδιοι ήσαν συνεπείς και υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.

– πολίτες που δικαιούνται μείωση η απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ, δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις επειδή δεν έχουν εκκαθαριστικό για να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημα τους, το 2012, δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ οι άγαμοι) ή τα 8.000 ευρώ οι έγγαμοι.

Πηγή: www.newmoney.gr